brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Съратниците на Апостола
Четирима книжари, дали своя живот за родината си.
Aвтор: Надя Богомилова   19 Юни 2017 

В памет на обесените софийски книжари е планиран грандиозен мемориален комплекс, от който е осъществена само една част – Лъвов мост. Четирите лъва символизират четиримата български герои.  


Съратниците на Апостола са много, но за повечето не се знае почти нищо. На някои от тях се знаят имената, за други има малко подробности, а трети дори не са споменати из историческите трудове. Нека ви разкажа за саможертвата на Стоян Неделчев Табаков, Никола Крушкин- Чолака, Георги Стойчков Абаджиев и Киро Геошев. Четирима книжари дали своя живот за родината си. Обесени, защото са книжари!

На 15.11.1877 г. едновременно са обесени четирима съратници на Васил Левски. Тези герои на българското освобождение участват в развитието на революционна дейност, като разнасят със себе си книги, карти, учебни пособия и в двойното дъно на своите сандъци, тайно пренасят революционна литература и вестници. Книжарите поддържат връзка с всички учители и по-будни хора, което помага за развитието на революционната дейност на Дякона. Тяхната история е безкористната саможертва в борбата за национално освобождение.

Стоян Неделчев Табаков е роден в село Якоруда. По-късно става съдружник в търговията на своя братовчед – Никола Вардев. Заедно с Никола, около 1864 – 1865 година откриват на Златарската чаршия (днешната улица „Сердика“) първата книжарница в София. Единият продава в книжарницата, а другият обикаля и снабдява с просвета села и градове. Книжарницата доставя български книги и учебници на училищата в Софийско и Източна Македония. Книжарите стават членове и са много активни за Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски през 1870 година.  През 1877 г., по подозрение за революционна дейност и съдействие на руските войски, турците правят обиск в книжарницата на Вардев и Табаков. Te откриват революционни книжа и двамата книжари са арестувани за разпространение на съставения от Вардев сборник – песнопойка с патриотични текстове „Народни песни“, сред които и забранената песен на Добри Чинтулов „Вятър ечи, Балкан стене“. За тази песнопойка книжарите са осъдени на смърт. (Никола Вардев е осъден заедно със съдружника си, но поради болест и с помощта на голям откуп, екзекуцията му е забавена. Така той доживява идването на руските войски в София). Стоян Табаков е обесен на мегдана на Капан махала.

Никола Стефанов Крушкин – Чолака е роден през 1836 г. в Бистрица. Никола Стефанов Крушкин е български просветен деец, софийски книжар и революционер, съратник на Васил Левски. Никола остава сирак от малък и постъпва като послушник в Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка”, където игумен е съратникът на Васил Левски, отец Генадий Скитник. Там Никола Чолака се запознава с Левски и под прикритие на таксидиотството обикаля и спомага за основаването на Тайни революционни комитети в Софийско. Просветителската му дейност е свързана с книжарницата, която държи в София на тогавашния пазар „Куру чешме“ (днес на ъгъла на ул. „Алабин“ и бул. „Витоша“). Наред с другата литература, разпространява бунтовни и патриотични брошури. В Дупница турците залавят бунтовна кореспонденция и разкритията стигат до софийския книжар. Никола Чолака e заловен и oбесен от турците пред собствената си книжарница на 15 ноември 1877 година.

Георги Абаджията (Георги Стоицев, Георги Стойчков Абаджиев) е роден през 1848 година. Той e български националреволюционер от ВРО, куриер на Софийския революционен комитет. Служи като псалт в църквата „Св. Неделя” и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава своя книжарница в хана на Кара Димитър Тахов в Драз махала (при днешния Лъвов мост). Обесен на 15.11.1877 година до дюкяна си на Канлъ река (Кървава река). Георги е най-младият от четиримата.

Киро Геошев Хранов (Киро Селянчето, Киро Кафеджи) е търговец, софийски книжар. Съратник на Васил Левски и член на Софийския революционен комитет на ВРО. Дюкянът с книжарница в София е на Конския пазар (до днешния Солни пазар). Там се събира Софийският комитет, крият се комитетските пари и се правят фалшиви паспорти. Тук на няколко пъти Киро се среща и с Левски. Участва в национално-освободителните борби. Като сподвижник на Васил Левски, пропагандира българската национална идея. Разпространява в София и околните села родолюбива литература, като например сбирката с хайдушки и патриотични текстове „Народни песни”. През 1876 г. Киро Геошев организира и финансира протестна делегация на българите от Софийско и Пернишко до руския цар за свидетелства пред царя за издевателствата на турците при потушаването на Априлското въстание.

Киро Геошев е обесен на Говежди пазар, а бесилката е точно над олтара на старата черква Св. Спас.

Дик де Лонли, по това време, военен кореспондент на френския вестник „Le monde illustre”, пише: „едно момче от осъдените пеело славянска патриотична песен пред бесилката“. Това е Киро Геошев, който при езекуцията пее песен, а песента, която пее, е „Вятър ечи, Балкан стене”.

След Освобождението в памет на обесените софийски книжари е планиран грандиозен мемориален комплекс, от който е осъществена само една част – Лъвов мост. Четирите лъва, поставени в четирите ъгъла на Лъвов мост, символизират тези български герои – софийски книжари.

Имената на тези четирима книжари, както и датата 15.11.1877 година, трябва да бъдат запомнени и предавани, а всеки, преминавйки през Лъвов мост, трябва да знае борбата за свобода, на тези четири лъва. На 15.11.1877 година до четири книгопродавници са издигнати четири бесилки. Обесени, защото са книжари. Стоян Табаков, Никола Чолака, Георги Стойчков и Киро Геошев.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук