ЗАД НОВИНИТЕ

Убиването и унищожаването на животни не може да е политика
Това е опит на властта да прехвърли своята отговорност върху своите граждани.

Убиването и унищожаването на животни не може да е политика
Снимка: АБВ
19 Юли 2018

Ловците са по-мъдри от тези, които в момента се мъчат да ни управляват.

Доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда, в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете.

Фокус: Доц. Михайлов, Народното събрание прие промени в Закона за лова и опазване на дивеча на първо и второ четене. Каква е оценката Ви за този законопроект и защо АБВ го определи като недоразумение?

Христо Михайлов: Оценката по същество е такава, защото проектът е знаков за всичко това, което се случва в последните месеци в България. Това е един изключително лош пример за липса на държавничество във всички отношения. Когато институциите не разговарят по между си, когато не разговарят със своите граждани, когато не искат да чуят гласа на своите граждани и обществени структури – няма никаква друга оценка. Това е пореден пример за безвластие, за законодателен и правен нихилизъм. Ако тръгнем в детайлите на този законопроект, изразих своята официална позиция още в късната вечер в деня на приемането на проекта на първо и второ четене. Той няма доведе до нищо реално. Това е опит на властта да прехвърли своята отговорност върху своите граждани. Властта, която четири години нищо не предприе. В тези четири години на африканската чума по свинете се появи в страните – членки на ЕС. От прибалтийските републики започна да циркулира през Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния. Минаха четири години и не само, че нищо не се предприе, случиха се неща, които показаха пълно безхаберие към темата. В България преди години беше открит Център за превенция на болестите по дивеча. Втори център в света. Този център е одобрен от Световната здравна организация, от Световния съюз за защита на дивеча, от българското правителство и е със седалище в Правец. От две години поради нежелание на българската страна да изпълни своите ангажименти, този център практически не функционира. В последните пет-шест месеца в страната ни имаше немалко срещи, беседи, конференции, симпозиуми, включително присъствие на ЕС, в които представителите на българските институции практически отсъстваха. Визирам проблемите, които се обсъждаха в земеделието, в животновъдството, в биоразнообразието през април месец в България, една голяма международна научна конференция само преди месец на 14 и 15 юни в София, на която присъства водещ учен, професор от Швеция по проблемите на африканската чума по свинята. Никой не пожела да дойде и да го чуе по проблемите за африканската чума по свинята. Без да изпадаме в детайли, всичко това показва за мен едно – държавата не е счупена, тя е строшена на много части. България в момента представлява държавата на Бойко Борисов и неговите министри, държавата на мутроолигархията, на чиновника, вперил се единствено в себе си и в утрешното си бъдеще. Дали има някакъв остатък България – за българския гражданин, всеки един може да прецени. Така България няма бъдеще, тя е строшена, защото гръбнакът й е строшен.

Фокус: Управляващите мотивират законовите изменения с това, че ще предотвратят заразяването с чума по свинете, а от АБВ алармирахте точно за обратното. Защо се разминават вашите тези и на какви сведения почиват опасенията на АБВ?

Христо Михайлов: Един обикновен пример искам да дам. Фермерът „Х“ стопанисва 100 хил. дка територия заедно с 1000 домашни свине. Дивечовъдът „У“ стопанисва 100 хил. дка ловна територия с 1000 диви свине. Когато дивечовъдът се обърне към фермера и го помоли да не изтравя дивеча върху неговите 100 хил. обработваеми дка, където не остана муха, пчела, мравка дори, така моли яребици, сърни, свине, елени. Земевладелецът фермер ехидно се подсмихва и казва да си гледат работата. Държавата иска от дивечовъда „У“ да избие и унищожи собствените си 1000 диви свине, за да помогне на свиневъда „Х“. Това говори едно единствено нещо – липса на всякаква институция, на институционална подкрепа, на секторна политика. Секторната политика в ловното стопанство е точно тази - да потърси баланса на интересите между всички. Днес дивечовъдът трябва да избие собствените си свине, за които е сключил договор с държавата за 15 години да ги стопанисва по определени правила, за да подкрепи свиневъдът „Х“. Няма как да се случи това. Затова казах в началото – държавата иска да прехвърли отговорността си. Има бездарни, безидейни, безумни чиновници на най-високо ниво. Политически лица, подставени без образование, без ценз, без идея за това как трябва да се решават въпросите. Градусът на напрежението кипи, не поради летните горещини. Градусът на напрежението кипи, България ще се взриви и ще избухне буквално след месеци, ако така продължават безумията на тези политици, които ни управляват в момента.

Фокус: С промените се позволява лов на дива свиня в сряда, събота и неделя. До какви резултати може да доведе тази мярка?

Христо Михайлов: До няколко българи по-малко, до може би повечко наранени такива. През юли и август е сезонът на гъбите, на билките, на малините, на къпините, на активния туризъм, на добива на дърва за огрев. В този период ти да вкараш 100-хилядната българска армия от ловци в горите, заедно със своите не по-малко от 10 кучета на ловен район, за прогонване на диви свине. Да обясни някой как на ловджийското куче ще му подскажем да гони дивата свиня, а не малките на сърната, на лопатара, зайците в гората, които са родени само преди месец-два. Да постигнем някакъв резултат на тази растителност, когато практически от дивата свиня не можем да видим нищо друго освен майките, които водят стадата, тъй като малките са 10-12 кг и са като малки плъхове и зайци и плъхове, които търчат в горската растителност. 99,9 % от българските ловци категорично въстанаха срещу този законопроект, безсмислица или безумие. Това показва надежда, че има все още общество, идея, механизъм за противопоставяне на властовите безумия. Нищо няма да се получи като краен резултат. Напротив, ще разгоним дивите свине из страната, ще прогоним част от свинете по сухоземната граница в Румъния. Ще постоят там на спокойствие, ще се върнат след двайсетина дни и ще докарат вируса със себе си. В резултат на това принудително мигриране, което държавата иска българският ловец да направи, за да може след месец-два, три, ако влезе вирусът в България, да кажат, че ловците не са се справили и са виновни за проблема. Не – ловците са по-мъдри от тези, които в момента се мъчат да ни управляват.

Фокус: Увеличават се огнищата на африканска чума по свинете в Румъния. Според Вас достатъчни ли са мерките, предприети от страната ни за нейното предотвратяване и какви са Вашите препоръки?

Христо Михайлов: Мерките, които се предприемат са изключително закъснели, каквито и да са те. Да, бих могъл да кажа, че има план А и план Б, но има и мерки, които са абсолютно глуповати. Невъзможно е в рамките на един ловно-стопански район да се изгради една площадка за загробване на убитите диви свине. В един ловно-стопански район от 50 хил. дка, може да ловуват няколко ловни групи. Ако си представим, че една ловна група убие две, три, четири, пет, десет диви свине – тя трябва да ги премести на 10-15 км на мястото на тази площадка, където е определена. Това е указание, подписано от чиновници в Агенцията по горите, разпратено е по всички структури по места. Като цяло, въпреки някои безумни текстове в мерките за превенция, като цяло са правилни, но безвъзвратно закъснели.

Фокус: Виждате ли синхрон между институциите за превенцията на чумата по свинете?

Христо Михайлов: Не, категорично не. Те не си говорят, какъв синхрон да има? Агенцията по безопасност на храните заедно с Агенцията по горите и редица други институции формално са в един Национален кризисен щаб, но те не координират съвместно мерките си. Какво да ви кажа по темата, дали БАБХ и ветеринарните лекари в страната са подготвени. Първо, в пограничните райони, както се оказа, поради чумата по дребните преживни животни, ветеринари няма. От няколко години в учебните планове на ветеринарната специалност в Стара Загора и София отсъстват редица важни дисциплини, които дават един общ поглед на ветеринарен специалист по болестите по дивите животни. То не беше шап, птичи грип, бруцелоза, син език, нодуларен дерматит, сега виждате какви са актуалните теми. На този фон да изключиш с наредба за определяне на минималните изисквания за формиране на учебния план на регулираните дисциплини от ветеринарните специалности редица фундаментални и важни дисциплини, които се изучават във всички страни на ЕС, как очакваме от ветеринарните лекари да са подготвени? Какъв ветеринарен лекар може да си, когато първата и последната ти дума и действия са: „унищожавай“, „изтребвай“, „убивай“, „ликвидирай“. Какво лекуваме, какви профилактични мерки взимаме? Каква превенция, какви национални планове прилагаме? Стига сме слушали пияниците от Брюксел. Убивай и унищожавай – не може да бъде политика. Вие ме питате за това какви институционални мерки и съвместни действия и дали институциите помежду си комуникират. Не, така просто държава не се прави. 

Източник: Агенция Фокус

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе