КАУЗИ И ИДЕИ

120 години Български юнак
Под егидата на Брод за България

120 години Български юнак

20 Май 2016

Водеща идея през годините неизменно е единението в името на бъдещите поколения, които да имат възможността да изградят своята духовна сила и устойчива идентичност.

17 май 2016 г. Култовата за всички софиянци зала Универсиада стана домакин на тържественото завръщане на сдружение „Български юнак”. След повече от век ново поколение юнаци с маршова стъпка, в стройни редици, от които дефилиращото войнство на парада на 06 май би могло да се поучи, посрещна знамето на сдружението, в ръцете на олимпийската ни шампионка по стрелба ген. Нонка Матова.

Тържествата по повод 120 години от създаването на сдружението се проведоха под патронажа на вицепрезидента на Р. България, г-жа Маргарита Попова и завършиха с концерт-спектакъл, обединил няколко поколения обичaни български артисти. Малките юначета от спортните школи на сдружение „Български юнак” показаха пред препълнената зала, че умеят не само да маршируват. Публиката аплодира  представения с много дух и ентусиазъм спортен спектакъл, очарована от едно малко забравено калпаче.  Под егидата на Брод за България и в рамките на каузата за общо Бъдеще, Род, Отечество и Държава, кръшни девойки и младежи в пъстри български носии завихриха атмосферата във фолклорен  ритъм. В пъстрата палитра се включиха Мустафа Чаушев с дъщеря си Ажда, Мая Нешкова и талантливите близначки Йоана и Весела Икономови, Етиен Леви и фолклорната група при Еврейския дом, Хайгашот Агасян и арменска певческа група, пристигнала чак от Шумен и др. Спектакълът се превърна в истински рожден ден на „Български юнак”, когато залата, изправена на крака запя новия химн на сдружението по музика на композитора Кирил Икономов. 

В емоционално слово г-жа Маргарита Попова се обърна към организаторите с думите:„Поздравявам организаторите на тържествения церемониал и концерт, където под новото знаме и с химна на Сдружение „Български юнак“  няколко поколения ще обединим своя патриотичен плам и стремеж за демократичен напредък. Днес, до ветераните, които с опита си носят мъдростта, поуките и посланията на историята, са детските клубове „Юначе“. С призива Бъдеще, Род, Отечество, Държава, г-жа Попова насочи устрема на всички в каузата „Брод за България”, още по-силна с  възродения „Български юнак”.  СБГД „ЮНАК” се създава със силна обществена подкрепа на 15 август 1898 г. Тази дата се определя като начална за каузата, около която се обединяват учители, спортисти, дейци, млади таланти и общественици. Водеща идея през годините неизменно е единението в името на  бъдещите поколения, които да имат възможността да изградят своята духовна сила и устойчива идентичност. Председателят на сдружението, заслужилият майстор на спорта Никола Проданов поведе Юнаците в спасителен Брод за България: „За нас българските гимнастици, за всички наши спортисти думата „юнак“ ще е дълбоко символична. Тя резонира с идеи, копнежи и стремежи, тъй мили за българската духовност.”

на горе