brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

България трябва да се превърне в мост между ЕС и Евразия
Интервю с проф. Петко Ганчев
Aвтор: Габриела Табакова   13 Октомври 2017 
Снимка: Брод за България      

Когато има развита икономика, демографията ще се възстановява. Ще си дойдат много наши, прокудени от бедност и мизерия българи, които ще работят за Родината.


Проф. Петко Ганчев е роден в с. Староселци, Плевенско. Завършва философия и история в Софийския университет. Работи в Института за философски изследвания и в Института за съвременни социални теории при БАН. Доктор е на философските науки, професор е във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Избран е за народен представител в 39-то Народно събрание. През 2005 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Беларус. Автор е на множество книги и научни разработки. Най-известните от тях са "Футурология и прогностика" (1973), "Философия и цивилизация. Очерки за древноиндийската и древнокитайската цивилизация и философия" (1988) и нейното продължение "Възраждащият се гигант. Цивилизация и философия на Древен и Съвременен Китай" (2007). Публикува тритомник с мемоари и размисли "Между миналото и бъдещето" (Ч. 1: В света на живота и на философията, 2005; Ч. 2: Философията, политиката и бъдещето, 2007; Ч. 3: Преходът. Парламентът "отвътре", 2007). През 2007 г. под негово ръководство се реализира международен научноизследователски проект, чийто резултати са отразени в сборника "България: Интеграция, трансформация, модернизация".

Проф. Ганчев, как би оцелял евентуален евразийски съюз, имайки предвид различните светове, в които живеят народите на Европа и Азия, различните им религиозни изповядвания и етапи на икономическо развитие?

Аз гледам на този съюз от гледна точка на китайците. А не от гледна точка на Бжежински. В последната си книга той твърди, че Америка залязва и Китай не може да я замести. Китай си дава сметка, че светът е излязъл от предишните опити за еднополюсни структури. Играта на Турция и други страни от региона с Москва е опит да се създаде баланс и да се съхрани съответната държава и нация. В противен случай ако една страна не се обърне към един от факторите, които задават тон за решаване на Близкоизточния проблем, в съюз със Иран и Турция, това означава да се подложи на непредсказуеми рискове. Необходим е баланс и с Русия – възходяща сила във военно отношение, но която има и възходяща икономика. Тази икономика учудва европейците. Санкциите на Запада срещу Русия я стимулираха да се модернизира. Аз отдавна твърдя, че не бива да се лежи на нефта и газа, защото това има край и поражда зависимости от световни цени и други производители. Икономиката на една страна трябва да се развива. 

Евразия е сложна, заредена с напрежение структура. Китай е необходим на Евразия, заради „вноса” на икономика, защото хората не искат само ракети, а летища, строежи, развитие на продоволствието, на възможностите да живеят добре.

Къде е мястото на България днес на шахматната дъска?

САЩ ни пречат, както и послушността на Бойко Борисов и компания. Глупаво е да загубят газопроводите, за да се правят „хъбчета”. Това е васална зависимост. Ние не трябва да късаме връзките си с ЕС, защото сме европейска държава, но трябва да се превърнем в ефективен, жизнен мост между Европейския и Евразийския съюз.

Трябва да променим политиката си и намерим жизнени сили да се модернизираме, свързвайки се с Европейския съюз и с Евразия, без комплекси и идеологически подходи. Китай казва „Ние не искаме да променяме политическите ви системи, не искаме да променяме ценностите ви, ние ви предлагаме сътрудничество.” И когато вече има развита икономика, демографията се възстановява. Ще си дойдат много наши, прокудени от бедност и мизерия българи, които ще работят за Родината. 

Каква е Вашата прогноза във военно отношение, ако се наложи нов хегемон след САЩ?

Ако угасващият хегемон не предизвика с претекст война, Китай ще стане лидер, но не хегемон. Лидерът казва „Аз успях така. Ако правиш така, и ти ще успееш.” Хегемонът казва „Ако ти не правиш като мен, няма да успееш.” Така САЩ ликвидираха и Саддам, и Кадафи и др. Развива се един нов тип геополитика, при която човечеството трябва да прави историята си с разум, а не с алчност за печалба. Русия също не претендира за хегемония. Путин й зададе нов курс на поведение.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук