brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Тангра ТанНакРа представи книгата „Българи и турци“
Исторически преглед на двустранните отношения между двата народа и техните държави
Aвтор: Ваня Иванова   01 Юни 2016 

Част от поредица посветена на взаимодействията между българите и други народи, с които миналото ни е срещало, с които имаме отношения и днес, и с които се надяваме да си  сътрудничим и в бъдеще.


На 30 май в конферентната зала на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ пред приятели и съмишленици официално бе представена книгата „Българи и турци“ на Центъра за изследвания по история на българите и издателска къща „Тангра ТанНакРа“.

„Българи и турци“ е българският отговор на издадения от министър-председателя на Република Турция – Ахмет Давутуглу политологичен труд „Стратегическа дълбочина“.

Книгата е част от поредицата на Общобългарската фондация „Тангра ТанНакРа“, посветена на взаимодействията между българите и други народи, с които миналото ни е срещало, с които имаме отношения и днес, и с които се надяваме да си  сътрудничим и в бъдеще. „Но едновременно с това, тя е по-различна от досегашните, защото всичко свързано със съжителството, взаимоотношенията, сблъсъците, войните, господството, противопоставянето, сътрудничеството ни с турците е толкова болезнено, дълбоко проникнало в родовото ни съзнание и в историческата ни памет, че никой български гражданин не може да остане безучастен към темата“, посочва проф. Искра Баева, част от авторския колектив на книгата .

В научния труд авторите разказват за двустранните отношения между българи и турци от първите контакти преди векове до ден днешен. Разказът започва любопитно, с представяне на основните съвременни символи на двете държави. В книгата са изложени истините за Априлското въстание, Руско-турската освободителна война (1877 – 1878), българите в борба за обединение (1912 – 1919), за Възродителния процес и много други, като авторите са се позовали на факти и документи.

Обширното и задълбочено изследване на авторския колектив на книгата провокира интерес още по време на официалното й представяне както за историци, политолози, социолози, така и за широк кръг читатели, които искат да знаят повече за общото минало на двата народа и на техните държави. 

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук