brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Антикомунизмът в постсоциалистическа България
Национална научна конференция
  13 Юли 2017 

Проф. дикн Ангел Димов

Злостната антикомунистическа кампания се финансира и води от представители на класата на отвъдокеанските финансови олигарси.

Проф. Васил Проданов

България е единствената страна, която прие лустрационен закон срещу учените. Единствената страна в историята, която прие закон за ликвидация на селското стопанство и връщане земята в реални граници. У нас такава деструктивност имаше поради това, че се случи най-тихия, варварски антикомунизъм.

Проф. Нако Стефанов

Антикомунизмът е всяко мнение, позиция и най-вече действие насочено срещу комунизма, разбиран като социален хуманизъм в действие.

Проф. Андрей Пантев

Още навремето преди комунизма на нас не ни вярваха в Петербург, защото ни смятаха за австрофили, не ни вярваха във Виена, защото ни смятаха за русофили. Това не е реактивната гъвкавост на една външна политика. Това е нагаждачество.

Проф. Бончо Асенов

Най-грозното лице на българския антикомунизъм е, че той води до съставяне на антибългарски позиции. Очевидно е, че само със свобода на словото няма да се постигне благоденствие на народа.

Доц. Андрей Бунджулов

Аз деля антикомунизма на два вида – просветителски – ние ще покажем грешките на комунистите и те ще се осъзнаят и ще поемат своята вина. Ако не го направят се задейства един втори механизъм, наречен лустрационен – декомунизация. Мисля, че и двете практики са предназначени да обслужат механизмите на самонаследяване на посткомунистическите елити - в идеен и морален план на наследниците с техните предшественици, а и относно конвергенцията на капиталите. За да се конвертират тези капитали и да стане това разграбване на българската икономика, трябваше да се изиграе една голяма символна революция и символно насилие, което преминава през самообвинението на българския комунистически елит на най-високо равнище. Отказът от себе си.

За отпушването на антикомунистическата вълна след 10-ти ноември основната отговорност носи елитът на българската комунистическа партия.

Доц. Кирил Кертиков

За БСП, която е буржоазна партия, продължава да се гласува поради носталгия. Това промиване на мозъци ще продължи докато в страната не се появи наистина лява партия, която да оглави принципите на социализма съобразно и съвременните реалии.

Доц. Владимир Царевски

Защо през последните години антикомунистическата реторика и манипулиране на общественото мнение се усилват все повече? Дали е случайно, че съвпадат с най-острата криза на либерализма и капиталистическата обществена система в глобален мащаб, както и с печалната категорично отрицателна оценка, която дадоха българите на т.нар. демократичен преход?

Мирослав Попов /юрист/

Истината е, че пределният егоизъм, който е социопатен, разгражда самото общество, налага представата, че „няма такова нещо като общество, има само индивиди“ /М. Тачър/. Тази философия е ключа към разбирането на прехода. Нищо от това, което се случи, можеше да не се случи в тези му разрушителни мащаби, ако политическият конформизъм нямаше такива високи постижения. 

Д-р Радко Ханджиев

За какъв ръст на икономиката можем да говорим, когато на всеки три месеца се променя законодателството! Липсата на легитимност на властта е основното, което трябва да подчертаем при противопоставяне на антикомунизма.

Доц. Мария Пиргова

Настъплението на антикомунизма е тоталното настъпление на частната собственост и най-върлата му форма – финансовия капитал, свързан с глобализацията. В Европа няма никаква демокрация. Тя е суспендирана от частната собственост, медиите, монополизма.

Проф. д-р Минчо Минчев

Наред идва либералният фашизъм и социалният расизъм – долу нациите! В България 84% от хората се пишат русофили. На запад няма да ни простят това. Нас искат да ни унищожат като феномен – национално и класово. Нашата възможност е да възстановим голямата тема за историческата и геополитическата ни ориентация.

Проф. д-р Искра Баева

Революционният потенциал на комунизма стои в основата на желанието той да бъде унищожен. Той създава алтернатива на капитализма.

Проф. д-р Дончо Конакчиев

Целта ми е да обърна внимание на един специфичен аспект на проявлението на антикомунизма в българския преход – въздействието върху определящите обществени процеси. Антикомунизмът е политическа позиция без собствена идеология и визия за обществения процес, още по-малко за бъдещето на обществото.

Полк. Тодор Ников

Крайната десница не можа да формулира стройна последователна система от възгледи. Потребителско-меркантилният характер на българския антикомунизъм най-ясно се прояви при разграждане стурктурите на социалистическата държава и най-драстични форми продоби при ликвидирането на органите за сигурност като стожер на държавата. Оперативната наука е една за цял свят. Тя няма цвят. Тя е призвана да защити не само държавата и държавните структури, но да защити хората, населението от посегателство.

 

Паралелно с конференцията, разискваща явлението на антикомунизма в България, бе организирано събитие на тема „Атлантически дискусии“ с фокус върху бъдещото българо-американско сътрудничество и българското председателство на Съвета на Европейския Съюз. 

 

 

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук