ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

Джеймс Роджърс: „Пред прага сме на невиждана досега криза“
Калейдоскопът на Георги Вацов


06 Април 2017

„В страна, където има ред, бъди смел и в действията, и в думите си. В страна, където няма ред, бъди смел в действията си, но предпазлив в речта си!“

След победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ много анализатори отбелязват, че редица американски милиардери се събират под знамената на „революционера“ Тръмп и решително се противопоставят на откритата враждебност, демонстрирана от също така многобройна група от представители на бизнес-елита и политическия истъблишмент на САЩ, организирана от финансиста-спекулант Джордж Сорос. Доказалите се по безпорен начин в жестока конкурентна среда милиардери – граждани на Америка, смело заемат постове в новото американско правителство, проявявайки решителност и готовност да направят Америка отново велика! Този житейски избор на хора, които са постигнали всичко в живота, не може да не предизвиква възхищение и говори за нещо много важно: САЩ се намират във взривоопасна ситуация, когато традиционните и проверени от времето средства, механизми и подходи престават да работят и когато никой не бива да стои настрана.

Други мислещи и успели американци, без да се ангажират пряко в управлението, анализирайки максимално обективно състоянието в Америка и света, стигат до извода, че надигащата се кризисна вълна ще има апокалиптични последици.

Един от тях е милиардерът Джеймс Роджърс. Той е роден  през 1942 години в Балтимор, щата Мериленд. Завършил е Йелския университет, бакалавър е от Балиол  Колежа на Оксфордския университет, преподавал е финанси в бизнес-училището на Колумбийския универсистет. От 1973 до 1980 година е съосновател и младши партньор в хедж-фонда на Джордж Сорос "Quantum". На световните финансови пазари Джеймс Роджерс е известен като инвеститор на собствени капитали с 10-15 годишен срок на възвращаемост, а не като спекулант на фондовите и стокови борси; пътешественик и писател с шест издадени книги. От 2007 година живее в Сингапур (вж.N.B.), обосновавайки това си решение с перспективите в икономическото развитие на Азия и най-вече на Китай. От 2012 година е инвестиционен консултант в департамента за преки инвестиции на една от най-големите руски банки ВТБ, а от септември 2014 година е независим директор в СД на ОАО „ФосАгро“. Има пакети акции от „Аерофлот“, Московската борса и от най-големия производител на торове в РФ ОАО-„ФосАгро“.

В интервю за сайта www.macrovoices.com, публикувано на медиаресурса www.zerohedge.com /news/2017-02-11/, Джим Роджерс прогнозира:

Гответе се, защото ние ще се сблъскаме с най-лошите икономически проблеми, каквито могат да ни се случат и които, когато се случат, ще доведат до страдания много хора. През 2008 година се провали "Bear Stearns" – фирма с 90-годишна история, след това фалира "Lehman Brothers" със 150-годишна история – преди това те успешно бяха преминали през много изпитания, преживявайки войните, депресията, гражданската война, но сега изчезнаха.

Следващата вълна на суперкризата ще бъде още по-лоша, отколкото някога се е случвало – много институти, хора, компании, правителства и, може би, цели страни ще бъдат изтрити от лицето на земята. Най-напред ще възникне един проблем, след него втори, а след това всичко ще се превърне в снежна лавина. Засега, аз не разсъждавам за войни, но всичко може да се случи!

Тръмп вече обяви намеренията си да отвори търговска война с Китай, Мексико, Япония, Корея. Той още не е започнал да променя тарифите с Китай, но аз съм уверен, че всичко това е в ума му. А историята явно ни показва, че след търговските войни много често започват и реалните...

Курсът на долара може рязко да скочи нагоре за известно време, да отиде твърде високо – до степен балон". Надявам се да успея към този момент да се избавя от доларите си, защото този балон неизбежно ще се спука.

Предишната администрация на Белия дом бе посочена за организатор на преврата в Украйна – хванаха с факти тази, как се казваше, Нуланд. Руснаците ни надхитриха и Държавният департамент започна да си съчинява все повече нови  неща, за да се измъкне. Определно това беше в една или друга степен наш провал. И Държавният департамент, бидейки разобличен, просто започна да потапя този факт в купища насрещни обвинения.

Сега демократите провалиха изборите и за това обвиняват руснаците. Не мога въобще да си представя, как руснаците могат да повлият на този процес. Е, подхвърлили са статия или две статии, и какво от това? Ако се направи проучване за нелегалните гласове, то аз се опасявам, че демократите са забъркали много по-голяма каша, особено в големите градове, където те имат силни позиции.

Правителствата винаги търсят за себе си изгода във всичко и това е така от стотици години. Сега се води война за максимално намаляване на наличните пари в обръщение. Така правителствата ще могат да ни контролират. Ако искате да отидете да си купите чаша кафе, те ще знаят колко, какво и къде го пиете, т.е. задачата е всичко да се сложи в електронни формати. Моите деца, вероятно, никога няма да могат да влязат в банка, когато станат възрастни, няма да ходят до пощата, може би никога или много рядко ще ходят на лекар. Така че интернета и компютрите променят всичко, което ние сега имаме и знаем. Парите ще се превърнат в компютри и правителствата ще са много щастливи! Това ще е съвсем различен свят от този, в който живеем. Вероятно, няма да имаме свободата, на която се радваме сега и която губим с изключително бързо темпо.

Историята показва, че хората биха искали малко повече сигурност и са склонни да се откажат от някои неща, заради по-голямата си сигурност и безопасност". Аз не съм първият, който казва, че тези, които тръгват да стават диктатори, започват да отнемат свободите. В Германия най-напред отнеха личните оръжия и сега няма да позволят на хората да имат оръжия, за да се защитават. В Америка, когато бяхме деца, за да направят обиск в къщата, трябваше да има заповед за обиск. Сега, ако решат, че имат основания, могат да разбият вратата, да нахълтат и да обискират, без да са задължени да представят или по-късно да получат от съда заповед за обиск. Немецът Гьобелс беше убеден, че ако кажеш на хората нещо достатъчно много пъти, те започват да вярват, макар и казаното да е абсурдно. Сега ти и аз чуваме и виждаме в новините неща, повтаряни многократно, които хората смятат за политически коректни, а ако след това някой се опита да каже нещо по същия повод, което е истината за същия факт или явление, то ще излезе, че той не е политически коректен и не трябва да му се вярва".

N.B.В страна, където има ред, бъди смел и в действията, и в думите си. В страна, където няма ред, бъди смел в действията си, но предпазлив в речта си!“ – Конфуций                                                           

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България