brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

За новата 2017 година
Грип, ГЕРБ или друга диагноза
д-р Тихомир Стойчев 30 Декември 2016 

До сега управляващите ни имаха други приоритети – права, свободи и благоденствие на българските граждани, битка с всякакви форми на престъпност, международния тероризъм включително.
И изведнъж „Птичи грип“.


Правителството е в оставка, което не пречи на премиер и министри да притичват от място на място, главно произшествия и катастрофи, за които май тяхното управление е поредното, което носи вина.

А там се редят едни, не ти е работа.

Все пак нови избори се задават.

И след като от години си има птичи грип, то кампанийните мерки се оказва, че не са само български патент.

Отдавна се коментираха кое от кое по-незаконосъобразни решения, и те ти накрая: Забраняват лова в шест области, между които Враца, Монтана и Видин!

Такова било решението на Министерство на земеделието и храните, където се провело експертно заседание и обсъждане на ситуацията с разпространението на птичия грип. При опасност забраните щели да обхванат и други области.

А след празниците, от 6 януари ситуацията, разбирай заседателната, щели да поемат ловните съвети по места, та да мобилизират и координират всички заинтересовани страни за предприемане на мерки за наблюдаване и ограничаване разпространението на болестта в страната.

До сега управляващите ни имаха други приоритети –  права, свободи и благоденствие на българските граждани, битка с всякакви форми на престъпност, международния тероризъм включително.

И изведнъж „Птичи грип“.

Понеже кризата засегна най-вече ГЕРБ, реших, че Цв. Цветанов и Б. Борисов ще да са подхванали нова разработка, като това е нейното кодово означение. Сетих се, че имаше някакво „Пиле“, което докато всички служби го разработваха и наблюдаваха, най- спокойно си джиткаше през границите разни пилешки сурогати, а митничари, граничари и КПП-ейци му козируваха.

В същата поза се оказа и съдебната власт, която накрая май го осъди…да си приема приятелите на борда на луксозна яхта.

Като видя какви ги върши централната и местната власт реагира светкавично.

Кметът на община Върбица, област Шумен с заповед №2282/24.11.2016 г. забрани лова на пернат дивеч и любителския риболов на територията на общината с цел недопускане на възникване и разпространение на болестта Инфлуенца (грип) H5N1.

Всичко е ясно, само не е ясно как ще се изпълнява точка 1 от кметската заповед: „Забранявам движението на домашни и други птици на територията на общината с изключение на транзитно преминаващите“.

Ами ония, които просто прелитат или избират да кацат, как ще спазват кметската забрана?

И нали сме глобализирани и технологизирани, реших да прочета какво пише за тази поредна опасност.

Птичият грип е вирулентен при птиците. Описан е за първи път в Италия от 1878 г. като „птича чума“, а през 1955 г. окончателно е определен за разновидност на грипен вирус, разпространен по целия свят. Причинител е вирусът на птичия грип, който във всичките му разновидности принадлежи към рода „А“ от семейството на Orthomyxoviridae, сегментирани в РНК вируси с отрицателна верига.

Разпространява се чрез изпражнения, като най-често дивите птици стават резистентни носители, предавайки го на по-чувствителните домашни породи.

Предава се още чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло.

Не е известно дали вирусът оцелява при щателна термична обработка.

Котките също се смятат за възможни вектори на заразата (Kuiken et al., 2004).

Инкубационният период е от 3 до 5 дни, като симптомите варират.

Вирулентните шамове са способни да причинят смърт за няколко дни.

Има 16 H-типа, всеки от които има до 9 N-подтипа, което прави 144 различни H и N комбинации. Освен това всички ПГ-вируси се причисляват към два патотипа — с ниска (НППГ) и висока (ХППГ) патогенност. От 16-те познати H-типове само за подтиповете H5, H7 и H9 е известно, че са способни да преминат през видовата бариера между птиците и хората.

Леле, че то спасение няма!

Е, все пак малко оптимизъм.

От януари 2004 всички известни случаи на птичи грип при хора са се появили в Югоизточна Азия (затова никаква Евразия, този руски мерак, никакво сближаване с Русия). Налице са сведения за около 120 случая, като половината от пациентите са починали, като при почти всички случаи е установено заразяване чрез пилета.

Допуска се, че при мутация новият тип ще бъде способен да предизвика глобална пандемия (на ти сега и глобализация). От 2003 г. изследователи откриват, че епидемията от т.н. испански грип от 1918 г., отнела живота на между 50 и 100 млн. души всъщност е причинена от разновидност на птичия грип.

Различните съвременни типове и подтипове имат различна степен на заразност, като и в различна степен едни се предават на птици, други на хора и други животни, което се обуславя от генетични различия.

След 1997 г. при хората са потвърдени формите H5N1, H7N2, H7N3, H7N7 и H9N2. H5N1 е високопатогенна форма на птичи грип, но след този период неговите нашествия най- вече предизвикват смърт или бракуването на десетки милиони птици.

През 2002 г. 44 души са заразени с вируса в щат Виржиния САЩ.

Пак в региона през февруари 2004 г. е потвърдено присъствието на щама H7N3, на което е отговорено с карантина.

Заразени се оказват само двама души.

През 2003 г. в Холандия са заразени 89 души, от които един умира.

В Китай и Хонконг има трима заразени, които се излекуват.

През 2005 г. Световната здравна организация обявява седем случая на заразени виетнамци, които и след излекуването се оказват носители на болестта.

Правят се опити с третиране на заболелите с антитела от кръвта на самия пациент. Препоръчва се също взимането на противовирусни лекарства, оказали се някога ефективни както при лечение, така и при предпазване от заболяването.

Твърди се, че изработването на ваксини отнема най-малко 4 месеца и за всеки нов подтип е необходима нова ваксина.

В Китай през 90-те години на ХХ в. болни пилета са третирани с амантидин, на който някои шамове стават резистентни.

Първият случай на разпространение на вируса от птица на човек е регистриран по време на епидемия в птицеферма в Хонконг през 1997 г.,, когато заболяват  18 човека, шестима от които почиват.

През 2003 и 2004 г. Камбоджа, Китай, Индонезия, Япония, Южна Корея, Тайланд и Виетнам са обхваната от болестта, вследствие на което умират или са елиминирани 100 милиона птици.

През 2005 г. е обявена заплаха за България от разпространение на птичи грип, какъвто е установен в Румъния и Турция, като в последната са установени и болни хора.

От началото на 2006 г. е създаден Кризисен национален щаб.

Публикувани са просветни материали, които осветляват опасността всестранно.

За разпространители са посочени дивите и домашните птици.

Описани са външните белези на болестта и пътищата на заразата: отделяне вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията.

Посочено е, че в редки случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици, че инфектиране с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт, както, че все още няма ваксина за предпазване на хората.

Доколкото заразяването става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване, при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично се препоръчва високо ниво на хигиена.

Препоръките са да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, с болни или умрели домашни птици; да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секрети; да се избягват всякакви контакти с диви птици включително ловуването им; да се спазват определени хигиенни изисквания, когато се приготвя храна: суровото месо да се съхранява отделно от сготвените храни; да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни; да не се пипа сурова или готвена храна, преди да се измият ръцете; да не се поставя сготвеното месо в съд, в който е било преди термичната обработка.

На гражданите се препоръчва самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването – респираторни прояви или инфекция на очите, съчетани с повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит.

При съмнения за заболяване консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна, като се споделят от пациента и възможните източници на заразяване – контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип.

Препоръчва се лабораторно изследване за потвърждаване на диагнозата, мерки за предпазване на близките, добра хигиена, използване на индивидуални марлени маски и носни кърпи, които да се изгарят.

По същото време мерки са предприети в Германия, където птиците са затваряни и е засилен граничния контрол, Румъния, където се препоръчва на гражданите да избягват пътувания до Турция и е засилен митническия и граничен контрол, Швейцария, Дания и Холандия, където е забранен вноса на храни от Турция. Гърция също засилва контрола на границите с Турция, като идващите от там автомобили се дезинфекцират,  а птицефермите минават на закрит режим на отглеждане. В България и Хърватия основно третират идващите от Турция стоки, транспорт и хора. Естония инспектира птицефермите и задължава собствениците да преминат към закрит режим на отглеждане. Русия засилва мерките по границите.

Европейската комисия обявява превантивни мерки за борба с разпространението на птичи грип след случаите на опасното заболяване в Турция, Румъния и Хърватия, като се забранява вноса на необработена перушина от съседните на Турция Азербайджан, Армения, Грузия, Сирия, Иран и Ирак.

Извинявайте, но нито опасностите са представени убедително, нито мерките може да бъдат окачествени като успешни, мащабни и ефективни.

Създава се впечатление, че и птичият грип е инструмент, с който някои държави и региони се оказват наказани.

Сега за пореден път ни плашат с птичи грип.

Докато мен например ме е по-страх от връхлитащата ни поредна вълна на всеядни и некомпетентни политици и техни управленски проекти, от глобални фактори, които стоят зад тях и ги подкрепят. Както съм уплашен от налаганата масова безнаказаност по отношение на доказани престъпници, за които съдебната власт е повече от адвокат, а законът безопасно забавление.

За да се противопоставят на новата опасност, научаваме, че управляващите в оставка създават Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, в който влизат представители от Министерството на земеделието и храните, МВР и ДАНС.

Това, мисля, ще да е край на птичия грип!!!

ДАНС с каквото се е захванала от нейното създаване, все е успяла.

То не бяха „Галерии“, „Лиани“…

Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пък се срещала с институции и птицевъди.

Щабът плаши да заседава всеки ден, да набелязва превантивни мерки за областите, в които не са констатирани огнища на птичи грип въвежда ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването.

Абе направо да въведат военно положение.

Така и изборите ще се отложат, и всичко ще си тръгне...

Докато ведомството на Танева информира, обезпаразитява, ликвидира (птици), обещава обезщетения, контролира с МВР придвижване на животни, транспорт, фуражи и добавки, загробва или изгаря на място, вирусът ще бъде държан далече.

Но при такива масови и многостранни ограничения българските граждани добре знаят, че властта не само иска своето, но и го получава. Заедно с правото на тотален контрол, с който, по традиция, злоупотребява.

Сайтовете на РИОКОЗ повтарят за новата опасност и препоръчват мерки.

От Агенцията за безопасност на храните съобщават за изолирани случаи във Видин, Враца и Пловдив. Конкретно огнище е определено в дивечовъдно стопанство в област Враца, от което полудиви патици са разселвани свободно в природата.

За две вторични огнища се говори в област Видин.

Третото място е в село Ново село.

Опа-а-а-а, а там тренират всички бойци от САЩ и европейските страни.

Та нали там една от базите за „съвместно военно използване“.

И тренировки.

Те ти нови основания за появата на конспиративни теории.

Имало и болни птици, внос от Унгария, еднодневни патета, намерени в обект в село Маноле, област Пловдив.

Оле-е-е, пак червена лампа.

Там тежи думата на Георги Гергов, дясна ръка на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро на БСП и областен лидер на същата партия.

Ама не, той все пак е специалист по животните, за свине се е грижил човека.

Абе то тия, „червените“, кого ли не са объркали.

А и казаха, че власт искат, знае ли човек.

Може да целят да подплашат хората.

Е, накрая все пак малко оптимизъм – „шамът не бил така патогенен за хората“.

И пак РИОКОЗ: Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка.

Ами като няма, какво ни шашкате?

Е, най- сетне малко повече оптимизъм.

Имало шанс да оцелеем.

Има тест за птичи грип тип за своевременно откриване на специфични антитела срещу антигени на вируса на грипа тип А (AIV). Той лесно се прилага в практиката от медицинските работници и дава точни резултати.

Е, имало потребност от носни секрети и по-специално оборудване.

Тестът за птичи грип тип А се провежда при пациенти със съмнение за грип; с налични симптоми на грип - главоболие, висока температура, втрисане, мускулни болки, слабост, умора, запушен нос, болки в гърлото, кашлица, диария и повръщане; при имунокомпрометирани пациенти; при данни за случаи с H5N1.

При смъртен случай на пациент с групоподобни оплаквания се прилага и спрямо контактните лица.

Върху медицинските специалисти ляга тежката отговорност да предпазят пациента от развитие на усложнения (сепсис, енцефалит, смърт), на епидемия и пандемия.

За провеждане на тест за птичи грип освен носен секрет може да се вземе и кръв, като  се търсят антитела, изработени от собствената имунна система.

При положителен грип-тест засегнатото лице се подлага на лечение с антивирусни лекарствени средства, но и при отрицателен пациентът може да има грип. Отрицателния резултат въобще не отхвърля диагнозата. В такива случаи се прилагат тестове за други вируси, бактериални заболявания с цел да се изясни състоянието на пациента, като се извършват допълнителни тестове.

Разбрахте ли сега.

Грижа до край.

А някои твърдят, че нямаме здравеопазване, че им искали направление от джипита, пари на ръка или направо ги гонели да си умират. Дори се оплакаха, че в болниците им искали отпечатъци. Като от едното място това изискване се маха, може пък за това МВР и ДАНС да са включени. Те от ГЕРБ са си доказани новатори.

Бегом към новите технологии, оборудване, различни кръвни и носно- секретни тестове(не при ДАНС). И накрая не забравяйте, макар случаите на заразяване да не са особено впечатляващи като число, опасността може да се третира профилактично и постфактум, с всевъзможни имунопрепарати, ваксини, антитела.

Средства, разбирай пари ще се намерят, както и кой да ги усвои.

Но въпреки това са възможни усложнения?!

Кой казва, че грижата за човека свършва до тук.

За човека въобще, а не само за известния.

Областният управител на Видин Момчил Станков на работна среща с кметовете на 11-те общини в региона съгласувал мерки и начини за взаимодействие с цел ограничаване и ликвидиране на заболяването.

Така де, заразата и по бюрокрацията ходи.

Директорът на ОДБХ-Видин д-р Адриян Данков пък докладва бодро, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Въпреки това, от Видинската ветеринарна служба предупреждават гражданите да бъдат внимателни и да избягват закупуването на пилешко месо, яйца и живи птици от пазари и нерегламентирани места, на които не се упражнява контрол от компетентните институции.

„За първи път в България се констатира птичи грип при домашните птици. Заболяването се разпространява много бързо и чрез всякакъв вид механични преносители - дрехи, предмети, от прелитащите диви врабчета, гълъби и други птици“, отбеляза д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните“.

Така де, знаех си аз, че някой ще изплюе камъчето.

Какво като прикриваме граници, закупуваме ново оборудване, тестове, ваксини, ровим в носовете си за антитела.

Тя опасността ни дебне отвсякъде.

Ловджиите получиха забрана за лов на прелетни и водоплаващи птици.

Което не означава, че те няма да прелитат, да кацат по нивите, да влизат в контакт с „дивите врабчета, гълъби и други птици”, които сутрин и вечер са сред нас, по нашите покриви, стрехи, прозорци, сред децата ни в паркове и градинки.

А някой да каже нещо и за врановите птици, които освен хищници, по природа са суровоядци, докато дневните им местообитания са поля и ниви.

Те също нощуват в най- гъсто населените места.

Някога ловците имаха задължение да ги редуцират като „вреден дивеч“, „хищник“, което българските законотворци отнеха на масовия ловец, обвинявайки го, че е бракониер и престъпник.

Така де, всеки мери със свой аршин.

Днес само отбрани ловци, съвсем символичен брой, получават на специално събрание на дружината правото да ловуват на хищници.

На инициативата на областния управител за овладяването на епизоотичната обстановка откликнали с готовност всички кметове на общини, директорът на ОДМВР-Видин и ръководители на други компетентни институции.

Кой ли ги оцени като компетентни?

Котките също се оказва, че са преносители на птичи грип.

Ветеринарен лекар от Ню Йорк бил заразен с познат щам на птичия вирус, а огнища се оказали приюти за животни. „Нашето разследване потвърждава, че рискът за здравето на човека от H7N2 не е висок, но ние настояваме хората, които в последните три седмици са имали контакт с котки или са осиновили котка от приют, да бъдат особено бдителни за симптомите“, коментира д-р Мария Басет, комисар по здравеопазването на Ню Йорк. Болестта е била регистрирана при значителен брой животни, като едно животно е починало, а над 100 са дали положителен резултат на тестовете за инфекция. Здравните власти в Ню Йорк препоръчват да се избягва прекият контакт с котките и доближаването на лице до лице с животното.

Все още няма яснота как се случва предаването на заразата от котка на човек.

Франция също разшири ограниченията заради опасността от разпространение на птичи грип и обяви степен на „висок риск“ след регистрирането на няколко случая на H5N8 във ферми в Югозападната част и при диви патици на Север.

Решението е обосновано с „бързата промяна в ситуацията във Франция и няколко европейски държави“.

Френското ресорно Министерство наложи строги ограничения върху зони, разположени предимно в райони с изразена висока влажност.

Ей, тия да не са ни пренесли заразата с техните командоси, които изневиделица кацнаха в землището на село Коиловци, където се оказаха жертва на буйстващи младежи, взели ги за традиционни нашественици по есенните ниви и градини.

Та в грешката си, вместо да викат компетентните институции или им правят тестове, ги понамлатиха.

Просто и по селски.

Иначе Франция като страната, която разполага с най-голям брой домашни птици на територията на Европейския съюз ще задължи собствениците на птицеферми да държат стадата си на закрито и поставят предпазни мрежи, наложи ограничения върху лова на диви птици.

То с тия екологични, хуманитарни, толерантни, защитни и т.н. организации къде ли ловците са добре?

Е, има и такива, които при всяка власт са добре.

При това не само в дните на избори.

Свежо клипче на „Сава бенд“ бодро припява „Птичи грип…птичи вирус...Който яде птичи крак той за мене е бунак“. Настроението е онагледено с гола плът, виеща се в такт с типичния български кючек на летен морски фон, където от птичи грип няма и следа.

Или всъщност има.

Толкова, колкото от средствата, потънали в „Декадата на ромското включване“.

Така и от поредицата мерки, свързани с преодоляване на „рисковете и заплахите“ от птичи грип най- щастливо си припяват производителите на медицинска апаратура, тестове и медикаменти, както онези, които ги прилагат.

При една от по-далечните във времето назад епидемии в чуждия специализиран печат се говореше за милиардни сделки, разбира се, и комисионни, при които такива са купувани за контингентите на различните международни организации, които непрекъснато заливат света с грижи посредством хуманитарни, мироопазващи и мироналагащи мисии.

Тихомир Стойчев,
Декември, 2016

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук