(БЕЗ) НАМЕСА

Калейдоскоп - Резултатите
Част 3

Калейдоскоп - Резултатите

06 Ноември 2018

Когато човек гледа и слуша какво се случва през последните дни по света, то има усещането, че сме свидетели на боксов мач в „Медисън скуер гардън“ между боксьори от различни категории.

Когато човек гледа и слуша какво се случва през последните дни по света, то има усещането, че сме свидетели на боксов мач в „Медисън скуер гардън“ между боксьори от различни категории. Единият, по-малкият, нанася мълниеносни удари на съперника от всички страни, докато другият, по-тежкият, крайно неориентиран, с огромното си и искрено желание да направи добро впечатление на публиката, разсича въздуха с хаотични удари, но все не улучва корпуса на увеличаващия темпото и дистанцията противник. Подтикван от разполовена на две своя публика, Големият се хвърля в атака, но треньорите, масажистите и босовете вече са приготвили „бялата кърпа“ и е въпрос на време, кога ще я хвърлят на ринга за да прекратят срещата! Епилогът на усещането е, че даже при прекратяването на битката, по-малкият ще извика по-тежкия в средата на ринга, ще вдигне ръката му и ще каже: „Ние победихме!“.

Втората лична среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп бе натоварена с очакванията на много хора по света за слагане край на конфронтацията, така че животът на планетата да стане по-спокоен, по-прогнозируем и по-добър! И действително, срещата на върха в Хелзинки е надежда и вече се чувства промяната! Съветникът по националната сигурност Джон Болтън, неотдавна, на 9 април т.г., бе заявил: „Няма такова понятие ООН. Има само международна общност, която може да бъде оглавена само от единствената в света свръхдържава, каквато са Съединените щати“. Днес той е принуден смирено да приеме квалификациите на своя бос, че „изключителните“ САЩ са тъпи и глупави, а „прокурора Мюлер е отговорен за спада в отношенията между САЩ и РФ“. С доброжелателна усмивка, на среща в Кремъл, ястребът Болтън покани руския президент да посети САЩ и днес мълчаливо приема оценките на боса си за американското разузнаване но не подава оставка !

Посолството на САЩ в Москва свали от сайта си официалното заявление на Държавния департамент на САЩ, в което се обвиняваше Русия за катастрофата на малайзийския Боинг над Украйна (рейс МН17).

Започна подготовката за среща между министрите на отбраната на двете страни – Шойгу и Метис.

И Метис, и Помпео, и Болтън, и Джина Хаспел, и Хатсмън са известни ястреби, години наред работили и работещи против Русия. Никой не подкрепи с оставката си невъобразимата атака на „дълбоката“ държава срещу президента Тръмп след срещата му с президента Путин. Това, което направи и каза Тръмп в Хелзинки не остави „камък върху камък“ от над 25-годишните усилия на клинтъноидите и соросоидите за изграждането на Новия световен ред, начело със САЩ. Тереза Мей моли Тръмп да постави остро въпроса за участието на ръководството на РФ и руските специални служби при отравянето на руските граждани Скрипал в Солсбъри и да демонстрира сила в разговорите си с Путин – не последва никаква реакция от страна на Тръмп на тези настойчиви призиви. Петро Порошенко моли Тръмп да въздейства на Путин за връщането на Крим и подчиняването на Донецк и Луганск на централната власт в Киев – никаква реакция от страна на Тръмп. Изготвената от администрацията на президента на САЩ 100-странична инструкция за воденето на преговори от позиция на силата и предявяване ултиматум на Путин бе игнорирана от президента Тръмп.

Тръмп иска добри отношения с Путин, добри отношения между САЩ и РФ. Той заявява: „Аз съм готов да приема политическия риск за да постигна мир, вместо да рискувам мира и да предам политиката. Аз, като Президент, мисля преди всичко за онова, което е добро за Америка, което е добро за американския народ“. В интервю пред сп. „Плейбой“ от 1992 година, четиридесет и две годишният бизнесмен и шоумен, милиардерът Доналд Тръмп, на въпрос: „Би ли се кандидатирал за президент на САЩ?“, отговаря: „Не! 100% не! Мога да променя решението си само в случай ,че моята страна се проваля!“.

Ние не знаем истинското положение на нещата в Америка, но нямаме основание да не вярваме на 45-тия президент на САЩ, който в навечерието на изборите, така охарактеризира страната си: „Политическият елит във Вашингтон, а така също финансовите и медийни корпорации, трупащи капитали, съществуват само поради една причина – защитават себе си и се обогатяват! Това е глобалната структура на властта, която носи отговорност за икономическите решения, които окрадоха нашата работническа класа, отнеха богатствата на нашата страна и напълниха джобовете на сбирщина от огромни корпорации и политици..... Това е борба за оцеляването на нацията. И това е нашия последен шанс да я спасим.... Аз с удоволствие вземам лъка и стрелите за да се боря за вас. Аз постъпвам така , защото това е страната, която толкова много ми е дала и аз съм обзет от силно чувство, че е дошло времето да върна дълга си към страната, която обичам!“ 

За да постигне целта си, в една критична и крайно тежка вътрешна ситуация, на Тръмп също му е нужно МИРНО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ – свят, в който той да прави това, което умее най-добре – открито да се конкурира и да сключва успешни сделки!

И той приема за „съперник“, в добрия смисъл на думата, и за партньор в общите световни дела действащия руски президент!

Владимир Путин, като ръководител на руската държава, работи добре с президенти – републиканци! Джордж Буш-младши, с когото работиха осем години, през 2001 година в Любляна заяви: „Аз се взрях в очите му, усетих душата му и видях прям и достоен за моето доверие човек“. Въпреки, че не е работил с Джордж Буш - старши, Путин в навечерието на Коледа му изпраща лично послание с най-добри благопожелания за Новата година. Третия президент-републиканец е Доналд Тръмп, за когото, въпреки драматичните и крайно изострени отношения между двете страни през последните две години, Путин не си позволи да каже нищо лошо, напротив, подчертаваше, че трябва да се въоръжим с търпение и да се изчакат по-добри времена.

Срещата в Хелзинки ни направи свидетели на нови явления в руско-американските отношения. На всички обективни и добре познаващи руската държавна машини анализатори е ясно, че зад обвиненията за вмешателство на руската държава в президентските избори в САЩ няма нищо реално. Демократическата партия на САЩ, ако действително искат да узнаят причините за катастрофалната загуба на Хилари Клинтън, би трябвало не да хвърлят вината върху Путин, а да анализират дейността на Стивън Банън и неговия сайт „Breitbart“. Путин, както и много руснаци, искаха Тръмп да победи, защото той говореше за подобряване на отношенията с Русия. Това не означава, обаче, че руската държавната машина ще рискува да застане зад кандидат ,за когото всички световни социологически агенции, медии и огромната част от ръководителите на държавите в света смятаха, че е аутсайдера в надпреварата.

Сега нещата се променят кардинално. Путин, впечатлен от политическата смелост на Тръмп и невероятната му решимост и последователност да изпълни предизборните си обещания, явно е приел открито, легитимно и косвено, чрез собствената си дейност и изявления, да му помага. На срещата в Хелзинки той остави Тръмп да води разговорите; не се намеси, когато амери - канския президент присвои на САЩ и победата над Хитлер във Втората световна война и първостепенната роля в борбата с терористите на ИДИЛ в Сирия; призна и подчерта изключителна заслуга, лично на Тръмп, в решаването на севернокорейския въпрос; направи компромис с транзита на руската газ през Украйна; прие да бъде посредник в отношенията между САЩ и Германия в икономическата област и между САЩ, Израел, Иран и Сирия за омиротворяването в Близкия изток. Ефект на експлодирала бомба бе казаното от Путин, че документално е потвърден фактът за преведени 400 хил. долара в предизборния фонд на Хилари Клинтън от осъдения за тежки престъпления в Русия английски гражданин Браудер, с което кандидатката за президент на САЩ тежко е нарушила американските закони. В незаконното извеждане на 1,5 млрд. долара от Русия на Запад от бизнесмена Браудер, по думите на Путин, са участвали и служители на специалните служби на САЩ, както и посланик Макфол. Това вече е много сериозно!

Най-неочаквано и недипломатично, „ни в клин, ни в ръкав“, Тръмп включи и китайската тема в диалога си с Путин. Фактът, че пред целия свят той обяви, че с Путин ще си говорят за „нашия общ приятел Си“, недвусмислено показва, че Тръмп търси посредник и в отношенията си с Китай – той просто предупреди Си Дзинпин, че това което ще каже на Путин по китайско-американските отношения, фактически е покана за триумвират: Си, Доналд и Владимир!

И тъй като на Китай също му трябва МИРНО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ за решаването на историческата задача– достигането на всеобщ среден стандарт на живот за всички китайци, то няма да е далеч времето, когато някъде по света, край красив морски залив, ще се съберат тримата големи за да решават заедно и добронамерено въпросите на полицентричния свят!

Китайският медиен регулатор е изпратил до всички китайски медии препоръка да бъде спряна каквато и да е критика лично към президента Доналд Тръмп.

Последните социологически проучвания в САЩ показват, че 90% от привържениците на Републиканската партия отдават предпочитанията си на Доналд Тръмп, което ще е решаващо за приемането на предстоящия конгрес на партията в гр. Шарлот, Северна Каролина, кандидатурата му за президент на САЩ от Републиканската партия на изборите през 2020 година.

Блестящо проведеното Световно първенство по футбол в Русия издигна на неимоверна висота авторитета на Русия и Путин по всички краища на планетата. Върволицата от държавни глави, президенти на международни организации, лични гости на Путин и милионите футболни фенове, станаха свидетели не само на отлична организация, доброжелателно съдействие и гарантирана сигурност, но преди всичко на топлото, искрено и безгранично гостоприемство на един велик народ!


N.B. След срещата в Хелзинки, Владимир Путин и Доналд Тръмп дадоха отделни интервюта на журналистите от американската телевизия „Fox News“, Крис Уолъс и Шон Хенити. Първо на екрана на канала бе показано интервюто с руския лидер и по данни на агенция „Nielsen“, цитирана от „Форбс“, то е гледано от 3,200 милиона телевизионни зрители. Три часа по-късно е излъчено интервюто с Доналд Тръмп, което е било гледано от 3,963 милиона души. Поради големия интерес, след два дни, цялото интервю с президента Путин е повторено. Телевизия CNN, която транслира директно в течение на четири часа срещата в Хелзинки, в .т.ч. и цялата пресконференция и чиито репортери създадоха скандална ситуация с въпросите си за „вмешателството“ на РФ и Путин в президентските избори в САЩ през 2016 година, е била гледана от само 600 хиляди американци.

ЧАСТ 1 - ДЪРЖАВИТЕ
ЧАСТ 2 - СРЕЩИТЕ

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе