(БЕЗ) НАМЕСАaqmn->name

Не трябва да се мълчи
Националният ден на Тракия

Не трябва да се мълчи

16 Март 2018

Ген. Тодор Бояджиев: Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници!?

Ген. Тодор Бояджиев: Няма да коментирам турският президент, той си следва неоосманска идеология. Това се превръща в държавна идеология. Светска Турция постепенно започва да отстъпва на неоосманизма. Той е президент на своята държава и прави това, което смята, че е необходимо за нея.
Бих по-скоро задал риторичния въпрос – кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници!? Кога ще се намери някой, който да припомни, че в Мала Азия, в XX-ти век, 12-та – 13-та година, стотици български черкви, манастири, екзархични имоти, лични имоти са отнети, а българите са прогонени с огън и меч!? Колко в България се знае,  в кои учебници по история пише за турския геноцид!? Кога най-после български държавник ще се изправи и да каже на г-н Ердоган „Вие дължите извинение на българския народ“. 12-та – 13-та година, три години преди арменския геноцид е генералната репетиция с тракийския геноцид!?

На 14.03.2018 г. в предаването „Тази сутрин“ по БТВ ген. Тодор Бояджиев засегна и „един важен момент, който абсолютно спекулативно ще се появи в българските медии – миналата година, през месец август, на Странджанското Оборище, на Петрова нива, на което присъства българският президент ген. Радев, той тогава пое ангажимента, че Денят на Тракия тази година в България ще се празнува под неговия патронаж.

Повече от 20 години 26 март, с постановление на Министерски съвет на Република България, е обявен за Национален ден на Тракия. Това е денят, в който пада Одринската крепост. Това е денят, в който България, българската нация отдава почит на българската армия и свежда глава пред мъчениците на турския геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия.

На 26 март ген. Радев като истински българин няма да промени това, което е казал, ще бъде на паметника на Одринци и ще говори за този празник. А Ердоган ще е във Варна. И някой сигурно веднага ще каже – президентът Радев завижда на министър председателя, че е събрал Брюксел и Ердоган и държи речи. А това е обещано преди една година, през август миналата година.

Антон Хекимян обърна внимание на поставените от президента въпроси дали ще бъдат разгледани всички съдби на тракийските българи на една подобна международна среща.

Според ген. Бояджиев „тази среща има своите лимити и конкретен дневен ред. Но по този въпрос не трябва да се мълчи.“ И поради факта, че датите съвпадат „българският министър-председател като домакин на срещата най-малкото трябва да каже, че това е денят на Тракия и поклонение пред паметта на жертвите.

Антон Хекимян: Да видим дали ще е така.
Ген.Тодор Бояджиев: Едва ли ще е така.
Антон Хекимян: Съмняваме се, може би, като се има предвид колко деликатно винаги се отнасяме по темата с геноцида над тракийските българи.
Ген. Тодор Бояджиев: Но приемаме неделикатността на президента на южния ни съсед да предявява претенции.

на горе