ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

За „България, Балканите, Европа и света”
Бойко Борисов очерта Балканския хъб като един от най-важните стълбове на Европейския съюз

Снимка: Снимка ЕПА/БГНЕС
23 Ноември 2017

Бойко Борисов: „На балканската среща в София по време на българското европредседателство имаме уникалния шанс да покажем на ЕС, че сме си научили уроците.”

На първата си лекция в УНСС пред журналисти, дипломати и студенти, премиерът Бойко Борисов очерта геополитическата матрьошка на България, Балканите, мястото и значението им за Европа и поведенческото ситуиране на Стария континент на политическата сцена. Темата на лекцията „България, Балканите, Европа и света” поставя пролематика от изключително широк и богат диапазон, който изглежда несериозно да бъде „отключен и разнищен” за 45 минути, колкото посвети премиерът. В глобален мащаб той заключи, че „политиците на Европейския съюз трябва да стъпят на прагматични решения”, за да се справят с "преселението на народите", докато главните участници в Сирийската криза - Русия, САЩ, Иран, Турция - защитават разпределението на влияние в Близкия Изток. Изказването му, че „за Европа остава само релокацията на мигранти” подсказва тенденцията към нейното политическо, икономическо, културно и цивилизационно отслабване.

Премиерът припомни изявлението си пред Европейския съвет преди две години, „че в ЕС не трябва да си правим граници вътре, а трябва да се оградим отвън.” Бихме могли да твърдим, че кризата с мигрантите, несплоти повече Европа. Днес хомогенността й изглежда все така стъпила върху плаващите пясъци на различните визии на западно- и източноевропейските лидери по въпросите за външната политика, чуха се и изказвания за връщане на вътрешните граници. Варианта, който очертава премиерът, на „заграждане” на сигурността ни също не изглежда възможен, защото над портите на ЕС е изваян приветствения слоган на неолибералните ценности и свободи.

Следващ акцент от речта на премиера Борисов засегна Балканите, които според него „могат да заместят Великобритания в ЕС. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще е по-голям риск за Европа.”
Темата за присъединяването на Балканите към ЕС е времеемка, изискваща отделен дискусионен и аналитичен панел. Освен това, тя е комплексна и чувствителна, а опцията за членство почива на променливи културни и политически фактори. Сумата, която балканските държави биха внасяли в ЕС, не се равнява на тази, която Великобритания внасяше досега. Тези страни се нуждаят от повече средства, отколкото биха могли да внасят, което би довело до отрицателен баланс в бюджета на ЕС. Въпреки, че опитват да изградят синхронизирана политика помежду си на базата на икономически обвързаности, енергийни проекти, политически договори и добросъседство, все пак Балканите остават пъстър етно-религиозен регион, с ясно диференцирани различия и интереси между държавите. На Балканите дългосрочните стратегии на САЩ и Русия формират „политическия климат”.

С боен ентусиазъм премиерът увери, че „на балканската среща в София по време на българското европредседателство имаме уникалния шанс да покажем на ЕС, че сме си научили уроците.” В училището на ЕС все още сме сред класовете с нисък успех и повтаряме учебните години. Промяната трябва да започне отвътре навън... например от община Тетевен, където, според младият студент, който смело се изправи и „сподели” на Бойко Борисов, „е пълно с неграмотници”. Между другото и с не особено чувство на тревожност от констатацията на младия човек, премиерът му отговори така: „Ами кандидатирай се и ще те изберат, ще гласуват хората за тебе. Това е свободата на демокрацията.”

За годините на прехода се научихме да пренасочваме най-жизнеспособния сегмент на нацията – младите хора, към Терминал 2, за да обслужват чужди икономики.

Научихме ли до какво водят законите на либерализма? Видяхме ли края на историята на Фукуяма?

Планът Ран-Ът работи последователно и точно.

Нека оправдаем достойнството си сами пред себе си... После и пред света.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България