КЛУБ СИГУРНОСТaqmn->name

Представяне на бр. 1/2017 на сп. „Сигурност“
За ценностите и ценностното

Представяне на бр. 1/2017 на сп. „Сигурност“

14 Март 2017

„Нацията трябва да бъде сглобена ценностно“


На 23 февруари пред приятели и съмишленици бе представен първият брой за 2017 година  на списание „Сигурност“. Представяме Ви част от изказванията в дискусиите на експертния съвет на изданието и Клуб „Сигурност“.

Лазар Мурджев

Напразно времето се зъби с достойнството на унищоженото си минало, предадено и изоставено, заедно с мечтата за целокупна и свободна България.
Свидетели сме на едно безподобно мракобесие на човечността, на добродетелността. Призовавам към един разговор в сферата на ценностното, за да бъдем за малко по-различни от прагматичното и рационалното ежедневие, което докара нас и духа ни, и Родината ни в мизерията на духа и живота.

 

Проф. Валери Стефанов 

Имаме огромен проблем с негациите, които са се натрупали в колективното преживяване на света. Ние като общество и като нация, през целия XX век и в началото на XXI век, не успяхме да се справим с ненавистта, конфронтацията и омразата, които разкъсват и унищожават тъканта на българското общество и разфокусират пътя на българската нация. Ние сме в дълбоката безизходица на една изкривена понятийна реалност. Става дума за ценности. Кои са евроатлантическите ценности? И какъв е току-що направеният цивилизационен избор на България? Има универсални човешки ценности и аз смятам, че ние сме част от тях. Има национални ценности, утвърдени в трудната борба на нациите за самоидентификация и аз мисля, че ние ги споделяме и сме част от тях. Има и ценности на демокрацията и на полевия съвместен живот и ние се стремим към тях.

Проф. Евгений Сачев

Да помислим за тези ценности, за добродетелите, за националните идеали, за всичко това, което ни обединява, което ни прави преди всичко българи. Да поговорим за толерантността, за социалната солидарност, за възможностите, които сме пропуснали във взаимоотношенията помежду си – независимо от своята религия, от своя етнос. Да помислим и поговорим как в днешните условия трябва да намерим онова, което ни свързва, и което ни дава възможност да се развиваме като общество, държава и нация...?

Доц. Мюмюн Тахир

Много се радвам за посоката на днешната дискусия. Лазаре, обръщам се към теб и към колегията – правите едно невероятно списание. Това е място за дебати. Място, на което всеки един от нас може да изкаже своето мнение. Абсолютно всичко трябва да се дебатира, защото без дебати няма решение на нито един проблем.
Според мен проблемът не е в етносите, проблемът е в държавнообразуващия етнос.

Стефан Николов                                                     

За да се определят ценностите трябва първо да сме наясно с понятията, да се обединим какво искаме, защото само така можем да определим какво ни е страх да загубим. 25 години не можем да определим какво искаме в тази държава. Демокрацията не може да ни бъде цел. Тя е средство, метод. Губим си държавата, защото не можем да определим какво искаме. И 25 години минаха, цяло поколение.

Проф. Нако Стефанов

Ние сме в тежка демографска катастрофа.
Нещо повече. България вече е пред демографски разпад.
Българската нация е превръщана в унищожавана нация.
България се превръща в територия за външно заселване.

Горан Симеонов

Наша територия, която се обезлюдява... Разберете, природата не търпи празно пространство. Има съвсем конкретна и ясна опасност.
Нашите предложения са точни, но идваме на този съществен въпрос – как и по какъв начин те да бъдат възприети така, че да се отразят на обществено-икономическото развитие на България?

Георги Вацов

Не можеш да управляваш и да ръководиш една страна по този начин с чужда идеология, чужда религия, чужд мироглед и да имаш резултат, защото егоизмът, егоцентризмът, човек за човека вълк, са много далече от нашата народопсихология. Като вземем предвид и конформизма на българската нация, традиционен и дълбоко вкоренен и алокацията, която 27 години ни преследва да попаднем на лидер, който да изведе страната, ние стигаме до това критично, тежко, безумно положение, което ни връща тотално и бързо назад във времето.

Ген. Тодор Бояджиев

Времето е в нас и ние сме във времето“, вечна истина, дефинирана от Апостола и пътя, който трябва да следваме е Брод за България – единение на нацията. За съжаление една изключително тежка цел, която много трудно ще бъде реализирана. Защото в момента разделението, разединението, осигурява властта. Трябва да се събуди българският народ.

на горе