ВРЕМЕ Е...aqmn->name

25 години от закриването на Семипалатинския ядрен полигон
Международен ден за действия срещу извършването на ядрени опити

25 години от закриването на Семипалатинския ядрен полигон
Aвтор:  Георги Вацов 

29 Август 2016

Интервю на списание „Сигурност“ с Н. Пр. Темиртай Избастин,  ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република България

Ваше Превъзходителство, в навечериeто сме на отбелязването на първия в историята на младата Република Казахстан юбилей – 25-та годишнина от обявяване на нейната независимост. Разкажете за живота във Вашата огромна по територия средно-азиатска държава.

Преди всичко искам да изкажа благодарността си към редакцията на списание „Сигурност“ за възможността за среща с Вашите читатели и за проявения  интерес към моята Родина. Първо, бих искал да отбележа, че между нашите страни са установени много добри отношения и има всички условия двустранните връзки да се развиват в различни области.

Казахстанската земя е древна земя. В средата на първото хилядолетие от н.е. цялото пространство на степите от Жълто море на изток и до Черно море на запад е било под хегемонията на тюрките. Днешната територия на Република Казахстан от 2 млн. 800 хил кв.км. е била територия и на Тюркския каганат (552 - 704 г.), Уйгурския каганат (744 - 840 г.), на Ак ордата, на Могулистан, на Ногайската орда и Ханството на Абулхаир, за да се стигне до образуването на Казахското ханство през 1465 - 1466 г.

Миналата година отбелязахме 550-та годишнина от създаването на Казахското ханство. Това събитие стана отправна точка в многовековната държавност на казахския народ, намерила пълно изражение в съвременната държава – Република Казахстан.

След 1730 година повечето казахи приемат оседналия начин на живот, което води до отнемането от номадите на огромни площи и предаването им на заселилите се селяни. Казахската интелигенция оглавява национално-освободителната  борба за освобождаване на казахския народ и за създаване на национална казахска автономия в рамките на една буржоазно-демократична Русия. След Октомврийската революция в Казахстан е установена Съветска власт. През 1920 година Казахстан придобива автономия, а през 1936 става съюзна република в състава на СССР. За съжаление, методите на „социалистическата индустриализация“ и природните катаклизми принудиха част от хората да напуснат родните си места и да емигрират в различни държави (Китай, Монголия, Иран и др.). Днес, както е известно, в Европа големи казахстански общности има в Германия, Холандия, Франция, скандинавските страни. Много от напусналите се върнаха обратно в Казахстан, особено от Китай и Монголия. Сега населението на нашата страна е около 17,5 млн. души.

От 1913 г. до 1941 г. обемът на промишленото производство се увеличава 8 пъти. На територията на доскорошните казахски степи, се създават хиляди големи промишлени предприятия, построени са десетки хиляди километра ж.п. линии и автомобилни пътища. През 1991, последната година от съществуването на СССР, Казахстан произвежда 70% от съюзното производство на олово, цинк, титан, магнезий, калай; над 60% от среброто и молибдена. В тези години нашата република е много голям производител на хлебно и фуражно зърно, на животновъдна продукция. От казахска земя, от космодрума „Байконур“ през април 1961 година излетя в Космоса първия космонавт в света – Юрий Гагарин.

Столицата Астана е домакин на Международен форум, посветен на 25-та годишнина от закриването на Семипалатинския изпитателен полигон и на проблемите на ядрената безопасност и неразпространението на ядрено оръжие. Разкажете ни за форума и за ролята на Казахстан в решаването на този изключително важен за света въпрос.

Преди пет години президентът на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи, а Общото събрание на ООН прие, 29 август да бъде обявен за Международен ден за действия срещу извършването на ядрени опити. Това бе реално признание на световната общественост за позитивната роля на Република Казахстан в глобалната политика.

Казахстан има голям принос в укрепването на режима за неразпространение на ядрено оръжие. По инициатива на нашата страна подписахме с Международната агенция за атомна енергия Споразумение за създаване на Банка за съхраняване на ядрено гориво на територията на Казахстан.

Друга важна инициатива на нашия президент в областта на глобалното ядрено разоръжаване и обществена дипломация е проектът АТОМ. Тази инициатива бе огласена на 29-ти август 2012 година в Астана. Целта на този проект е да постигнем реални, постоянни промени чрез сплотяване на хората по цял свят, в борбата за окончателно прекратяване на опити с ядрено оръжие и в крайна сметка, освобождаване на целия свят от ядрено оръжие.

Преди 25 години, през 1991 година президентът Назарбаев подписа Указ за доброволен отказ от четвъртия по мощност ракетно-ядрен арсенал и закриването на Семипалатинския полигон за надземни и подземни ядрени опити, действал в продължение на 40 години.

Тази година се навършват 25 години от закриването на Семипалатинския ядрен полигон, 10 години от подписването на Договор  за създаване в Централна Азия на зона, свободна от ядрено оръжие, 20 години от подписването на Договор за всеобхватна забрана на ядрени опити.

Семипалатинският полигон е нашата голяма трагедия. И до ден днешен, заразена с бавно разпадащи се ядрени частици, той е огромна територия от над 1 млн. хектара, пострадалите са над 1, 5 млн. души. Години наред този факт се знаеше, но никой не го изговаряше гласно, а и не се обръщаше внимание. Народът си живееше, никой не умираше веднага, раждаха се деца, засегнати по един или друг начин, но чак впоследствие медицината започна да прави изводи от действието на радиоактивното облъчване. Семипалатинск бе един от четирите ядрени полигони в света, на който бяха произведени около 500 ядрени взрива. Ако ги нямаше тези опити, правени в съответствие с военната доктрина на Съветския съюз, щеше да има война, с цел унищожаване на СССР. Казахстан бе и е един от най-големите производители на обогатен уран в света. Някои държави убеждаваха нашето ръководство да се откаже от статута си на ядрена държава. На президента му бе много трудно да вземе това решение. Но тогава, той взе вярното решение и сега никой не съжалява за това. В този период имаше много желаещи и се предлагаха различни подходи за решаването на този въпрос – едни говореха едно, други – друго, а трети казваха „Продайте оръжията на нас!“ Небезизвестният Кадафи молеше да му продадем ракетно-ядрения си арсенал, но тогава бе взето най-правилното решение – Указът бе подписан и бе ликвидиран най-страшният полигон на смъртта. Това бе успех на президента на Казахстан, защото натискът бе неимоверен и от всички страни.

Например, предлагаше се едновременно да се закрият полигоните в Семипалатинск и в Невада. Ние постъпихме умно, водихме мъдра политика, която впоследствие ни донесе много инвестиции в икономиката. Тогава, едва ли някой е мислил за инвестиции – важното бе да има мир. За Казахстан, както и за народите от целия свят, е нужен мир. Трябва да живеем в мир и разбирателство, спокойно. Не са необходими оръжия, това е излишно харчене на пари. Аз не говоря само за Казахстан. Защо държавите трябва да харчат толкова средства и ресурси за оръжие? По-добре е да се развиват атомни електростанции и други подобни, вместо колосални разходи да отиват на вятъра, за оръжия.

На Форума в Астана сме поканили много участници на високо равнище – експерти, политици, дипломати, държавници, които да участват в разискванията по въпросите за укрепването на ядрената безопасност, за създаването на зони, свободни от ядрено оръжие, за създаването на „банки“ за складиране на ядрено гориво, за предотвратяване производството на високообогатен уран и т.н. Българската страна ще бъде представена по най-авторитетния начин от уважаваната вицепрезидент госпожа Маргарита Попова, която прие много дружелюбно персоналната покана и даде съгласието си да участва във Форума, за което й благодарим. Заместник-председателят на Народното събрание  г-н Димитър Главчев също ще участва във Форума.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ В БР. 8 И 9 НА СПИСАНИЕ  „СИГУРНОСТ“.

на горе