brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

Джузепе Консоло – един приятел на България

Габриела Табакова 11 Май 2018 

България се изправи пред целия свят. Тя стоеше от едната страна, а всички останали стояха от другата.


На 11 май 2018 г. Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе представена книгата „Атентатът срещу папата. Истинската история”. Нейният автор – проф. Джузепе Консоло, сърдечно приветстван като „приятел на България”.

Проф. Консоло поема защитата на Сергей Антонов, който заедно с Тодор Айвазов и Жельо Василев, бе обвинен, че е съучастник в опита за покушение срещу Папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.  Към адвокат Консоло пръв се обръща тогавашният български посланик в Рим Венелин Коцев. В книгата си проф. Консоло разказва за случилото се на площад „Свети Петър”, за съдебния процес и одисеята, която е представлявал пътят на „защитата” до доказването и официалното обявяване на истината за невинността на Антонов. 

Събитието бе организирано от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Сред гостите на събитието бяха пезидентът Георги Първанов (2002-2012) – автор на предговора на книгат, проф. Валери Стефанов, директор на Университетско издателство "Св. Климент Охридски"; Румен Петков, председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество, Филип Боков, председател на Българското дипломатическо дружество , посланик Райко Николов, апостолическият нунций Анселмо Пекорариа, преподаватели, студенти, журналисти.

Георги Първанов изказа най-дълбока признателност към Джузепе Консоло за категоричността, с която е отстоявал истината по случая Антонов и отдадеността му през целия процес на защитата . „Книгата на Консоло се откроява – ярка, убедителна...написана увлекателно. Но има нещо по-важно – тя е най-доброто, което се е появявало във връзка с т.нар. „българска следа” – дълбок, безпощадно точен анализ, не само на процеса, но и на онова трудно време, в което той се състоя”. Той сподели своя спомен, когато при посещението си в България, Папа Йоан Павел II заявява, че е убеден, че „българската следа” в опита за покушението срещу него не съществува.

В своето изказване авторът, проф. Консоло, отправи посланието на „адвоката Консоло”: „Без правото, ние попадаме в плен на инстинктите си”. Убеден в невинността на Антонов, Джузепе Консоло защитава не само личността му, но и образа на България пред света. Той изказа своите благодарности към неговите български приятели за уважението, които му отдават. 

 За сп. Сигурност проф. Консоло каза, че „влиянието /на процеса върху България/ беше много значимо, защото България се изправи пред целия свят. Тя стоеше от едната страна, а всички останали стояха от другата. Трябваше да мине много време, за да може да се върне отново доверието в България и бяха много усилията, положени от страна на хората, които искаха да защитят България. Какъв беше планът – в България да обвиним Антонов в извършването на престъплението, защото е български гражданин. За кого можеха да действат тези хора, които можеха да бъдат обвинени? В подкрепа на Съветския съюз. Така кръгът се затвори и беше много трудно да се намери пролука в него.

11 май е и Денят на Кирил и Методий, които Папа Йоан Павел II обявява за съпокровители на Европа.

Вечерта на същия ден книгата още веднъж събра широката аудитория в Голямата зала на БАН.

„Където и да се обърна намирам приятели...Всички са издълбани в сърцето ми. Всички, които говориха преди мен, казаха, че съм показал много кураж и смелост, аз смятам, че съм бил изключително безотговорен, заради такива епизоди като нощни обаждания вкъщи, когато ми казваха „Утре, като си включиш мерцедеса, ще видиш как ще гръмне.” 

Както и да е – успяхме! Искам да благодаря на всички вас, защото с вашата помощ бе възможно да се публикува тази книга. След като я прочетете, ще може да разберете защо тази т.нар. българска следа беше истинска клевета. И ще може да разберете защо тази кауза изглежда лесна отстрани, лесно се спечели това дело, а същевременно беше изключително трудно.

Много 20-30-годишни приятелства, бяха напълно изтрити за мен, хора, които престанаха да ме поздравяват, поради поемането на тази защита. Единият от тях ми каза даже „Със сигурност ще го хвърлят в затвора” и аз му отговорих „Аз не вярвам, че този човек е виновен, този човек е кротък”. Характеристиката на Антонов беше точно такава. Открихме, че Антонов е трябвало да отиде на площад „Свети Петър”, трябвало да отиде с жълта лада и да качи 8 човека в ладата, за да ги откара. Ако не беше за плач цялата история, можеше да се посмеем.”

Накрая на речта си проф. Консоло помоли аудиторията да стане на крака и да запази минута мълчание „в името на паметта на Сергей Антонов – този кротък човек, който заплати за вина, за която не бе виновен, който пожертва живота си за нещо, което беше напълно чужда за него.”

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук