КЛУБ СИГУРНОСТ

Представяне на бр. 2/2017 на сп. „Сигурност“
В брод срещу статуквото

Представяне на бр. 2/2017 на сп. „Сигурност“

01 Май 2017

Ген. Т. Бояджиев: Към Брод за България трябва да се появи една много силна компонента – Брод към България.

На 12 април пред приятели и съмишленици бе представен вторият брой за 2017 година  на списание „Сигурност“. Представяме Ви част от изказванията в дискусиите на експертния съвет на изданието и Клуб „Сигурност“.

Проф. Евгений Сачев

Броят съдържа публикации на едни от най-добрите експерти в нашия форум клуб „Сигурност“. И това не е случайно. Проблемите наистина са дълбоки и много сериозни – на международно, национално и регионално равнище. Вътрешнополитическата ситуация в страната, все повече ще бъде провокирана от външни фактори.
Международни издания също отразяват дейността и най-вече работата на нашето списание, публикуват се анализи на наши автори. И те не са само в областта на сигурността, но и в международните отношения. И това е радващо. Трябва да започнем да правим повече публични изяви сред обществеността.

Георги Вацов

В  броя се опитваме да направим тези връзки, които оказват сериозно влияние върху българската политическа действителност. Хората, които осъществяват политиката в България правят всичко възможно движението на страната ни да бъде в обратна посока на онези огромни процеси, които се развиват в момента в света. Смятам, че това, което се случва в последните дни много сериозно ще се отрази на България, защото незаемането на позиция, както и фактът, че в дългосрочен план няма ясна визия как ще се развива България, ни отвява в една много сериозна периферия.
Докато няма двигател, който да акумулира приходи, България не може да говори нито за национална сигурност, нито за самостоятелна политика, нито за творчески потенциал, национална култура и всичко останало.

Полк. /о.р./ Горан Симеонов

Във всеки един от материалите в списанието се говори за промяна. Тази промяна, която очакваме ще настъпи с борба срещу статуквото. И тези, които са „конструктори“ на статуквото няма да дадат лесно позициите. Навсякъде обществата са разделени почти в индивиди. И сега е моментът да се премине на страната на промяната.
Необходимо е също така да се конкретизира българската политика и то в сектори, от които зависи – това са Балканите, Турция, Черноморският регион и Русия.  Турското общество е разделено. Това ще бъде нов извор на нестабилност за региона. И ние нямаме политика по този въпрос. През годините българският политически елит никога не се е отнасял с необходимата сериозност за изграждане на една трайна последователна политика, която да не зависи от Ердоган.

Димитър Аврамов

Нещата наситина са много тежки и никой не говори за тях. България е на дъното по всички показатели и за огромно съжаление си отива. Нашите управляващи мислят мандатно. Страната ни се нуждае от ново национално движение, от нов политически проект.

Проф. Нако Стефанов

Без нов политически проект – няма как да стане. Ние виждаме как България действително си отива. Превръщат ни в територия за външно заселване. Страната ни вече не е в демографска катастрофа, преминали сме втория етап и се намираме в демографски разпад. В Севрозападна България вече наблюдаваме такъв разпад. И трябва най-накрая да се осъзнае, че наистина няма време.

Лазар Мурджев

Тази мракобесна картина за нашата родина, анализираме повече от 3 години на страниците на списание „Сигурност“. След ликвидацията на селско стопанство, икономика, здравеопазване, образование, въоръжени сили, служби за сигурност, единственият фактор, който може в някаква степен да задържи сувернитета и евентуално да ни спаси, е този феномен на българската духовност.
Знаете какви усилия положихме от КООСО да систематизираме думата единение. Но къде го изпозлваха като формат? Да стабилизират статуквото. Трябва да се съсредоточим и да видим къде е това единение и как ще се случи? Да вървим към възможността да се случи, след като го осъзнаваме.

Ген. Стоимен Стоименов

Единение – това е голямата идея заложена в „Брод за България“. Като трябва да се започне първо от запасното войнство. Политиците се уплашиха от потенциала на войнството и затова го лишиха от позиции, на които се вземат управленски и политически решения, даде им се възможност да работят в охранителния бизес, да вдигат бариерите на новобогаташите, които успяха да заграбят националното богатство. Това заслужи българското офицерство. През месец септември предстои Девети конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, до тогава тези организации трябва да се обединят в една, която да представлява цялото войнство, за да се използва неговият потенциал и да се помогне в битката за проблемите, за които говорим.

Ген. Тодор Бояджиев

Към Брод за България трябва да се появи една много силна компонента – Брод към България. И мисля, че нашият кръг трябва да подкрепи тази идея. Трябва да поставим едно начало, и държавата и политиците да разберат, че това е средство, с което да се изправим срещу демографската катастрофа, в която сме в момента.

на горе