БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНАaqmn->name

Тържествено отбелязаха Деня на бесарабските българи
Празник на българския дух и единство

Тържествено отбелязаха Деня на бесарабските българи
Aвтор:  Ваня Иванова 

28 Октомври 2016

„Те са и навеки остават неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става и духът, който не умира и всичко побеждава“. *

27 октомври 2016 г. Централният военен клуб бе домакин на тържествено честване на Деня на бесарабските българи. 

По традиция, празникът бе открит от хор от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Програмата продължи с „ходеща“ изложба „Колоритен бесарабски блясък“ на младата художничка Алла Балан и голям празничен концерт-спектакъл. В пъстрата палитра и в рамките на каузата за общо Бъдеще, Род, Отечество и Държава, се включиха Илия Луков, танцов ансамбъл „Бъдниче“,  Андрей Гиренко, гайдарят Галин Георгиев, Иван Минковски, танцов ансамбъл на банатските българи „Фалмис“, ансамбъл „Гоце Делчев“, фолклорен хор „Елица“, поетесата Таня Танасова – Тодорова и поетът Нико Стоянов.

Празникът се организира за деветнадесети път от Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ със съдействието на Държавна агенция за българите в чужбина, Центъра на бесарабските българи в България и Съюза на офицерите от резерва и запаса. 

Приветствия поднесоха Н. Пр. г-н Микола Балтажи, посланик на Украйна в Република България, г-жа Ирина Кожухарова, консул на Република Молдова в България, г-н Борис Вангелов, председател на Агенцията за бежанците,  г-жа Жана Суслина, председател на Центъра на бесарабските българи в България и г-жа Мария Стоянова, председател на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец“.

Денят на бесарабските българи се отбелязва на 29 октомври. Датата се свързва с освещаването на трипрестолния православен храм „Свето Преображение Господне“ в Болград, изграден през 1838 година с доброволния труд на преселници от българските земи. Началото на празника е положено на 29 октомври 1938 г., когато са отбелязани юбилеите на двете особено ценни народностни постижения на бесарабските българи – 100 години от освещаването на храма и 80 години от основаването на Болградската гимназия. 


* Откъс от писмо-обръщение на главния секретар на патриотично сдружение „Отец Пайсий“  – Димитър Тодоров към читателите на вестник „Българска Бесарабия“.

на горе