ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

Калейдоскоп / Февруари 2017
Мюнхенската конференция 2007 – 2017


28 Март 2017

На конференцията „Мюнхен 2017“ за основни проблеми на сигурността в света бяха определени: човешката сигурност и бежанците; безопасността за здравето на човека; джихадизмът; дезинформацията.

И тази година, през  втората декада на февруари в Мюнхен, Бавария, се проведе най-авторитетният европейски и световен форум на неправителствените организации и специалисти по въпросите на сигурността. Първата Мюнхенска конференция се е състояла през 1963 година като среща на представители на отбранителните ведомства на страните членки на НАТО за обсъждане проблемите на трансатлантическото партньорство. През 1990 година за участие в заседанията са поканени представители на Русия и страните от Източна Европа, а през 1995 година  – представителите на Япония, Китай и Индия. От 1998 година провеждането на конференцията се финансира от бюджета на министерството на отбраната на Германия. През 2015 година е публикуван първият глобален отчет, който включва изследвания в различни направления на международната сигурност.

На конференцията „Мюнхен 2017“ (securityconference.de  Munihc securityrеport 2017) за основни проблеми на сигурността в света бяха определени: човешката сигурност и бежанците; безопасността за здравето на човека; джихадизмът; дезинформацията.

В Топ 10 за рисковете пред света през 2017 година бяха включени: усилване независимостта на Америка; сложните отношения между Китай и САЩ; понижаване  рейтинга на Ангела Меркел; отсъствие на реформи в много страни; липса на стабилност на държавите, които зависят от износа на нефт и газ; политическият натиск върху западните банки; противопоставянето между Белия дом и Силиконовата долина; агресивната тактика на президента на Турция; агресивната политика на КНДР; вътрешните конфликти в Южна Африка.

Прави силно впечатление, че традиционната заплаха, която администрацията на предишния президент на САЩ Обама и кандидатът за президент Хилари Клинтън непрекъснато транслираха чрез световни медии – Русия, Путин и руските хакерски атаки – не намериха място в класацията на Мюнхенската конференция сред рисковете и основните проблеми на сигурността в света през 2017 година, въпреки, че тази тема бе обсъждана, особено от някои гости от Украйна и САЩ.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В РУБРИКАТА „КАЛЕЙДОСКОП“ В БР. 2/2017 НА СП. „СИГУРНОСТ“

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България