(БЕЗ) НАМЕСА

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВОЕННИЯ СЪЮЗ
Васален манталитет и дипломатическа немощ определят българската политика

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВОЕННИЯ СЪЮЗ

08 Септември 2017

Две събития бяха използвани от кабинета и придворните медии, за да убедят простосмъртните поданици, че България е стабилен оазис и едва ли не значим Балкански и Европейски фактор в геополитическите игри.

До Председателя на Народното събрание

До Президента на Република България

До министър-председателя на Република България

До електронните и печатни медии

 

Новият политически сезон у нас започна с поредното бездарно шоу, сътворено от управляващи и опозиция. Помпозни декларации от парламентарната трибуна и кухи обещания за светло бъдеще на „електората“, съпроводени с взаимни нападки и квалификации от махленско-уличен тип. Народното събрание, чийто обществен рейтинг клони към дъното, се превърна в генератор на несекващи скандали, докато България затъва в обидна масова мизерия, корупция, организирана и битова престъпност, икономическа безпътица, здравен геноцид, морална деградация и демографска катастрофа. На този фон комичното самочувствие на правителството за някакви илюзорни, вселенски „успехи“ звучи нелепо и цинично, а колкото до външната ни политика – тя била истински триумф, твърдят сериозно от „Дондуков“ 1 в столицата. „Триумф“ наистина има, но в раболепното послушание на управляващите спрямо Вашингтон, Брюксел и някои други западни столици...

Две събития напоследък бяха използвани от кабинета и придворните медии, за да убедят простосмъртните поданици, че България е стабилен оазис и едва ли не значим Балкански и Европейски фактор в геополитическите игри. Посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас бе ознаменувано с топли прегръдки и целувки, демонстративна фамилиарност и обичайните потупвания по рамото на българския премиер от страна на височайшия гост. Единствената „полза“ от това  бе обещанието на Макрон, Париж да ни подкрепи за влизането ни в Шенген и Еврозоната, но засега трябвало смирено да стоим в „чакалнята“ за неопределено време.

За  сметка на това президентът получи онова, за което бе дошъл: готовността ни да закупим френски кораби, вместо да си ги произведем сами, след като имаме и кадрови и технически възможности в нашите корабостроителници. Другата му цел бе да си осигури подкрепата ни за неговата твърде спорна идея – промяна в Директивата на Европейския съюз за т. нар. командировани работници в страните – членки, които предизвиквали т. нар. социален дъмпинг в приемащите държави. Нищо, че тези работници са нищожен процент и нямат никаква вина за високата безработица във Франция... Всъщност Макрон се стреми да реши по този начин вътрешни проблеми на своята страна, тръгвайки срещу свободния пазар, като същевременно замисля протекционистични мерки за френските предприемачи и работници. Въпреки, че това  драстично нарушава принципите на ЕС, иначе задължителни за държавите от „периферията“, за каквато ни смятат в Брюксел!... Както се очакваше, гостът получи от София желаната от него подкрепа, а ние „спечелихме“ рязкото неодобрение от Унгария и Полша, които се обявиха против екзотичната идея на президента.

Шумна и, разбира се, манипулативна пропагандна кампания се завихри у нас и около Договора за добросъседство с Македония, подписан в началото на август. В нея несръчно се включи и несъстоятелната и абсолютно неподготвена за поста, който заема, министърка на външните работи Екатерина Захариева. Според нейните неграмотни  импровизации, след като сме признали държавата Македония, значи сме признали и т. нар. македонски език /измислен от сръбски пишман-лингвисти през 1944 г., за да обслужат Титовата антибългарска политика/. „Прозренията“ на Захариева логично разгневиха обществото, а Военният съюз поиска категорично нейната оставка.

Подписването на Договора управляващите в София и някои дворцови „анализатори“ обявиха за голям пробив на нашата външна политика. Но удобно пропуснаха да ни кажат, че  документът почти стопроцентово припокрива съдържанието на декларацията, подписана през февруари 1999 г. от Иван Костов и тогавашния македонски премиер Любчо Георгиевски. Пробивът обаче е срещу нашите /дългосрочни/ национални интереси, защото подписвайки договора и на т. нар. македонски език сами влязохме в поредния капан и безотговорно /и раболепно пред чуждите ни кукловоди/ загърбихме по този начин истината, че той е западен диалект на българския... Защото и не поставихме никакви условия при положение, че пропагандната параноя на Скопие срещу страната ни не секва и дори ескалира след посещението на премиера Зоран Заев в София... Че цялостната политика и образователната система на изкуствено създадената държава край Вардара е построена на антибългарска основа, а в нейната конституция няма място за българския етнос, подложен десетилетия наред на класически геноцид от наследниците на Титовите удбаши... Че и до днес не спира бруталната кражба на нашата история и неизлечимите клептомани в т. нар. Скопска академия на науките продължават да бълват всякакви фалшификати... Те пък щели да участват и в двустранна комисия за разглеждане на „исторически и образователни въпроси“. А ще се откажат ли от собствената си сурогатна книжнина? Та нали представители на въпросната академия и разни „интелектуалци“ веднага побързаха да тиражират отворено писмо срещу Договора за добросъседство!...

Темата е неудобна за управляващите и коментарите им са лаконични, или просто безмислени, ако съдим по медиините тиради на злополучната ни външна министърка. Същата мъгла покрива и въпроса какво стои зад антинационалните компромиси на София и кое наложи това бързане и необяснимата припряност при подписването на Договора. Отговорът е в някои ревностно укривани от обществото факти и обстоятелства, в послушната готовност на правителството да превърне България в пионка на чужди геополитически игри. Затова бе и натискът на Вашингтон, Париж и Берлин правителството ни да активизира политическите си контакти със Скопие. И логично: преди да бъде подписан, Договорът за добросъседство се озова за одобрение в...американското посолство в София.

Пак от там идва и засилващият се натиск да подкрепим Македония за членство в ЕС и НАТО. Това обслужва т. нар. „Източна стратегия“ на Вашингтон, която преследва няколко цели: да ликвидира руското влияние в Източна Европа и на Балканите, да стесни обръча от натовски държави около Руската федерация и да се справи със славянското и православното превъзходство в региона / по думите на бившия американски президент Бил Клинтън/. България се превърна в инструмент на тази стратегия след влизането ни в Алианса, а през 2006 – та година със сервилно усърдие подарихме на САЩ три военни бази /Ново село, Безмер и Граф Игнатиево/. Така новият ни презокеански съюзник получи отлична възможност да следи и контролира процесите около Проливите, Кавказ, Средиземноморието и Близкия изток. А после подписахме и тайно споразумение за материално-техническо обезпечаване и оперативно –тактическо планиране на бойни операции от нашата територия срещу неудобни на Вашингтон режими в региона, известно с кодовото название „Мисия Изток“.

Натискът да подпишем скоропостижно Договора за добросъседство с Македония е свързан и с друг американски проект с кодовото название „Триморие“, който включва страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Целите му: да блокира нефтените и газовите връзки на големите западни държави с Русия; да бъде използван целия военен и пропаганден потенциал на този огромен регион срещу Руската федерация; да бъде осъществен Коридор номер 8 /Бургас- Дуръс/, който предвижда и нефто- и газопроводи от Каспийския район и Близкия изток, изолирайки „Газпром“.

Ето защо преливащите от глуповато самохвалство медиини словоизлияния на управляващите за някакъв фамозен пробив във външната ни политика са предназначени за неинформирани и политически наивници. И са признак на васален манталитет, управленска немощ и дефицит на национално достойнство.

 

Председател на Военния съюз полк. Ангел Тюфекчиев.

Димитър В. Аврамов – член на Националното оперативно бюро на Военния съюз и ръководител на неговия Информационно-аналитичен център.

София, 6 септември 2017 година

на горе