МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯaqmn->name

Съевата дупка крие тайни на 3 милиона години
В близост до пещерата е Гложенският манастир, в който пазят духа на Левски

Aвтор:  Ани Димитрова

13 Януари 2016

В България има място, където може да се видят Христо Ботев с неговата чета, Богородица и младенеца, патриарх Евтимий Търновски, хан Кубрат и неговата жена, анимационните герой Снежанка и седемте джуджета, Кума Лиса и Баба Яга. Всички тези вълшебни фигури и образи е сътворила природата в пещерата Съевата дупка в продължение на повече от 3 милиона години. Природната забележителност се намира на 120 км от София и на 11 км западно от Ябланица. Пещерата носи имената на двамата братя Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството. 

Хората сравняват посещението й с приказка, сън, вълшебно преживяване. Това е една от най-красивите пещери в България и неслучайно й казват „Подземната перла“. 

Освен характерните сталактити, сталагмити, сталактони и дендрити в Съевата дупка могат да се видят и единствените в България хеликтити. Това са сталактити, образувани настрани в резултат от въздушно течение, което отнася капките вода настрани. Средната годишна температура вътре варира между 7 и 11 градуса. В пещерата има пет различни зали - Купенът, Срутището, Концертната зала, Космос и Белият замък.

В зала Хармана има много добра акустика, в нея са пели много хорове и известни изпълнители, сред които Лили Иванова, Йорданка Христова, Емил Димитров, Мистерията на българските гласове и др. Песента „Детство мое“ и епизоди от филма „Неочаквана ваканция“ са записвани в пещерата.  „Подземната перла“ работи целогодишно, без почивен ден.

  

В близост до нея се намира и Гложенският манастир – само на 12 км от Тетевен. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец, 1073 метра.

Манастирът е служил за убежище на Васил Левски, който основава революционен комитет в с. Гложене. Сега килията му е превърната в музей. Скривалището на Левски също е запазено.

Разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали, Гложенският манастир разкрива красива и спираща дъха панорама към Тетевенския балкан.

В манастирската магерница, днес ресторант, могат да се опитат традиционни български ястия.