brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Представяне на бр. 3-4/2017 г. на сп. „Сигурност“
... за отстояването на българската цивилизационна идентичност
Габриела Табакова 07 Юни 2017 

Търсим път към българите по света, за да създадем общ духовен център.


Лазар Мурджев

Миналата година Третият дискусионен форум излъчи посланието Диктатура на съвестта. Това послание беше свързано с т.нар. Поибренски кръст. Този кръст се превърна в символ на Брод за България и излязохме с инициативата да сътворим един паметник на Априлци на жълтите павета като диктатура на съвестта – съвестта на онези, които са полагали клетва към Родината, които с течение на обстоятелствата им се налага често да преминават през жълтите павета, на отиване към ангажиментите си, към държавата, и при тръгването си от там, като през съдбата и съвестта си.

Международната комисия по военна история към ЮНЕСКО имаше конгрес в България. Оказа се, че един от докладите на придружаващите ги двама професори Мур и Кук, е за Априлското въстание и българо-американските отношения, във връзка с това събитие. Направихме възможното 4-ия национален форум през нас този доклад за първи път да се представи в Музея на Априлци в Панагюрище.

В брой 3-4/2017 г. ви представяме и Ваня Велкова - съучредител на Асоциацията на българските училища по света. Имаме посока, в която искаме да перифразираме Брод за България и да създадем една нова инициатива и във връзка с националното духовно укрепване и създаване на предпоставки за взаимодействие с всички българи по света, да наречем инициативата Брод към България. Ще се опитаме да ангажираме българите творци и учени и българите зад граница – диаспорите и емигрантските общности – за да създадем духовен център, в който да общуваме по всички онези теми, които тук са предпоставка за нашите срещи.

Проф. Валери Стефанов

24-ти май е духовният ден на България и ако ние го положим в сърцевината на действие с духовна ориентация, би било прекрасно. Това е ден, който припомня, че е създадена преди много векове една графична система от хора с мисионерско съзнание, благодарение на която българските църковни служители са могли да проповядват божието слово на български език, на него са преведени и богослужебните книги. Ние честваме събитията от 9-ти и 10-ти век като наследство, което си струва да опазим, защото до голяма степен то е гаранция за нашата идентичност като християнски народ с богата традиция.

Д-р Тихомир Стойчев

Част от културно-духовното ни пространство надхвърля сегашните политически и географски граници. Без българската азбука, българската религия и българската църква, руската империя нямаше да се състои. Ето ценностите, които трябва да отстояваме. За да не изпадаме в състоянието на несъстояла се и хибридна държава е хубаво да излезем с декларация от името на нашите неправителствени организации. Защото можем да обичаме културното и историческото, взаимното, което имаме с Русия, но смятам, че дори изказването на руския президент да не е направено волево, е посегателство по отношение на националната сигурност и сакралните ценности, които биха продължили дълбоко да разкъсват връзката между нашите народи.

Проф. Нако Стефанов

Ние даваме сигнали и заявяваме, че сме направили нашия цивилизационен избор и той е западния. Ние самите се отказваме от това да сме славяни, от това да сме българи и от нашия принос към славянството, защото ако народът ни има някакъв световно признат принос, това е именно приносът към славянството – азбуката, културата и духовността, която сме влели в славянството.

Рада Коджабашева

Статията ми изразява нещо средно между ирония и невъзможна надежда. Дори Парламентът да е 4х4 – няма гориво, няма го духът. Самият факт, че се създава статукво на неудобство и преразпределение, по никакъв начин не помага на възможностите да се предприеме една политика на планиране и на духовно развитие на България.

Георги Вацов

Предвид логиката на правителствената ни политика и българо-руските взаимоотношения смятам, че трябва да реагираме по-смирено относно изказването на руския президент. Днес трябва да се замислим за собственото си поведение като страна от славянската православна общност, какво сме направили за изминалите 27 години и след това да реагираме остро – предвид двойствената политика, която води България години наред, и изключително притеснителното положение, в което е поставена Русия под ръководството на глобалистите. За влизането ни в НАТО бяха необходими две условия – да няма вътрешни решения, които да пречат за влизането в алианса и да няма проблеми със съседните страни. Идеята за наднационално правителство изисква да се елиминират онези политически лидери, които имат собствена независима политика. Ако погледнем какво става в света днес ще видим същите две половини в света, които продължават тази битка – национална идентичност и самостоятелно развитие на държавите /Тръмп го нарича протекционизъм/ и глобализацията, която трябва да направи света едно голямо „нещо“. За съжаление на България й е оставена една позиция, приличаща на Ганковото кафене, където се събираме, обсъждаме и приемаме някакви свои решения, а те нямат нищо общо с процесите, които тресат целия свят.

Мая Коларова

Досега публикуваните ми материали са насочени към това как медиите отразяват тероризма, как помагат на терористите да извършват актовете си и да пропагандират идеите си и до колко са в полза на правителствата за борбата им срещу тероризма. На този етап има какво да се желае.

Александър Владимиров

Благодаря, че списанието дава възможност за изява на младите хора. Във връзка с кибератаките наскоро, на базата на изтекла информация от Уикилийкс, с ген. Бояджиев направихме анализ за това коя разузнавателна организация се занимава с кибершпионажа, какви задачи и цели да й поставени, какви са успехите и резултатите й. Повече може да прочетете в следващия брой на списанието.

Горан Симеонов

Бих превел изявата на руския президент като предизвикателство към българската външна политика – а именно ние да заявим отношението си към изконни български земи. Защото и в коментара на руския говорител на външно министерство се казва, че е въпрос на интерпретация – т.е. ако ние заявим, че македонските земи са си чисто български земи, казаното от президента Путин си идва на мястото, но ние както винаги премълчаваме и очакваме някой да ни каже каква да бъде политиката ни спрямо Македония. Изказването на Путин има и геополитически елемент - моделът на еднополюсния свят си отива, Балканите са уязвимо място, а европейският проект върви към своя залез – или ще се затвори в центъра си или ще приеме развитие на изток. Турция също си има своите интереси на Балканите и полека лека основният, духовният стълб на българската държава и етнос започва да бъде атакуван и отвътре, и отвън.

Ген. Стоимен Стоименов

На проведената в Брюксел среща на високо равнище на НАТО вървеше дискусия по отношение на чл.5 от Вашингтонския договор – според него ако една от страните е нападната, то всички останали страни-членки ще се притекат на помощ на тази страна. Нашата политика се базира на това, че нашата армия е малка, но тя е част от алианс, който ще ни защити, ако се наложи. В КСНС решенията се приемат с консенсус – рисковете и заплахите са ясни, по-важно е какви  мерки ще се набележат в близко и далечно бъдеще за националната сигурност. Визията за единение и обединение на военно-патриотичните съюзи е отпечатана и е под формата на план за действие за постигане на обединение и изграждане на мощен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той трябва да изпълни 3 главни функции – първо да бъде партньор на властта при решаване на проблемите в областта на отбраната и сигурността, втората е да бъде опонент на властта тогава, когато нещата не се случват както трябва и третата е да бъде коректив. Конгресът, който предстои през септември трябва да е обединителен, а държавата да го вземе под сериозно внимание - тази кауза за мен е част от Брод за България.

Румен Ралчев

Държавата ни е в процес на разпад, във висшия и в средния ешелон липсва професионализъм, а когато средният ешелон е слаб, бъдещето е много несигурно. Липсва ни Доктрина, мълчим си и не предявяваме претенции. Загуби се доверието между нас и страните  от Източния блок – новото прагматично поколение в Русия гледа на нас по съвсем различен начин. В плановете на Великите сили на Балканите има най-различни конфигурации и не се очертава стабилитет. Българската православна църква губи своя кръг от миряни по различни способи – тя се държи като администратор, а не като църква. Докато се развива каналджийството на бежанци, докато циганския етнос е използван срещу пари да носи забрадки, докато Саудитска Арабия получава американско оръжие на стойност милиарди долари, медиите тръбят, че сме оазис на спокойствието, за да притъпят чувствителността на обществото.

Димитър Аврамов

Договорът между Саудитска Арабия и САЩ беше очакван. Геополитическата игра на САЩ ще изправи света пред голяма война. Обратно на Балканите - българската политика по отношение на Македония винаги е била импотентна и безпомощна. Признахме държавата Македония, но след това ни се внуши, че сме избързали и обявихме, че не признаваме езика. Нашата държава продължава да мълчи за антибългарската политика в Македония, а телевизиите ни дават екраните си на представители на т.нар. Скопска академия на науките. В академичните ни среди има хора с научни титли, които отдавна работят в полза на Турция, българските мохамедани са обект на турцизиране, а нашите духовни водачи не участват в онова, което наричаме национална сигурност за защита на България, а играят според турските интереси.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук