brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Какво се крие зад взрива в Санкт Петербург?
Коментар на проф. Нако Стефанов
Aвтор: Брод за България   05 Април 2017 

Проф. Н. Стефанов: Крайната цел е чрез т.нар. „глобален хаос“ да се утвърди доминация над света.


Професор Стефанов, по последни данни руските и киргизските власти са разкрили самоличността на предполагаемия извършител на взрива в метрото в Санкт Петербург. Основната версия, по която се работи, е че става въпрос за терористичен акт, извършен от киргизстанеца с руско гражданство Акбаржон Джалилов. Според Вас какво се крие зад взрива в Санкт Петербург?

Първото, което тук трябва да се зяви, е, че определено съществува т.нар. „Терористичен интернационал“, т.е. „паяжина“, обхванала като плесен цялото човечество. Трудно може да се каже точно какви конкретни сили, финанси и най-вече личности са в центъра на тази „паяжина“. Но съдейки по целите и резултатите на терористичната дейност, навярно с висока степен на достоверност следва да се твърди, че става дума за глобалистични сили. Тяхната крайна цел е чрез стратегията на т.нар. „Глобален хаос“ да утвърждават своята доминация над света.

В тази връзка е, според мен, акцията в Санкт Петербург. Русия днес е една от страните в света, които имат ръководството, потенциала и волята да се противопоставят на стремежа за доминация на глобалистичните сили. В тази връзка чрез подобни терористични действия се търси създаване на недоволство сред широките маси на населението от властта. По този начин предупреждаване на същата и принуждаването ѝ да поеме курс изгоден на гореспоменантите глобалистични сили.    

Представлява ли това нападение заплаха за политическата стабилност в Русия?

Несъмнено! Продължавайки отговора си по първия въпрос, нужно е да акцентираме върху това, че даденото добре подготвено терористично действие цели именно подриването на политическата стабилност. Това може да се види и от разпространените материали от световните средства за масова информация, включително и част от водещите такива у нас, че видите ли, не е ли тази терористична акция подготвена от самите власти в Русия, предвид нанасяне на удар срещу своите политически опоненти от т.нар. „либерален блок“.

Подобни провокации безспорно целят да се разгори огъня на политическия хаос в страната, да се постави под съмнение курса на ръководството на Руската федерация и даже да са търси смяната на това ръководство, като начин да се постави Русия отново на колене пред споменатите вече глобалистични сили.

През последните няколко години в Санкт Петербург са извършени осем подобни нападения. Най-голямото от тях  бе през ноември 2009 г., когато  имаше взрив на железопътна линия, по която се движи скоростният влак „Невский експрес“. Тогава загинаха 28 души. Би ли могло да се прогнозира сегашното нападение в руския град?

Известно е, че властите в Руската федерация заявиха, че са имали сведения за готвено терористично нападение. Т.е. те определено са били в някаква степен на готовност. Това пролича и от бързите и адекватни действия за справяне с последствията от терористичния акт, проявени от съответните служби.

Но според мен в дадения терористичен акт имаме смяна на тактиката. Новата тактика е следната. Вече не се готвят мащабни действия, като тези през ноември 2009 година, които изискват да се задействат в изпълнението на нападението повече хора. Съответно подобен широк мащаб засилва възможността да се разкрие готвеното престъпление и по този начин то да се провали.

В дадения случай се залага на индивидуален изпълнител, който да нанесе удар по невралгични точки, където има концентриране на невинни граждански лица. Такава тактика рязко намалява способността за превантивна работа на съответните служби по предотвратяване на терора.  А ефектът е не по-малко силен и опасен за обществото и страната. В последно време ставаме свидетели на именно такава тактика не само в РФ, но и в други страни по света. И това е тревожен сигнал и за нашата страна, където трябва да се мисли и действа много внимателно, и най-вече превантивно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди остро нападението в метрото  и предложи помощ на Русия в борбата с тероризма в разговор с президента Владимир Путин. Как оценявате перспективите на взаимоотношенията между двете страни?

В своята предизборна кампания сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп заявяваше, че за него подобряване на отношенията с Русия са едва ли не една от приоритетните стъпки, които ще предприеме неговият екип във външната политика. Даже човекът, който той предложи за секретар на Държавния департамент Рекс Тилерсън, т.е. за външен министър на страната, в недалечното минало  бе награден с орден на РФ за принос в подобряване на руско-американските взаимоотношения.

Но за времето, през което екипът на Тръмп е на власт, вместо създаване на атмосфера на сътрудничество, наблюдаваме точно обратното. Не само се поддържа старата политика на сдържане на Русия, но даже се засилва противопоставянето. И последното може да се наблюдава и в географски план по целия периметър на границите на Руската федерация в Европа. От Прибалтика до Черно море се засилва присъствието на американски военни. Все нови руски организации и личности попадат под санкции, засилват се словесните нападки. Ако се съди по досегашната политика на Тръмп по отношение на РФ трудно може да бъдем оптимисти за бъдещето на взаимоотношенията между двете държави най-малко в краткосрочна перспектива.

И тук според мен е редно да кажем няколко думи и за България. Бих изказал мнението, че нашата Родина предвид традиционните братски, да не бих се поколебал да повторя без всякакви кавички, братски  исторически връзки и отношения с Русия и руския народ, в никакъв случай не трябва да става пешка или залог в нечии геополитически игри. И това трябва ясно да се заяви от нашите политици. Но се страхувам, че у нас няма такива държавни мъже и жени, които да имат гражданската и лична смелост да защитят дългосрочните перспективи и национални интереси на Отечеството ни.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук