ЗАД НОВИНИТЕ

Още един кандидат за слава в Близкия изток
РФ няма да участва във война по сценарий, писан във Вашингтон

Още един кандидат за слава в Близкия изток
Aвтор:  Георги Вацов 

06 Юли 2017

С основание предполагаме, че действията на САЩ в Сирия, в действителност, са защита на интересите на Саудитска Арабия в Близкия Изток.

Според немския сайт AWDnews (http://www.awdnews.com/), препредаващ съобщение от правителствената агенция на КСА (http://www.spa.gov.sa), дни след като бе избран за престолонаследник, 31-годишният кронпринц Мохамед бин Салман ал Сауд е заявил: „Саудитска Арабия повече няма да  има „меко отношение“ към Русия, ние ще предявим ултиматум на Путин. Ако Русия продължава със своите безразборни бомбандировки, трябва да ѝ дадем ясно да разбере, че ще предприемем мерки. Русия трябва да знае, че нашите военни възможности са достатъчни, за да унищожим руските войски в Сирия за три дни“.

На следващия ден последва съобщение от държавната иранска информационна агенция „Fars News Agency“, че 18 израелски изстребителя заедно с два самолета Gulfstream са кацнали на 22 юни, четвъртък, в Ел-Риад, за да предотвратят всякакви враждебни или военни действия на бившия наследен принц Мохамед бен Найеф против новия престонаследник Мохамед бин Салман. Информацията е невероятна, имайки предвид, че КСА не признава за субект на международнoто право държавата Израел.

На 27 юни правителствената агенция на КСА съобщи, че кралят Салман ибн Абдель Азиз Аль Сауд ще направи първото си посещение в Москва до края на юли т.г. Веднага след тази информация редица големи световни информационни агенции свалиха от сайтовете си статиите и съобщенията за изказването на Мохамед бин Салман за „унищожаването на военните сили на РФ в Сирия за три дни“!

Във времената на двойните стандарти и фейковите новини едва ли трябва да се учудваме на всичките тези взаимоизключващи се факти. Особено когато се касае за събития в Близкия Изток! В същото време, тази „изцепка“ на саудитския престолонаследник ни дава възможност да споделим с читателите някои съображения за политическата конюнктура в Източното Средиземноморие и Персийския залив, както и за  разрастващата се  голяма геополитическа игра след избора на Доналд Тръмп.

Силата на Америка се базира на гигантската ѝ модерна армия и на долара като световна резервна валута. „Зеленият бакс“, след като се отказа от златното си покритие през 1971 година, стана „нефтодолар“ с гарант – гигантските нефтени полета на Саудитското кралство. Излиза, че не печатницата за пари на ФРС, а петролните „кладенци“ на АРАМКО са в основата на могъществото на геополитическия световен лидер САЩ! Следователно, отношенията между двете страни са особено доверителни и специални. В потвърждение е фактът, че Доналд Тръмп направи първото си посещение в арабския свят именно в Ел-Рияд, където събра мюсюлманските лидери от целия регион и заедно със саудитския монарх изигра многозначителния „танц със саби“!

Комплексната цел „Америка да стане отново велика!“ изисква от Тръмп и изпълнението на задачата да гарантира сигурността на държавата Израел и рязко да повиши нейната жизнеспособност. За решаването ѝ е необходимо да се постигне трайно помиряване на Израел с арабските страни и, на първо място, със Саудитска Арабия. За разлика от експрезидента Обама и неговите специални служби, търсещи помирение с Иран чрез прозападния президент Рухани за сметка на отношенията с Израел и Саудитската Арабия, то Тръмп решително смени курса и даде пълната си подкрепа на Нетаняху и монарха на КСА. Тази линия  явно е намерила пълно разбиране у сегашния саудитски крал и той смени близкия до Обама и американските специални служби престолонаследник Мухаммад бин Найеф с любимия си син, надеждата на саудитската младеж, икономическия и социален реформатор Мохамед бин Салман.

От момента на възкачването си на престола през 2015 година, сегашният саудитски владетел, при всичките си пътувания по света и при воденето на международни преговори, неизменно държи до себе си Мохамед бин Салман. Анализаторите отбелязват, че от младия престолонаследник могат да се очакват резки емоционални решения, но в същото време, въпреки характера си, явно той разбира, че светът не е оцветен само с черни и бели краски, а са нужни и компромиси. От 2013 година за имиджа на бъдещия кандидат за престола са се грижили и се грижат няколко световни пиар-компании, които му изграждат образ на мъдър, а не на импулсивен човек, какъвто той е в действителност. И както днес стана актуално, така и Мохамед бин Салман иска „Саудитска Арабия да е велика!“. И той има план „2030“, който да направи страната модерна, независеща от петрола, с рязко увеличавене на работещите жени и смекчаване на драконовските социални правила. В увода към този план се казва: „Нашата визия е създаването на толерантна страна, в която конституция е ислямът, а методът – умереност!“.

С решителната и безусловна подкрепа на САЩ и Израел, бъдешият монарх започва битката за надмощие в арабския свят. Тази битка, явно, ще бъде лидерска – и с катарския млад монарх, и с шиитския аятолах на Иран, и с новия „султан“ на Турция, които също искат техните страни „Да станат отново велики!“

В тази връзка е и поместеното по-горе изказване за „унищожаването за три дни“. Известно е, че наследеният принц на КСА, с всичките фибри на душата си, е на крайни антиирански позиции. В едно интервю, през май, в качеството си на министър на отбраната, като обявява, че Техеран планира да превземе свещения град Мека, заявява, че Ел-Рияд „няма да чака битка в Саудитска Арабия“ и поради това неговата страна ще предприеме усилия „сражението да бъде на територията на Иран, а не в Саудитска Арабия“. Тъй като, фактически, КСА има незначително военно присъствие в Сирия, ограничавайки се с финансова и материална подкрепа за опозиционните групировки, с основание предполагаме, че действията на САЩ в Сирия, в действителност, са защита на интересите на Саудитска Арабия в Близкия Изток. Само в този контекст има смисъл изказването на престолонаследника по отношение на ограничения военен контингент на Руската федерация в Сирия. Няколко дни след отправената заплаха на Мохамед  бен Салман, в подкрепа на неговите думи американското издание „Business Insider“ (businessinsider.com) публикува интервю с автора на доклада на частната агенция „Stratfor“ Омар Ламрани, в което се казва: „..руснаците имат масирана противовъздушна отбрана (в Сирия-б.м.), поради което не са съвсем беззащитни. Но САЩ имат пълно превъзходство във въздуха“. Това действително е така, но трябва да си пълен идиот, при това цивилен, за да предположиш, че РФ ще участва във война по сценарий, писан във Вашингтон. С цялата си мощ, САЩ от 2011 година уж все се борят с армията на ИДИЛ в Сирия, но успяха само да помогнат на терористите да притиснат Асад в Латакия, докато едва  за една година и половина Русия не само стабилизира управлението на Асад, но и „пречупи гръбнака“ на радикалния ислямски тероризъм в Близкия Изток и вкара в правия път Турция.. 

Иначе, въпросното изказване на престолонаследника на Кралство Саудитска Арабия си е чист блъф, пиар-акция, приобщаване към „мейнстрийма“ за величие, обхванал редица световни лидери, но, едновременно с това, си е и самоубийствена игра с огъня!

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе