brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Източната криза и Руско-турската война
Международна научна конференция
Aвтор: Брод за България   29 Април 2017 

На 28 април в Централния военен клуб в София се състоя Международна конференция на тема „Източната криза и Руско-турската война 1877-1878 г.: памет и съвременни проекции“.


Организатори на форума са Софийски университет, Военноисторическа комисия и Руската академия на науките.

В конференцията участваха български и руски учени, които анализираха и коментираха отражението на войната в историографията и мястото ѝ в съвременната политика. Сред участниците бяха проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Румяна Михнева, доц. Иван Първев, доц. Тина Георгиева от Софийски университет „Св. Килимент Охридски“, проф. Илия Тодев от Института по история на БАН, проф. Татяна Волокитина, доц. Марина Фролова, н.с. д-р Никита Гусев, н.с. Ксения Меличакова, н.с. д-р Лидия Пахомова, н.с. д-р Анна Леонтиева, представители на Института по славистика – РАН, доц. Петър Ненков, Военноисторическа комисия, доц. Владимир Марковчин, доц. Коровин от университета в Курск, проф. Наталия Тагилицева и доц. Ирина Грибан от Университет Екатеринбург и други гости.

Приветствие към участниците беше прочетено от името на президента на България Румен Радев. Акцентът беше поставен върху важността на историята и познаването на историческото ни минало. Гост на форума беше и посланикът на Руската Федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров.

„Много е важно да се познава историческата истина и да се притовдейства срещу фалшифицирането на историята. Убеден съм, че за решаването на тази задача по най-добрия начин, допринасят именно такива конференции като днешната. Радвам се, че има специалисти, които са готови да анализират такива теми. Поради нашето бъдеще е необходимо да знаем истинското си минало. Да помним миналите уроци и да правим от тях правилните изводи“,  акцентира в своята реч Анатолий Макаров.

В програмата на конференцията беше включена и презентацията на книгата „Руско-турската война 1877-1878. Руски и български поглед“, съвместно издание на Софийски университет и Института по славистика – РАН.  Вторият ден на научния форум се проведе в Плевен.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук