ВРЕМЕ Е...aqmn->name

Петрова нива – символ за единение
Разговор с ген. Т. Бояджиев по повод 113 години от Илинденско-Преображенското въстание

Aвтор:  Ваня Иванова 

18 Август 2016

Ген. T. Бояджиев: Петрова нива е един от малкото останали национални символи за единение на нацията, а не за политическо разединение.

Ген. Бояджиев на 20 и 21  август ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод 113 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива. Вие сте родово свързан с това място, а също така сте и заместник-председател на Съюза на тракийските дружества в България. Тракийци са и сред организаторите на събитието. Разкажете ни за тази инициатива и кауза.

Петрова нива е част от моя генетичен дом. Паметникът на Петрова нива беше открит през 1958 г., аз току-що бях завършил гимназия и присъствах на откриването. И до сега съм на Петрова нива на Преображение Господне или около тази дата в църковния календар, когато се отбелязва поредната годишнина на вземане на решението за въстанието в Одринския вилает и в Тракия. Моят дядо – Лефтер Мечев е един от подвойводите и един от 49- те депутати, които на Петрова нива вземат решението за въстание. Той също така е и от първите инициатори още през 20-те години на миналия век в местността да се издигне паметник. Тогава, не успяват да съберат пари, защото държавата не участва в тази родолюбива инициатива да бъде почетена паметта на загиналите герои за свободата на българския народ. 10 години по-късно се организира Втори инициативен комитет, в който отново дядо ми е член, но за съжаление също не успяват да наберат средствата. Чак през 50- те години на миналия век, но вече с участието и с подкрепа от държавата, се събират необходимите средства. Аз бях щастлив, че присъствах на откриването на паметника.

Със събитията на Петрова нива генетично ме свързва и фактът, че дядо ми е между четниците, които погребват войводата Георги Кондолов – една от първите жертви на въстанието.  Гробът на войводата останал в турско, но през 1923 г. дядо ми с още 4-5 души, минават нелегално границата, вадят костите на войводата, връщат ги на родна земя в свободна България и ги погребват в двора на църквата в Малко Търново с клетвата, че те ще бъдат положени в основата на паметника на Петрова нива. Малко известен е фактът, че монументът на Петрова нива е издигнат върху костите на Георги Кондолов.

Друго, което искам да кажа: за мен, Петрова нива днес е част от Брода за България, Брод към бъдещето на България,  част от Брода към единението на нацията. Това е един от малкото национални празници, които са останали наистина национални и не са превърнати в партийни.  Защо казвам това? Защото в интернет се появи новината, че тази година Петрова нива  ще се превърне във втора Бузлуджа и една от големите опозиционни партии ще стартира президентската си кампания там. Това за мен е абсолютна спекула. И този, който си позволи да го сервира като новина не знае историята на Петрова нива. Петрова нива никога не е била партиен празник и организаторите, между които община Малко Търново и Съюза на тракийските дружества в България не биха позволили този национален символ да се използва за партийни цели.

През 1958 г. паметникът се открива от секретаря на президиума на НС Минчо Минчев, член на БЗНС, а не на управляващата партия БКП. От името на държавата открива този паметник и от тогава до сега Петрова нива никога не е била  партийно сборище.

Присъствали са много от последните президенти на България. Една от първите изяви на президента Желю Желев, светла му памет, беше на Петрова нива. Георги Първанов като президент, а не като партиен лидер е идвал няколко пъти на възпоменателния събор в памет на героите. През последните години един от достойните български политици – вицепрезидентът Маргарита Попова е част от инициативата и споделя с тракийци този паметен ден. Тя е един от малкото действащи държавници и политици, които споделят идеите на Брод за България за единение на нацията.

Никога партийни лидери на Петрова нива не са говорили и няма как да се случи. Това е спекулация, която се появи в интернет и предизвика реакции. Петрова нива е на целия български народ...

Как виждате ген. Радев като президентска кандидатура? Той вече официално е избран за кандидат на БСП, след проведения на 17 август пленум на Националния съвет на партията. Излезе информация, че ще присъства на Петрова нива.

Аз ще се радвам да видя един достоен български генерал с всички останали българи на Петровa нива. Всеки е добре дошъл, но това не означава, че Петрова нива може да стане трибуна на отделна партия. На Петрова нива говорят българи, а не представители на политически партии,  не познавам лично генерала, но виждам един достоен български генерал, който е добре дошъл с чисто сърце, а не да прави политическа пропаганда. Петрова нива е един от малкото останали национални символи за единение на нацията, а не за политическо разединение. То ще си остане такъв символ.