(БЕЗ) НАМЕСАaqmn->name

Денят на Тракия
Не забравяйте

Денят на Тракия
Снимка: www.president.bg
26 Март 2018

Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава

Президентът Румен Радев участва днес в София тържествените чествания по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

„Преди 105 години на днешния ден, камбаните на „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме.

… Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

„Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но воинската доблест и храброст не могат да изкупят слабостта на политиците, както на някогашните, така и на днешните“, посочи Румен Радев.

 „Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения – така може би донякъде ще изкупим и дълга си пред нашите предци.

Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места в Одринска и Беломорска Тракия“.

на горе