brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Позиция
За една Комисия...
Aвтор: Георги Вацов   07 Април 2017 

На България  днес ѝ е крайно необходимо да се съсредоточи и да съхрани нацията – и демографски, и като душевност, и като етнорелигиозна общност. Да обединява, а не да разединява...


Движението напред и нагоре за България и българската нация преминава през катарзиса на собственото си пречистване и осъзнаване за историческата роля на днешните поколения пред предците и дедите ни, съхранили Отечеството и българщината през вековете. Не можем да бъдем равни с другите народи, ако не намерим и не следваме самобитната си национална идея, не възприемем най-близкия ни като народопсихология и обективно мотивиран за страната икономически модел на развитие и не превърнем в свое верую идеология, която да утвърждава традиционните за българската нация ценности и идеали и да стимулира смелата и повсеместна изява на творческия потенциал на народа и на всеки отделен гражданин.

Държавата и политическите партии, особено когато са на власт, трябва с дейността си да гарантират националната сигурност на страната и личната сигурност и права на всеки нейн гражданини – в това отношение няма и не може да има компромиси и тесно-партийни сметки. За да се случи това, за да се оправдаят надеждите на хората, които продължават да бъдат лъгани години наред след всеки един избор е необходимо, всички заедно, осъзнато и незабавно да отхвърлим  мнимите противоречия – верски, етнически, социални, културни, цивилизационни, имуществени и пр. и да намерим най-големия общ знаменател за обединение около една кауза  –  каузата „България над всичко!“ Защото, както е писано в Евангелието, „ ...всяко царство, разделено на части една против друга запустява; и всеки град или дом ,разделен на  части една против друга, няма да устои“ (Мф 12:25).

На България  днес ѝ е крайно необходимо да се съсредоточи и да съхрани нацията – и демографски, и като душевност, и като етнорелигиозна общност. Да обединява, а не да разединява, процес, продължаващ вече 27 години.

Ето един пример на разединение!

По време на управлението на Сергей Станишев, група активисти, които разчистваха пътя си към „славата“ чрез вътрешно-партийни войни, прие и създаде печално известната Комисия по досиетата, разделяйки по този начин гражданите на страната на две категории: едни, които съгласно действащите по времето на социализма закони са защитавали страната от външни и вътрешни врагове и други, които се считат за техни жертви. Не че в днешна България и по света  няма тайни служби и не се провежда тотално подслушване, следене и брутално навлизане в личното пространство на всеки неудобен! И в този род дейност  критерия и на нашата Комисия  не е да бъде защитено обществото! Критерият е да бъдат извадени от реалния живот и като конкуренти едни от най-подготвените и информирани хора, изграждали и запазили силна и процъфтяваща страната десетилетия наред!

И така. Известният белодробен хирург акад. Петър Червеняков, днес на 92 години, преди две години  е проучван за представяне от Правителството за държавна награда – орден „Стара планина“. Какво е неговото изумление, когато разбира ,че не може да получи орден, защото администрацията на гоцеделчевския изтърсак Плевналиев не издава укази на граждани, сътрудничали на бившата Държавна сигурност! А според Комисията по досиетата на РБ, акад.Червеняков е бил явочник. Да, но акад. Червеняков не е бил явочник, което се доказва от фактите.

В картонче №4 от досието му в ДС е записано, че той е вербуван на 25.8.1954 г., поправено на 25.8.1953., вероятно, поради факта, че на 30.8.1954 г. квартирата – обект на вербовката е призната от вербуващия орган за неподходяща за целите на ДС и е снета от очет. Т.е. ако е вярно, а то не е вярно, че акад. Червеняков е бил явочник, то това е било  за пет дни, което прави цялата история пълна безсмислица!

И другите абсурди. Картончето, удостоверяващо съгласието на д-р Червеняков за сътрудничество с ДС е с дата 30.7.1954г., докато в отговора на Комисията по досиетата, подписан от нейния председател, за дата на вербовката е посочена 25.8.1954 г., т.е. картончето е издадено месец преди да е реализирана вербовката.  През тези години д-р Червеняков е бил военен лекар в поделението в Гоце Делчев, като е живеел в лечебницата на поделението, т.е. там, където е работил. Кой е този шпионски гений, който според Комисията по досиетата е вербувал военен лекар, за да му преотстъпи лечебницата на поделението за място на вербовка?! Не е ли по-лесно съответният офицер да отиде при командира на полка и да поиска всяко друго помещение, ако на военното контраразузнаване е било необходимо да води беседи за вербовка. Всеки, който е бил в казармата знае, че навремето спецовете на поделенията правеха тези беседи в собствените си кабинети, без никакви проблеми и угризения!

Най-интересното е, че в указаната дата за вербовка д-р Червеняков въобще не се е намирал в поделениета, а е бил в София, във Военно-медицинска академия на деветмесечен курс на обучение.

И какво излиза! Парламентът създава Комисия, която харчи пари на данъкоплатците,  в т.ч. и от данъците  на д-р Червеняков, в размер на 40 млн. лева годишно. В нейния щат работят, некачествено и непрофесионално, десетки хора.

Комисията издава „присъди“, без да носи отговорност за верността и обективността  на написаното в архивите, т.е. тя не проверява по същество, а набеждава по презумпция за виновност, нарушавайки по този начин закона! Къде го има това? За съжаление, в демократична България!

Освен, че Комисията издава акт, нарушавайки закона, от нейните решения настъпват и правни последици, нарушаващи и личните конституционни права на гражданите – правото им да получават държавни награди за своя народополезен труд! Защото знаменитият хирург акад. Червеняков е спасил стотици човешки животи, докато Председателят Костадинов и членовете на Комисията са съсипали хиляди човешки съдби, ровейки се с мръсните си ръце в миналото на огромно болшинство честни хора, служили беззаветно на Родината си!

Докога ще търпим това положение? Настъпи времето да се даде право на всички български граждани, понесли морални и материални щети от дейността на Комисията да потърсят в ускорен съдебен порядък правата си и да защитят честното си име!

Не може да има дамгосване за това, че си служил на Родината си!

Подлеците и доносниците, които и днес не са малко в държавните органи, трябва да получават заслуженото си обществено презрение , но то трябва да бъде обосновано и защитено от доказали се със своята порядъчност учени-историци, а не от партийни мекерета с космически „комисарски“ заплати!


*На страниците на сп. „Сигурност“ и в нашия сайт нееднократно сме излагали нашата позиция относно Комисията по досиетата. Част от материалите можете да видите тук: 

Вредни за България

Професия предател

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук