ВРЕМЕ Е...aqmn->name

Крепост на българския православен дух
Осветиха новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Крепост на българския православен дух

12 Май 2017

За първи път след 91 години в България се освещава нов катедрален храм.

На 30 април, третата неделя след Пасха, когато почитаме Светите Мироносци, в Ловеч бе осветен новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“  – дългоочаквано въжделение на поколения вярващи християни.

„Избpахме оcвещаването да бъде на този празник, защото е най-тържествено в периода след Великден. Почитането на великите светии на този ден ще отговори на духа и радостта от събитието с освещаването на храма“, каза Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който има основна заслуга за построяването на храма.

Празникът бе оглавен от Негово Светейшество българския патриарх Неофит, при съслужението на членовете на Светия синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската православна църква и много други архиереи и йереи на Българската православна църква и братските поместни православни църкви.

Официални гости на тържественото освещаване бяха много от дарителите, сред които министър-председателят на България Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Минчо Казанджиев (кмет на Ловеч в периода 2003-2015 г.), Александър Чакмаков и други.  Ловчанският митрополит Гавриил е дарил лични средства за построяването на храма. По негова молба са отпуснати и 50 хил. лева от Общинския фонд за приватизация и инвестиции.

Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия. Началото на строителството е положено 4 години по-късно, през 2005 г.

Катедралният храм има 850 кв. м. застроена площ, а височината му е 25 м. Оборудван е с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека и стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през есента. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция. Стенописите са дело на известния български зограф Владимир Авраамов.

За първи път след 91 години в България се освещава нов катедрален храм.

на горе