МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯaqmn->name

Дворът на кирилицата в Плискa– пазител на култура и традиция
Брод за духовност

Aвтор:  Ваня Иванова 

22 Юли 2016

Плиска – някогашната първа столица на българската държава от година има свой своеобразен дом на буквите. 

Културноисторическият музей, наречен Двор на кирилицата, е създаден от Карен Алексанян – арменец, който преди повече от 20 години идва случайно в България и остава да живее тук. С него разговаряме за възраждането на великото дело на светите братя Кирил и Методий и за духовното послание за поколенията.

Г-н Алексанян, представете се с няколко думи. От колко време сте в България и как решихте да дойдете тук?

Аз съм арменец. От столицата на Армения – Ереван. Арменски гражданин съм. Майка ми е филолог. Женен съм за арменка, която е родена в България. Жена ми също е филолог. Имам две деца. Преди повече от 20 години дойдох случайно в България, уж за една седмица,  но съм тук и досега. В момента основната ми дейност е свързана с Двора на кирилицата.

Как се роди идеята за създаването на Двор на кирилицата в Плиска – първата столица на българската държава?

В Армения видях на една поляна арменската азбука. Тогава ми хрумна, че никъде досега не съм виждал да има подобно нещо с кирилицата. Поинтересувах се и разбрах колко много държави пишат на кирилица и реших да направя този двор. Даже тогава не знаех, че тази азбука е официално приета в Плиска.

Прочетох много исторически книги, жития на светци. Консултирах се. След като се запознах с историческата литература, разбрах за голямата роля на Св. княз Борис при приемането на кирилицата. Разбрах, и че в света много малко се знае за това. Затова и основната идея на Двора е да се популяризира кирилицата, както и голямата роля на България в световен мащаб.

От 6 години съм замислил създаването на този музей. Но в началото не знаех и аз, че ще е в Плиска. Случайно дойдох тук. И след като прочетох научна информация, се убедих, че съм на точното място. Дворът на кирилицата показва културната роля на България, не само в славянския свят, но и в света на кирилицата като цяло. Малко са народите създали азбука, не само за себе си, но и за останалите народи с различна от тяхната култура и религия.

Казват, че „човекът е творец. Кой изработи буквите в Двора на кирилицата? И какво е тяхното послание?

Относно буквите, които са разположени в двора – те са изработени в Армения. Каменната резба се владее много добре от арменците. Затова реших да говоря с арменски скулптори.

Поканих майстора Рубен Налбандян –  автор на арменските каменни букви. Той много се зарадва, че Господ избра него, за да изработи арменската азбука и след това кирилицата – две азбуки създадени от светци. Показах му мястото. Исках всяка фигура да има и друг символ, не само буквата, за да е ясно и на другите славянски народи. Например, на буквата „П“ сложихме паун (на рус. ез. – павлин), на З – земя (на рус. ез. – земля). „В“ припомня свещения смисъл на виното, „О“ представя опрощението на греховете и вечния кръговрат на битието.

Буквите са мост към писмеността, връзката между народите.  Какво според Вас днес ни обединява?

Кирилските букви са уникален пример за изключителната връзка между хора от различни религии и народности. Кирилицата е  изстрадана и мъченически създадена азбука. По тази причина българите и всички народи, използващи кирилицата, са длъжни да я пазят и да се гордеят със своите първоучители. За малкото време от създаването си  Дворът на кирилицата се превърна в духовен, културен и обединителен център за различни хора, използващи свещената азбука.


Дворът на кирилицата в Плиска е открит на 2 май 2015 година по повод 1150-годиншнината от Покръстването на българите. В него се издига 12-метров кръст, в основата, на който са триметровите фигури на създателите на азбуката Кирил и Методий. Комплексът включва и галерия с постоянна експозиция, разказваща с картини историята на Покърстването. В Двора е изграден и параклис, носещ името на Св. Цар Борис I Покръстител.