(БЕЗ) НАМЕСА

Имат ли основание полицаите да стачкуват?
И какво друго има?

Имат ли основание полицаите да стачкуват?

26 Януари 2018

Под благосклонно разпънатите чадъри на политическия елит се формира послушен такъв за управлението, като двата се сливат в тенденция за несменяемост, пазене на статуквото.

Престъпността расте непрекъснато, докато те в отчетите си се докарват пред началниците с комбиниране на нереални числа. Или за сметка на оставяне на част от извършените престъпления в състояние на латентност.

Вместо гарантиране на сигурността, несигурността нараства.
Ето само няколко случая, които потвърждават това.

Комбинация от амфетамини, екстази, марихуана и кокаин са намерени в пробите на Стефан Станев, обвинен в убийството на приятелката си Виола Николова. Прокурор прецени, че той може да се укрие или извърши друго престъпление, а съдът го определи като личност, носеща завишена обществена опасност и го остави с постоянна мярка з задържане. Докато убивал, съседите чули скандал, писъци. Ако се съди по множеството удари по главата и гърба, порезни рани в областта на шията на младата жена, причинили според съдебно-медицинското заключение черепно-мозъчна и лицева травми, множество рани и смърт, то Станев е проявил особена жестокост. Макар да е страдал от психически проблеми, към момента на убийството Станев е възприемал и разбирал какво върши, произнасят се специалистите.
Следователно няма пречка да носи наказателна отговорност.

Сред доказателствата за неговата вина са и показания на свидетелите Невена Петкова и Велислав Каменов, и двамата негови познати. Петкова била повикана от самия обвиняем, който ѝ показал трупа. Тя и Каменов убеждавали Станев да се предаде. Той се съгласил, но обещал да го направи сам, след като се види с детето си от първия брак. Вместо това, тръгва с личния си автомобил и в рамките на 12 часа извършва грабеж на АМ „Тракия“ и причинява средна телесна повреда. При обиск в дома му са открити наркотици. 

Адвокатът на заподозрения сочи, че подзащитният му «е лекуван от наркозависим, посещавал психиатър известно време».
Пред съда Станев цитира Хр. Ботев: « ...лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!“. Оплаква се, „че преди около 2 седмици бил уволнен.

Всъщност, не се ли крие зад поредното убийство тежка социална диагноза на обществото? Та за това говорят множество още случаи.

Случаят е показателен, но е удобен заедно с други, зад които да бъдат прикрити тежките проблеми на властта в България. А те са тежка корупция, наличие на криминален пазар на всевъзможни стоки и услуги, интересите на който се осигуряват от партиите на властта в синхрон с престъпността.
Примери много.
За дванадесет български политици, бизнесмени и министри „пропял” пред ЦРУ български политик, който описал незаконно забогатели, сочил банки в чужбина, където те трупали тайни сметки. Сред имената е замесено и това на премиера Бойко Борисов, двама министри от предишни кабинети, а двама - от сегашния. Получавали през годините огромни подкупи, за да си
затварят очите за търгове, осигурявали спечелване на обществени поръчки, даване на лицензи, защита от контрол на определени лица и фирми. Мотивите на самия приносител на информацията, също замесен, е надеждата да се измъкне като „защитен свидетел”, а името му било замесено в сътворяването на доклад от МВР и ДАНС преди три години, предоставен и на ЦРУ. За организатори на мащабна цигарена контрабанда през Турция, Ирак и Сирия с цел финансиране на терористични организации били посочени едни лица, а се оказали други, включително политици. Скандалът бил туширан в името на дипломатическите отношения между София и Вашингтон.
Някога!
Сега американците поискали доказателства и факти, настояли да получат данни за хора от най-близкия кръг на източника, самопризнания за ролята му във фалирането на КТБ, осигуряване на връзки с висши магистрати и за корупция. Медии твърдят, че чуждите дипломати се сдобили  с множество компромати за политици и бизнесмени. Разкрити били банкови сметки в Дубай, Ливан и Лихтенщайн, блокирани след сигнали на американските и британски служби заради неясен произход и капитал.

Още едно потвърждение, че корупцията и организираната престъпност са достигнали самия връх на държавата и властта, докато българските служби за сигурност нехаят. Или не получават доверието на международните партньори, не организират канал за обмен на информация и взаимодействие. Или може би някой осигурява „чадър” на всичко това?

Скандал с участие на висши политици разкри и случая с НДК, където се преплетоха странни уволнения, възстановявания, безконтролно харчени пари, уреждани конкурси, раздавани поръчки и т.н. Случаят КТБ почти ежедневно ерозира доверието във всички власти и национален елит. Но в погрома на множеството български банки и институции, тя е само последната „черешка върху тортата”. В тези случаи се проявиха конфликти между различни лобита в управлението, скрити претенции около подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС. Докато бързата и открита намеса на Борисов често затвърждава съмненията за тежки зависимости, а числото на кризите нараства неудържимо, докато те стават неуправляеми.

В малцинствените проблеми този път блесна имота на Асеновград. Но преди него географията на опасни конфликти очертаха селата Мечка, Гърмен, софийските квартали „Хр. Ботев”, „Факултета”, „Захарна фабрика”, Видин. Една постоянна страна в тях са циганите. Сега хората в Асеновград не издържаха. Чашата преля, когато арогантни цигани налитат на деца - спортисти и треньори от гребната база. И този път циганите показват склонност да ползват брадви, лопати, кирки, посягат на девойки, отправят вулгарни думи и предложения. Оказва се, че за местната власт и институции не е никаква тайна, че в циганските махали приютяват непоносимо количество пришълци, които увеличава потенциала на всевъзможни конфликти, увеличават
основанията за тях, променят в негативна посока криминогенната обстановка.
Но властите нехаят!
Или им е наредено от върха да си затварят очите, да скриват тревожни факти и тенденции, да ги омаловажават и замитат. Едно е сигурно - никой никога в България не е пожелал да организира мониторинг, включващ управление на конфликтите и тяхното разрешаване. 

Причините може да са няколко:

• Концентрирани и проблемни етнически маси лесно се манипулират и използват за подкрепа на една или друга политическа партия;
• Властта не разполага с експертиза и капацитет за това;
• Поддържа тези състояния по волята на външни фактори, които имат интерес да се създава хаос, в управлението на който да търсят основания да се намесват във вътрешните работи на страната;
• В основата на престъпността, етническите и верски конфликти стоят нерешени социални и икономически въпроси, поради което всяко тяхно посочване или опит за намеса ще очертаят като основен виновник политическия и управленски български национален елит, неспособен да осигури политическо решение.

Тук някъде стои въпросът и за ролята на националната ни система за сигурност, където МВР е основен фактор, макар не единствен. Но системата, въпреки приетия в края на 2015 г. закон за нейното функциониране и управление, не действа добре, защото през годините беше източван нейния капацитет, насочвана в желана посока управленската мощ, занижавана компетентността и ограничавани професионалните ресурси.

За това и при поредния конфликт се бърза с прикачване на етнически и криминални характеристики, с което се цели да бъдат оневинени политиците и различни шефове от МВР. Криминални прояви на отделни участници има, но нещата са много по-дълбоки. Затова и Конституцията на Р. България в основата си гарантира независимост на отделните власти, задължавайки ги да защитават правата и свободите всички български граждани. А Стратегията за национална сигурност и отделните закони очертаха равенство между интересите на гражданите, обществото и държавата.

Какво направиха политиците във властта за годините на преход?

Първо, използваха многопартийната система, за да прикрият чрез нея реалното участие във властта и преразпределяне на ресурсите на държавата и обществото измежду твърде тесен собствен и на свои довереници кръг. Осигуриха хаос в законодателната и съдебна дейност. Отслабиха и лишиха от професионализъм отделните структури от системата за сигурност, за да стане разграбването безнаказано. За отклоняване на вниманието използваха професионалната престъпност, на която осигуриха чадър да израсне до организирана, а като раздържавяваха и оставяха без обществен контрол различни дейности като сигурността, банкирането, други финансови дейности, създадоха условие за масово контрабандиране на стоки от и към страната, предизвиквайки пазарни дефицити осигуриха ангажименти и съвместно обогатяване. По този начин организираната престъпност беше допусната до участие в централната и местна власт, в политиката. Заложената в теорията и в практиката на много държави неотменимост на наказанието за извършени престъпления беше отменено.
От години политико-олигархичната и престъпна география на влияние се проектира в назначенията по висшите етажи на МВР, НСС, ДАНС в последните години, в други служби и институции. Под благосклонно разпънатите чадъри на политическия елит се
формира послушен такъв за управлението, като двата се сливат в тенденция за несменяемост, пазене на статуквото.
На този фон протестите на полицаите са само един от признаците на дълбоките и неразрешими конфликти в нашата страна.

Първият и основен конфликт е в самото МВР.

Вторият дълбок конфликт е между МВР и нароилите се разни служби-мастодонти в самата система за сигурност, родени от приумиците и интересите на „гениите на прехода”, чиято основна цел е да отслабят тази система и клиентелистки подчинят. Признаци за това са характеристиките на повечето от ръководителите на служби в системата, които се легитимират не с професионални успехи, а с умения да предугаждат и изпълняват безропотно антинационалните искания на политико-олигархичната върхушка, да се срастват с тях скрити форми: масонски ложи, ротариански клубове, асоциации, фондации, групи по разнородни хобита и интереси.

Всъщност поредният полицейски протест не е изненада, но е възможно да е част от сценарий, замислен и изпълняван по волята на усъвършенствалите своите умения през годините политически технолози (наши и чужди), които осигуриха същата тази власт. От такава гледна точка, полицейският протест може да се окаже умишлено иницииран, режисиран, за да отклони вниманието от множество други проблеми, които властта не може или не иска да решава. Подозрително много станаха протестите на служители на МВР в последните години, а от самото появяване на синдикална дейност в системата, първите ѝ ръководители се оказаха внимателно подбрани от ръководството заради тяхното минало и зависимости.

Иначе да, социални конфликти има навсякъде. 

Дни наред ни занимават със скандал между Бетина Жотева - Чампоева от СЕМ и нейна колежка, която първата била заплашила. Случаят обсъждат народни представители, тече политически дебат, докато обществото втрещено гледа, слуша и чете.

Прокуратурата също е въвлечена в конфликт. Главният прокурор се оказа извикан в частен офис на олигарх или бизнесмен, където да се срещне с друг подобен, докато и срещу двамата се текат проверки и повдигат обвинения, ако не от съдебната власт, то от обществото.

Същите тези хора са всесилни, защото у тях и себеподобните законите предизвикват лека погнуса, а опитът да се гарантират честни избори със записаното, че „Всяко купуване и продаване на гласове е наказуемо”, предизвиква бурен смях.

Всичко това се гарантира от „мутрите”, „батките”, „добре облечените бизнесмени”, „спортните агитки”, разни култивирани на българска почва субкултурни рожби и накрая няколко български партии, които взаимно осигуряват възпроизводството във властта на собствените елити и техни съучастници. В районите с т.н. смесено население тази симбиоза използва от години местните тартори, които също са пазени като недосегаеми, а докато няма избори пращат челядта да върши кражби, телефонни измами, да тегли с всевъзможни устройства пари от банкомати, да проси, джебчийства и проституира в страната и чужбина. Целенасочено и съвсем безнаказано, докато политическите чадъри осигуряват пълната безнаказаност на тези „барони” и техните „дворове”. Това е обществения договор! В него не се предвижда полицаят да е добре облечен, високо платен, авторитетен, пазен и гарантиран от закон. От МВР пък не може да се очаква да отговори за това, кой е наблюдавал и правено ли е това спрямо неуравновесения, лежал в психиатрична клиника и взимащ наркотици Станев. Нито на какъв отчет фигурира в местното РПУ; известен ли е поне на РИ; взет ли e на оперативен отчет, в съответствие с което да е бил профилактиран, набелязани ли са мерки за неговото социализиране. Просто той е един от многото случайно проявили се случаи.

На този фон обществото естествено боледува, неговите ниски нива се криминализират по-бързо и дълбоко, имайки пример от безнаказаността и успехите на онези във властта отгоре. Недоверието към политическите партии се топи. Масовата апатия и нарастваща аномия, т.е. несъобразяване със законите, стават повсеместни. Известни хора в партии, обществени организации и властта, известни личности все по-често се свързват с престъпност и корупция. Някога се обидиха на Доган, че открито постав въпроса за срастване на партийните елити с „обръчи от фирми”. Днес ДАНС, МВР, съдебната власт се превърнаха в инструмент на същите, неспособен да прилага законите. Проблемът е, че очертаните и други конфликти ще останат, ще продължат да се множат и наслагват един върху друг, като натрупват потенциал за социални взривове с непредсказуеми последици. А тези състояния ще обуславят задълбочаващите се обществени разслоения, ще водят към разпад на
националното единство, ще обричат масово хората на все по-трудно съществуване. Докато българската Конституция все повече ще стои сиротно, обградена от закони, които ѝ противоречат или не се изпълняват, все по-малко познават и още
по-малко уважават.

След скандалът в Асеновград различни ръководители заговориха за адресно нерегистрирани цигани, придошли от други места, срещу които уж местните дори възставали. Но това е стара и повсеместна картина. Срещу подобни прояви обругаваното някогашно МВР поне един път в седмицата провеждаше операции, в които участваха цивилни и униформени
служители, проверяваха се сборища, съмнителни квартири, лица от съответния контингент, като повечето от констатираните нарушения се санкционираха на място по административен ред. Естествено, че ако ромската махала в Асеновград е
набъбнала три пъти в последните години с масовите нерегистрирани преселения, а местни и приходящи нямат осигурена работа, а от там и законни приходи, то те масово ще се прехранват и оцеляват, вършейки всевъзможни престъпления.
Ако инцидентът с гребците в Асеновград преля чашата, доведе до ескалация, то това се оказа подарък за политиците, които удобно скрити изчакаха спортните агитки и рокерите да се намесят.

А протестът на полицаите дори не се проведе пред сградата на МВР, а пред Народното събрание!
Това може да е знак, че някой цели да въвлече страната в политическа криза.

А друг може да се надява, че ескалиращото напрежение ще направи масово сговорчиви онези в Народното събрание, когато мандата им се види застрашен, без да има гаранции за нов. Всъщност се оказа, че през настоящата, 2017 г., законодателят е утвърдил рекорден бюджет за вътрешното министерство, увеличавайки го със 106 млн. лв. спрямо предходната 2016 г., докато
достигне 1.23 млрд. лв. Ако за заплати отиват 1.106 млрд. лв., то за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред се заделят малко над 670 млн. лв. Щатната численост на МВР към 2015 г. е била 50 100 броя, докато общо за всички останали министерства е 57 343 души. Цялата централна администрация включва 104 374 щатни бройки. Според бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова, от тези над 50 000 служители на МВР едва около 12 140 са ангажираните с осигуряването на обществения ред полицаи в цялата страна. Освен униформените полицаи и членове на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР излизат на протест на 5 юли, в което число са работещите по трудово правоотношение по Кодекса на труда, бившите „волнонаемни” от болницата и клоновете на МВР, почивните домове, различни помощни структури. Те също недоволстват от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципи. Всички настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения, спешни промени в действащия закон за МВР, подготовка на консенсусен проект за нов ЗМВР и премахване на драстичната разлика в заплащането на служителите с еднакви статут и задължения. Възможността ескалацията на конфликтите да е инициирана с политически цели сочи още нещо. Депутати от ПП „Воля“ искат вътрешният министър Валентин Радев да каже истината къде потъват парите на данъкоплатеца, а лидерът Марешки отправи писмен въпрос към министъра на вътрешните работи за договорите за горивата за ползваните служебни автомобили в МВР. Министерството плащало по някаква причина с над 0,40 лв. за литър по-скъп бензин от пазарните цени. Заговори се за картели и монополисти. Питащият депутат пък беше обвинен, че реекспортира скъпи лекарства.

Първи мъже в държавата се възползваха от тези случаи, като започнаха игра на котка с мишка. Премиерът бащински посъветва полицаите, като си позволи да им посъчувства, унесен в спомени за неговото пожарникарско и полицейско минало. А главният  прокурор С. Цацаров обвини Икономическа полиция за икономическата престъпност.
Стар принцип - Разделяй и владей.
Оказа се, че един от обвинените за нападението над децата-гребци в Асеновград има висящо дело в Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям. Стефан Димитров е бил задържан още през март 2015, но по делото още няма присъда.

Само от това въпросите следват не само към изпълнителната, но също толкова към законодателната и съдебна власти.
Ето повод да се пита как ДАНС си взаимодейства с МВР по оперативното наблюдение на лица, които са рискови с тяхната радикализация. В същото това време в Родопите, Пирин, по цялата яка, опасваща южната и източна част на страната, където живее смесено население с преобладаване на малцинства, шетат емисари, а българските специални служби мълчат.
Слаба е реакцията и на Министерство на външните работи. Консултативният съвет при президента на България и Съвета за сигурност при МС не са си и направили труда да дадат обща оценка за реалните рискове и заплахи за националната сигурност, за ефективността на така функциониращата система за национална сигурност да им противостои.

Някъде в брачните отношения между високата политика и олигархията се роди щатен персонал, учредител на асоциации, фондове, фондации, инициативи, които срещу тлъсти плащания със зъби и нокти, ги бранят. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), определи като грешна политиката по доходите, която отглеждала търтеи и готованци. Той определи исканите от синдикатите политики за увеличаване на доходите като «глупости» и изтъкна, че "ние произвеждаме 15% от средния европеец на час, а получаваме 21% според данни на Евростат".
От Българска търговско промишлена палата заявиха, че подкрепят инициативата на МТСП за определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че приемането на Постановлението на МС за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2017 г., се налага в отговор на мотивите на ВАС, с които аналогично постановление на МС е било отменено поради неспазване на процедурата за съгласуване в НСТС.

По същество!
Конфликтите в системата за национална сигурност продължават да ескалират. Най-остри са те в МВР, като от години се използват едни и същи механизми от властта и политиците, които не водят до тяхното разрешаване. Да, полицаите имат основания за своите искания, но и критиките към тях са основателни. Ако детската престъпност е осигурена с контрол, ще бъде прекъсната веригата за подхранване на конвенционалната престъпност. Ако последната е добре контролирана, няма да има такъв ръст на рецидивната и професионална, а от там и на организираната престъпност. Ако икономическата полиция и БОП си вършат стриктно работата, нямаше да се появи безнаказан политико-олигархичен елит, който в симбиоза с престъпни елементи си е осигурил контрол върху властта за сметка на общи интереси и мащабна корупция. Ако службите си вършеха професионално работата, част от онези, които се гаврят днес и от години с тях, щяха да са в арести и затвори, а не на свобода и активни участници в обществения живот, имащи решаващ глас и инструменти да се налагат. Ако служителите на МВР възроптаваха срещу геноцида над системата, срещу натрапените им некомпетентни или обвързани и зависими ръководители. Ако бяха пресечени грабежите на български банков капитал, пресечени дейности по криминална приватизация, обезпечени взиманията от умишлен фалит на криминални финансови пирамиди, осигурена реална конфискация на придобит по престъпен начин капитал, то поредицата от социални и икономически конфликти нямаше да е оставена безконтролно да разяжда обществото и нацията.

Или да са в състояние да застрашават държавата.
А системата за сигурност нямаше да бъде потапяна в непрекъснати конфликти.

на горе