brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Новият план на Барак Обама за Сирия

  15 Юли 2016 

САЩ предлагат на Русия да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Ислямска държава“.


Вестник „Вашингтон пост“ в броя си от 14 юли т.г., публикува статия на Джош Рогин (Josh Rogin), в която се анализира подготвеният от Държавния департамент на САЩ  документ за преговорите на Джон Кери в Москва с президента Путин и министъра на външните работи Лавров.

В статията между другото се казва: „Предлаганата „Съвместна група по имплементация“ ще се намира около Аман, Йордания, а в нейните задачи  ще бъде „разширена координация между Съединените щати и Руската федерация извън рамките на установените вече процедури по безопасността на полетите“. Съгласно предложението на Обама, Съединените щати и Русия ще създадат отделни щабове за провеждане на нова операция, а също така и съвместен координационен център. Всяка страна ще командирова в тях „високопоставени национални представители“, служители от разузнаването, „експерти по  конкретни въпроси, а така също операционни специалисти“ с опит в областта на националните процедури за планиране на удари, по определяне на целите, разчетите на бойните средства, операционния закон и по други функции“. Двете страни ще командироват също така и сътрудници на службата за поддръжка „при решаването на логистични задачи, защита на войските, комуникациите и другите работи“.

В предложения документ няма данни относно точния брой сътрудници, работещи за този център.

„Участниците с помощта на „съвместната група по имплементацията“ трябва да осъществяват координацията между участниците при провеждането на военните операции срещу „Джебхат ан-Нусра“, се подчертава в документа. Преди всичко Съединените щати и Русия  ще обменят разузнавателни данни. След това, ако и двете правителства са съгласни, „участниците тръба да съгласуват процедури за провеждане на интегрирани операции“.

Първоначално, в рамките на тази мисия, предстои САЩ и Русия да определят съвместно целите, отнасящи се до „Джебхат ан-Нусра“ и „Ислямска държава“, след което трябва да решат чии военновъздушни сили ще изпълняват определените операции. След което, ако и двете правителства са съгласни, военновъздушните сили на двете страни ще могат да започнат да провеждат „интегрирани операции“, включващи взаимопомощ при изпълнение на бойни задачи.

Във втората част на предложението, озаглавена „Подход за практическо руско-американско сътрудничество в борбата срещу ДАЕШ и „Джебхат ан-Нусра“ и подсилване режима за прекратяване на военните действия“, администрацията представя детайли относно това, как иска САЩ и Русия да работят заедно на земята.

В рамките на пет дни след образуването на „съвместната група по имплементации“, двете страни са длъжни да представят съвместна карта на всичките месторазположения на „Джебхад ан-Нусра“ и да започнат обмен на разузнавателна информация, относно местонахождението на лидерите на групировката, лагерите за подготовка, логистичните складове, маршрутите за снабдяване и центровете на управление. След това представители на двете страни ще започнат да определят целите за нанасяне на удари в „обозначените райони“.

Източник: „Вашингтон пост“ (The Washington post)  
Снимка: kremlin.ru

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук