brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Дипломатът Любомир Шопов представи новата си книга
„Турският въпрос и държавната сигурност“ е посветена на бащата на автора – Григор Шопов
Ваня Иванова 15 Юни 2016 

„Целта на книгата е да даде път, по който, според мен, можем да тръгнем, за да достигнем по-добър за държавата и за нацията ред“.


На 14 юни пред препълнена зала в Централния военен клуб в София, дипломатът Любомир Шопов официално представи новата си книга „Турският въпрос и държавната сигурност“. Авторът посвещава книгата на 100 – годишнината от рождението на своя баща  –генерал-полковник Григор Шопов (17.01.1916) и на неговите колеги от Държавна сигурност.

В книгата  Любомир Шопов засяга темите за сигурността на нацията и държавата, дипломацията, османското иго, Руско-турската война и освобождението на България, геноцида над тракийските българи, изселническия въпрос, неоосманизма, тайните служби и Държавна сигурност на България и други.

„Изпитвах вътрешна необходимост да споделя това, което съм написал. Целта на книгата е да даде път, по който, според мен, можем да тръгнем, за да достигнем по-добър за държавата и за нацията ред. И за да съм сигурен, че позициите ми в другите две книги Отдел „Трети“ и „Геноцид“, са достатъчно ясно изразени, ги допълвам с някои от въпросите на сигурността на България – неразделни от тези на личната ни безопасност“, заяви по време на представянето Любомир Шопов.

„Турският въпрос и държавната сигурност“ е многопосочна и многокомпонентна книга. В нея има международни отношения и дипломация, в подтекста й има разузнаване, но също така и народопсихология, традиции и история, а те са невидимият скелет, който крепи нашето общество“, посочи пред присъстващите редакторът на книгата – проф. Димитър Иванов.

Приветствие по повод издаването на най-новата му книга, авторът получи и от Съюза на тракийските дружества в България.

Бившият заместник-министър на външните работи Иван Ганев заяви, че вече е прочел книгата и „в нея има много истини, които рядко се срещат в други издания“.  Той пожела на автора да продължи труда си с още томове.

„Турският въпрос и държавната сигурност” е третата поред книга на посланик Любомир Шопов. Предвид пожеланията на присъстващите, той подчерта, че има материали и за втори том.

Представянето бе организирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална Асоциация Сигурност,  в. Земя, Съюза на тракийските дружества в България, Национална Асоциация за международни отношения, Българско дипломатическо дружество и Асоциацията на разузнавачите от запаса.   

Любомир Шопов е роден на 24.09.1942 г. в София. Завършва дипломация в Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/. Работи в посолството на България в Москва. От 1985 до 1988 г. е началник на отдел „Балкански странивъв външно министерство. От ноември 1988 г. до декември 1989 г. е завеждащ отдел на ЦК на БКП, отговарящ за работата с „българските турци. Автор е на  книгите  Отдел Трети (2012 г.) и Геноцид (2014 г.). Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация Сигурност . 

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук