brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

БРОД за България – „пътят до спасителния бряг”
Трябва да направим така, че знаещите и можещите да управляват тази държава
Габриела Табакова 14 Декември 2017 

Един от проблемите на дипломацията ни, е че няма ясно виждане за националните интереси на страната.


За БРОД за България споделят в кратък коментар един от неговите членове – Чавдар Минчев, председател на Националната Асоциация за международни отношения и Филип Боков, председател на Българското дипломатическо дружество.

Чавдар Минчев: Нашите организации са първите неправителствени организации в областта на Международните отношения – Българското Дипломатическо Дружество и Националната Асоциация за международни отношения. Те се опитват да съберат експертите в областта на международните отношения в най-широк аспект. Националната Асоциация за международни отношения включва и научни работници, журналисти, хора, работили в информационните служби извън страната. Числеността ни обаче, за съжаление, намалява.

БРОД за България: Намалява числеността на качествения персонал, от което страда външната ни дипломация. Не съществува идейна приемственост между поколенията.

Филип Боков: За мен това  беше една от основните причини за създаването на нашите организации. 90-те години настъпиха много драматични промени. Изчезнаха много хора и се загуби институционната памет на МВнР. А приемствеността не е въпрос на поколения, а на политика.

БРОД за България: Къде е нашият брод?

Чавдар Минчев: Аз съм член на БРОД за България. Какво ме привлече в него? Това е опитът да видим по нов начин пътят, който трябва да изминем до спасителния бряг. А спасителният бряг е нормализирането на страната. Не бива да имаме големи очаквания, няма да станем велика сила. Трябва да направим така, че знаещите и можещите да управляват тази държава, а не вопиющите нискокултурни елементи. За съжаление това бе характерно за целия преход. На други места плявата изплува и я премахват. А тук стана обратното – децата ни предпочитат да отиват зад граница.

БРОД за България: По-често казваме „какво”, но малцина дават рецепта „как”.

Чавдар Минчев: Чрез обединяване на здравите сили. Това е брод. Всички организации, които мислят в тази посока, трябва да действат заедно.

Филип Боков: Един от проблемите на дипломацията ни, е че няма явно виждане за националните интереси на страната. Не е достатъчно само да казваме „ДА” на Брюксел. Да, ние сме членове на ЕС и НАТО, но интересите ни невинаги са идентични с техните. Най-драстичният пример е този с бежанците. Проблемът е липсата на професионализъм. Последните ръководства на МВнР са дялани камъни и не умеят да отстояват интересите ни. Почти не се работи с кадърните кадри на дипломацията, а с политическите кабинети.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук