ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

КАЛЕЙДОСКОП
„Сагата“ с руските енергийни проекти – неиздържан тест за добросъвестност и компетентност

КАЛЕЙДОСКОП
Aвтор:  Георги Вацов 

28 Септември 2017

„Когато има проблем с руските проекти, ние съдействаме незабавно... Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и ако това не са ви партньори, кои са?“
А позорът и загубите са на гърба на българския данъкоплатец.

  • Едностранно наложените от САЩ финансови ограничения при строителството на енергийни тръбопроводи от РФ към Европа, изправя населението и икономиката на стария континент пред сериозни изпитания. От една страна, перспективата увеличаващите се потребности от енергия да се покриват от двойно по-скъпия американски шистов газ вместо руския природен газ, повишаващ най-малко два пъти цените на топлоенергията за бита, а от друга – редица държави не само няма да имат сигурност в доставките, но и ще лишат годишните си бюджети от сериозни приходи от транзитни такси.
    Едва тогава, след първата по-сурова зима, ще дойде мига, когато политическата класа, управляваща тези страни през последните десетилетия, в т.ч. и България, ще бъде „изправена до стената“ за да отговаря за своята „добросъвестност“ и „компетентност“ при отстояването на националните интереси в енергийната област, главно чрез целенасоченото си некоректно отношение към съвместните с РФ енергийни проекти.

     
  • Мисията на пропагандното звено на Атлантическия Съвет в България е да води „война“ с Русия на българска територия. Обект на въздействие следва да бъдат не само русофилите в България, но и рускоезичното население, избрало за постоянно или временно местожителство България. Инструментите за пропаганда на „истината“ и за дезинформацията са едни и същи, базиращи се на нови и стари технологии. Трябва да се създават местни структури, с които да се оправдават големите разходи. От доклада на Генералния инспектор на Държавния департамент на САЩ става ясно, че в света има изградени 22 офиса и бюра за директно разходване на милиарден финансов ресурс за защита на американската политика зад граница, като за 2015 година сумата е 4,7 млрд. долара т.е. това са средства, които самостоятелно са изхарчени от чиновници и активистите по места, обслужващи изпълнението на отделните програми на Държавния департамент, USAID, другите агенции и НПО-та.. Сериозни пари! Интерсно, колко от тази сума е била предназначена за проамериканските структури в България!?


    ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В БРОЙ 8/2017 НА СП. „СИГУРНОСТ“
   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе