СЪБИТИЯ

Елиас Канети - световен писател, роден в Русе
Скулптурата на писателя е дело на Георги Чапкънов

Елиас Канети - световен писател, роден в Русе

25 Юли 2015

На 25 юли 2015  г. в центъра на град Русе бе открит бюст-паметник на Елиас Канети. Безценната скулптура е дело на Георги Чапкънов – Чапа, дарена на общината от Център „СИОНЕС”. 

На площад Канети в Русе по повод отбелязването на 110-тата годишнина от рождението на нобеловия лауреат и откриването на паметника присъстваха кметът Пламен Стоилов, митрополит Наум, областният управител Стефко Бурджиев, скулпторът Георги Чапкънов, Александър Чакмаков, Лазар Мурджев, представители на посолствата на няколко държави и десетки русенци, които поднесоха цветя. Въпреки неадекватното си поведение през последните години и отправените многобройни нападки срещу автора и проекта към откриването се присъедини и проф. Пенка Ангелова, която сподели скромното тържество.Сред членовете на Център „СИОНЕС” са имена като проф. Андрей Пантев, г-н Емил Кало, г-н Стефан Николов, проф. Евгений Сачев, проф. Йордан Начев, както и спомоществователите на проекта г-н Александър Чакмаков и г-н Лазар Мурджев.

Най-после ще открием този паметник, каза Георги Чапкънов преди заедно с г-н Стоилов и г-н Чакмаков  да свалят бялото платно и да представят дългоочакваната творбата.„…Целите, които си поставихме при създаването на Центъра бяха сложни, но явно след днешния ден – не невъзможни. Идеята ми, подкрепена в последствие от всички съучредители, беше „Музей на Холокоста” в София, като достоен символ за поведението на българите и за спасяването на българските евреи. Скулптурата на Канети е фактът за реализираното начало на едно добро дело. Независимо от всички трудности, които съпътстваха реализацията на този проект, сега Канети е там, където му е мястото”, заяви Лазар Мурджев.
Център „СИОНЕС” официално дари бюст-паметникът на 20 юли т.г. на скромна церемония в Дома на занаятите на ул. „Витоша“ 18 в Русе. Сдружението планира сградата от XVIII век да бъде реставрирана и да се превърне в Културно-информационен център. В двора ще бъде изграден параклис, а целият комплекс, в който влиза и Задругата на майсторите да се превърне в етно-културен център на Русе, постоянна експозиция на занаятите и средище за изкуство и вяра.

на горе