ВРЕМЕ Е...

Българската православна църква почита Св. цар Борис-Михаил
1110 години от смъртта на българския владетел

Българската православна църква почита Св. цар Борис-Михаил

02 Май 2017

На всички братя рицари и техните близки, с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, честит празник!
ВМ Стефан Николов

Международният Суверенен Християнски Рицарски Орден „Свети Равноапостолен Цар Борис-Михаил Покръстител“ е правоприемник на историята и традициите на европейските Рицарски Ордени в лицето на Суверенния Християнски Рицарски Орден „Свети Архангел Михаил“ /асоцииран член на ЮНЕСКО/. Запазвайки традициите, титлите, почетните звания, наградите и отличията, познати от историята, като първите документи за създаването му датират от 1149 година, го прави един от най-старите европейски рицарски ордени, благославян два пъти от най-високи християнски църковни нива. Това е единственият познат международен рицарски орден, който е отворен за православни християни, допуска в редовете си само мъже, приели християнската вяра. В България, Орденът е създал Велико Българско Приорство през 2006 г.

Основната цел на Международния Суверенен Християнски Рицарски Орден „Свети Равноапостолен Цар Борис-Михаил Покръстител“ е възраждане и развитие на Православните ценности, чест, благородство, на основата на християнската религия и морал.  Орденът работи за възраждане и създаване на благородни български родове, за постигане на хуманистичните принципи на рицарството и отстояване на интересите и принципите на християнското рицарско Братство, за съдействие на членовете на Ордена в търсене на родословието им, за защита и реализация на правата на членовете на Ордена, за предоставяне на помощ на християни и граждани в нужда, за развитие и задълбочаване на връзките с други християнски Ордени и хуманитарни и християнски организации по света, за съдействие за мирно съвместно съществуване между народите и запазване на мира, за разпространение и укрепване на християнските ценности и морал в България, Европа и света.

За краткото време от своето съществуване, той е единствената от този тип изцяло българска организация, която има свои подразделения на всички континети като организация на честта и дълга, на преданост към Бог и Родина.

на горе