ВРЕМЕ Е...aqmn->name

Маргарита Попова в Казахстан
В ерата на глобално сътрудничество наша е отговорността да не оставяме за политическите елити пространства, свободни от отговорност

Маргарита Попова в Казахстан

29 Август 2016

„Пред нас стои жизнено важният въпрос за изграждане на свят, свободен от ядрено оръжие, което означава свят без войни“.

Днес, 29 август 2016 г.,  вицепрезидентът Маргарита Попова изнесе доклад под мотото  „Който с любов ражда човешки живот, той трябва да има и правото да го защитава“, пред участниците в международна конференция  „Да изградим свят свободен от ядрено оръжие“, в столицата на Казахстан – Астана.

Форумът е посветен на 25-та годишнина от закриването на Семипалатинския изпитателен полигон и се провежда в рамките на Международния ден за действия срещу извършването на ядрени опити. Присъстват участници от над 50 държави и представители на международни организации, сред които ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В доклада си пред форума вицепрезидентът подчерта: „Човекът е единственият социален капитал, предназначен да опази земния свят в сложните взаимоотношения между държавите, регионите и във взаимоотношенията човек-бог-природа. Пред нас стои жизнено важният въпрос за изграждане на свят, свободен от ядрено оръжие, което означава свят без войни. В ерата на глобално сътрудничество наша е отговорността да не оставяме за политическите елити пространства, свободни от отговорност“. Маргарита Попова припомни, че в основата на Програмата на ООН „Цели за развитие на хилядолетието“ до 2030 г. стои човекът и неговото достойнство.

Според вицепрезидента „първата и най-важна задача за отговорно поведение днес е да защитим човечеството и XXI век от войни, да работим последователно за премахване на причините за конфликтите и войните, да потушим тлеещите и горящите зони на напрежение, като ясно заявим привързаността си към укрепване и спазване принципите на международното право и като предявим нови отговорности към Организацията на обединените нации (ООН). Необходимо е неразпространяването на ядрено оръжие да придобие статут на универсален международен режим“. Маргарита Попова подчерта също, че „още от средата на XX век България води политика за използване на ядрената енергия за мирни цели и подкрепя международните усилия за неразпространяване на ядреното оръжие“.

„В демократичното общество призванието на политиката е да защитава и да утвърждава фундаментални ценности като мира, свободата, сигурността, върховната ценност на човешкия живот“, посочи още в доклада си вицепрезидентът.

Предложението на Маргарита Попова да бъде учредена награда за личност, която последователно с действия защитава хуманния проект „Да изградим свят, свободен от ядрено оръжие“, е получило подкрепа от участниците в конференцията и от президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев, който също е присъствал на форума.

Снимка: БГНЕС

на горе