brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

За Македония, с любов
Македония очаква нашето „завръщане“, но нека да следваме девиза „Бързай бавно“!
Aвтор: ген. Огнян Пачев   11 Септември 2017 

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона.


Провеждането на свободни и честни избори, заедно с прилагането на приоритетните реформи и подписването на Договора между България и Македония прави възможно връщането на Македония на пътя, който води към отваряне на преговорите за членство в ЕС и НАТО. Очакванията на Международната общност са за провеждане на важни реформаторски стъпки преди всичко по линия на заздравяването на правовата държава. Ако това успее, може да се очаква отваряне на пътя на Македония за преговорния процес.

Процесите от 2014 г. в Македония са насочени към промяна и пълно прилагане на Охридския договор. Основна пречка е олигархичната структура, изградена от Груевски – Миялков – главният генератор на антибългарската пропаганда и политика.

Прогнозите за предстоящите местни избори са за радикализиране на привържениците на Груевски, опити за дискредитиране на Заев, създаване на фундаменталистки националистически движения и партии с цел компрометиране на изборите, създаване условия за предсрочни парламентарни избори и опити да се ревизира Договора и саботира неговото ратифициране от Парламента на Република Македония.

За този период целта е на първо време да се принуди Груевски да подаде оставка като председател на ВМРО-ДПМНЕ. В момента срещу него и неговата клика се води упорита борба и тайни преговори, свързани с бъдещето му. Той действа панически и е готов на всичко за своето оцеляване.

В този контекст следва да се анализират и редица ходове на зависимия от Груевски, Президент Георге Иванов.

Вече се формира вътрешно-партийна опозиция на Груевски, наречена Реформаторска инициатива във ВМРО-ДПМНЕ, начело с Петър Богойески, действащ депутат от партията и един от основоположниците на автентичното ВМРО в Македония. 

Подписването на Договора беше силна стъпка на Българската страна.

Договорът беше подкрепен както от всички политически сили в България, така и от населението в Македония – православни македонци, македонски граждани от български произход, католици, протестанти, Македонската православна църква, албанци от партията на Села и много други.

В същото време се провеждат редица провокации и саботажи от свързани с Гърция и Сърбия медии, дипломатическия скандал от Сърбия и пр.

Текат сложни процеси по отстраняване на главния прокурор, арести на видни функционери, обвинени в организирана престъпна дейност, убийства на известни и емблематични личности от подземния свят като Дилавер Бойку – Леки, Балкански бос на трафика на жени, прекратяване на бизнесдейности на известни олигарси и др.

Правителството на Заев разчита на мандата и правомощията на Специалния прокурор и на изграждането на Специално отделение към съда.

В този смисъл може да се очаква, че СДСМ и коалиция, начело със Зоран Заев, ще разшири своето влияние. Сондажите показват, че 6% от албанското население симпатизира на СДСМ и коалиция, което за условията в Македония е изненада.

Редица сдружения на българите също се ориентират към Заев – културни, просветни, религиозни и т.н.

Приемствеността в политиката към Република Македония и развитието на отношенията между двете държави в дух на сътрудничество и добросъседство са от водещо значение.

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона.

Имаме основание да смятаме, че Заев ще работи активно за ратифициране и прилагане на Договора с България така, както ние го желаем, но да не забравяме, че това е дълъг процес.

Със Заев трябва да се работи дългосрочно в тази насока.

В Коалицията на СДСМ има и други фактори, които биха могли да се използват успешно в бъдеще време, като Владо Бучковски, например.

Към тях може да се очаква да се присъединят и партийните организации на Любе Бошковски, Любчо Георгиевски и др.

Предвид предстоящите промени, нашето внимание би трябвало да се насочва към Заев и новото ръководство на СДСМ, защото при едно доминирано от тях правителство, може да се ратифицира и приложи договора с България, съгласно нашите искания.

Отношенията с Президента Георге Иванов трябва да се изграждат много внимателно. Същият е свързан тясно с групата на Груевски и подържа тесни връзки с Белград.

Всяка негова инициатива по отношение на България винаги е съгласувана с Груевски и Миялков.

От друга страна той ще търси подкрепа и от нас, тъй като е действащ президент до 2016 г., а рейтингът му е нисък.

Важен елемент от двустранните отношения е албанският фактор. Ние следва да изградим една дългосрочна концепция по тази линия. Към него непрекъснато се насочва и Турция, стремейки се да подкопава нашите позиции. Към албанския блок има асоциирани интересни за нас етнически групи, някои от които, населяващи погранични райони в Западна Македония, са православни. Поради редица исторически причини и най-вече заради предимствата, които им дава Охридският договор, са се ориентирали като част от албанската диаспора. От това население има изтъкнати лекари, бизнесмени, политици, те са и добри войници – „Хора на честа“, изпитват респект към България.

Македония очаква нашето „завръщане“, но нека да следваме девиза „Бързай бавно“!

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук