brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Денят на Тракия
Не забравяйте
Списание Сигурност 26 Март 2018 
Снимка: www.president.bg      

Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава


Президентът Румен Радев участва днес в София тържествените чествания по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

„Преди 105 години на днешния ден, камбаните на „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме.

… Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

„Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но воинската доблест и храброст не могат да изкупят слабостта на политиците, както на някогашните, така и на днешните“, посочи Румен Радев.

 „Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения – така може би донякъде ще изкупим и дълга си пред нашите предци.

Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места в Одринска и Беломорска Тракия“.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук