brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Тайните операции, които промениха света
„Лиоте“, „Разцепващ фактор“, „Голгота“
Aвтор: ген. Тодор Бояджиев   04 Февруари 2016 

„…Няма нищо покрито, което да не се открие, и нищо тайно, което да не се узнае“.  (Евангелието на Матей 10:26)


*„… за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в деня на съда“. (Евангелието на Матей 12:36)

*„…колко истина може да понесе обществото и може ли да съществува без тайни?“ (философското „колебание“ на Джулиан Асанж, Уикилийкс).

Лятото на 1912 година, няколко месеца след като във Фес е подписан договорът, с който Мароко се превръща във френски протекторат, а Рабат е обявен за столица.

Командващият френските сили Маршал Луи Юбер Лиоте решава да отиде на първата си официална аудиенция в двореца на султан Абд ал-Хафид, който проформа продължава да е „държавен глава“.

От щаб-квартирата до двореца, маршал Лиоте и свитата му се движат под палещите лъчи на африканското слънце. Жегата е непоносима.

В един момент Лиоте се обръща към адютанта си:

  –  Искам тази алея да се засади с палми от щаба до двореца.

  – Но… Маршале, те ще дадат сянка едва след петдесет години.

  – Затова започвате да ги засаждате още днес!

С тази заповед маршалът остава в историята.

 *Четвърт век по-късно, на 29 октомври 1939 г. в щаб-квартирата на английското разузнаване МИ-6 утвърждават нормативния документ сложил началото на една от най-секретните и най-продължителните тайни операции в световната история. Кодовото й наименование е „Лиоте“, а основната цел – разпад на СССР в рамките на петдесет години. На заглавната страница на документа британският министър-председател е написал – „Не подлежи на огласяване преди 2015 година“.

Френският маршал си отива от белия свят през 1934 година и то като почетен френски академик, член на Сорбоната. Очевидно неговите палми все още не са дали плътната сянка, която той е пожелал.

Операцията с неговото име, без да има и грам френско участие, дава своите плодове през декември 1991 година – със „закъснение“ само две години от първоначално планирания срок. Държавата, която съществува седемдесет и три години като Съюз на съветските социалистически републики – СССР, изчезва от политическата карта на света.

 *Девет години след англичаните, през 1948 г. в главата на бащата на модерното американско разузнаване Алън Дълес се ражда идеята за нова, подобна, дълготрайна тайна операция – „Разцепващ фактор“. Тя трябва за четиридесет години, без да започва нова унищожителна война, да доведе до разпада на СССР и на цялата „социалистическа общност“. И при нея „закъснението“ е само с една-две години.

 *Остава да видим колко години ще са необходими на руската операция „Голгота“ (ако наистина има такава, а не е художествена измислица), чрез „перестройка” да унищожи изродилия се комунизъм, да докара „дивия капитализъм“ и да изпрати социализма в миналото … или… в бъдещето. Според писанията операцията също е разчетена на петдесет години.

Половината от тях изминаха и две трети от „целите“ вече са част от ежедневието…

8 април 2015 г.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук