КАУЗИ И ИДЕИ

Духовността – мостът към единението
VII-ми Форум БРОД за България
Митрополит Антоний

Духовността – мостът към единението
Aвтор:  митрополит Антоний

12 Март 2024

Българската Православна църква зад граница е онзи духовен мост, по който нашите сънародници се връщат в нашата Родина.

"...Искам да споделя удовлетворението, че група неслучайни хора са се обединили именно около идеята за Бъдеще, Род, Отечество и Държава в каузата БРОД за България..."

НВП Митрополит Антоний

Лазар Мурджев:

„Последните години в България не се осъществява нищо, всичко се случва. Подменят ни думите, подменят ни усещанията, занимават ни с неща, които не са съществени. Образованието в нашата православна вяра не бива да бъде разводнявано с приказки за мултикултурализъм.“
„Някои наши отговорни фактори сякаш изпитват притеснение от факта, че и ние имаме вяра, от която произтича безупречна ценностна система, воля и морал. И всячески се опитват да ги принизят и потиснат. Може би защото самите те са лишени от вяра и се боят от нейната сила...“, казва Негово Светейшество Патриарх Неофит.

„Единството на българите, стремежът към тяхното единение във вярата, е една от великите мисии на Светата Българска Православна църква“, думи на НВП Антоний към форума „БРОД към България“, на когото давам думата. Заповядайте, Ваше Високопреосвещенство!

Митрополит Антоний:

Благодаря за честта днес да бъда част от вашия форум.

Уважаеми съмишленици на каузата БРОД за България,

В качеството ми на митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на Българската Православна църква, който вече 10 години работи с нашите сънародници, които живеят зад граници в Европа, искам да споделя удовлетворението, че група неслучайни хора са се обединили именно около идеята за Бъдеще, Род, Отечество и Държава в каузата БРОД за България.

Ако се върнем назад в истоията ще видим, че именно решителният акт на Светия благоверен цар Борис Михаил Покръстител чрез покръставнето на българския народ народ, чрез мисията на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които завършват това дело на боговерния цар Борис Михаил с просвещението на народа, с именно тази своя велика мисия, за да могат всички славянски народи да четат словото Божие на понятен език. Това е един светъл лъч, който разцепва мрака на сковаността, защото знаем, че до тогава е имало право да се проповядва само на трите основни езика, на които е било писано на дъската на кръста, когато е бил разпнат Исус Христос. Именно в благодарната памет на нашия народ, чрез молитвената памет на тези Божии угодници като Равноапостолният цар Борис Михаил, като светите равноапостолни братя Кирил и Методий, техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд, Ангеларий, а и всички техни продължители на делото, са изградили българите като един народ на духа, който в моменти на изпитание и трудности се е опирал на тази твърда скала, която е вярата в Бога.

Именно тази вяра е в основата на просперитета на нашия народ. Спомняме си думите на Великотърновския митрополит Климент Васил Друмев, който казва, че докато има православие, ще я има и България. Тези думи звучат актуално в контекста на днешната глобализация, която иска и цели именно размиването не само на държавните граници, но и на моралните граници в нашето общество. Като че ли моралът, нравствеността, смирението, търпението, послушанието са изместени на заден план от прибързаността, нетърпението, арогантността и те изместват мястото на основните изконни добродетели и в контекста на подмяната на тези добродетели, се считат за едни от основните качества на арогантните хора в нашето съвремие. Тези, които са загърбили Бога и са поставили на своя преден план личното Аз.

Българската Православна църква в България, макар и преминала през редица изпитания, се изправя на своите крака в нашето съвремие тук и днес. Българската Православна църква, макар и кораб в бурни морета, е търпяла своите крушения, но никога този кораб не е потъвал. Този кораб на нашето спасение винаги е водил душите на нашите сънародници, особено зад граница към верния път на нашето спасение. Българската Православна църква зад граница е онзи духовен мост, по който нашите сънародници се връщат в нашата Родина, като прекрачат прага на храмовете в Европа, та да слушат на понятен български език словото Божие и знайте, че и самите традиции на Българската Православна църква са преплетени в нашата история, обичаи и език.

Затова аз искам да го пожелая на всички вас като поспешници, съмишленици и спомоществуватели, всеки със своята вяра в Бога, да имате преди всичко християнско мъжество, защото знаем, че мъжеството в Христовата църква е висша добродетел, да стоите твърдо върху скалата, която е Христос, да отстоявате онази правда, за която говори Христос, не личната правда, която всеки един от нас си мисли. Защото именно просперитетът на нашето общество е в нашите ръце, тук и сега. Не бива да отлагаме нито за утре, нито за другиден, защото каквото посеем сега, това ще пожънем в утрешния ден. Ако сеем с любов, ще пожънем и добри плодове, ако сеем с ненавист и омраза, ще пожънем плевели. Затова, нека се погрижим най-вече за просвещението на нашата нация, защото много е важно да просвещаваме със слово и вяра идните поколения, защото те ще съградят нашата държава именно такава, каквато ние не сме могли по една или друга причина да видим в нашето детство. Защото знаем, че когато се поставят основите на един дом, те трябва да бъдат стабилни и изградени правилно, та да понесат тежестта на цялата сграда. Когато се сее семе, трябва да се разоре и обработи нивата, та да може това семе наистина да покара и да даде своя плод, а не да изгние в земята. Затова нека бъдем тези, които поставят правилните основи и да оставим пример, който да следват нашите следовници.

Благопожелавам ползотворни и благословени успехи във всяко добро дело за просперитета на нашата държава!

VII Форум 5.06.2018 г. пресклуб на БТА

13 Юни 2018 г.

на горе