(БЕЗ) НАМЕСА

Народно събрание 44 – може ли да е 4х4?
Честито на всички печеливши

Народно събрание 44 – може ли да е 4х4?

20 Април 2017

Дъждът от обещания спря и сега единственото време е преобладаващо...

Честито на всички печеливши. На участващите.

Във време когато идеите за развитие на обществото и неговият път за оцеляване, духовно и физическо, може да е само само въпрос на единение и интелект, паритетът в Народно събрание 44 е впечатляващ. Почти равенство на ляво и на дясно, на патриотични и либерални движения. Чисто математически това изправя линията, чисто политически това стоварва бремето на точния избор... който може да е фатален, решаващ... но със сигурност определящ следващите часове, дни, месеци, години на поколения чакащи, чакащи... да погледнат небето... не с въздишка, а поне с надежда...

Дъждът от обещания спря и сега единственото време е преобладаващо... преобладаващо опозиционно – принципно отричане на възможността за ангажимент в отговорността, преобладаващо егоистично – принципно отричане на възможността без Аз-а, преобладаващо предлагащо – принципна подкрепа за единение за България, преобладаващо незряло – принципно търсещо изява, преобладаващо презряло – принципно търсещо второстепенна, но незаменима роля.

Възможно ли е парламент 44 да стане 4х4 двигател на България?

Ако разсъждаваме утопично, наивно, идеалистично, то обединение между топ три би постигнало паритет на зависимостите, с което и възможност за независимост. Предстоящото председателство на ЕС изисква стабилност, за да продължи определен курс, но и дава шанс за неговото коригиране. С това разбиране няма да има възможност да се продуцират пиар игри върху чувствата на народа спрямо Русия например, когато един водач на русофили посещава Бойко, а друг изкача от екрана и пита защо, с тона на предаден. С това разбиране няма да има възможност социалистите да държат удобната принципна линия на неучастие в ролята на стабилна опозиция. С това разбиране патриотите няма да може да предлагат програма, която да бъде подкрепена, а ще се наложи да участват, с риска да бъдат прокълнати като гербаджии, но и с припознаването им в историческата роля на възможни обединители.

„Вярвам, че ключова дума в  44-то Народно събрание ще е обединение“, заяви новият председател на НС Димитър Главчев.

За да е 4x4 обединението е необходимо, но не и достатъчно условие. Имаме нужда не да чуем патетични думи и общи формулировки, но да е ясна посоката и да има усилия за поддържането ѝ. Коментарът на президента, че „този парламент трябва да реши каква държава ще бъдем“ е още една надежда, институционална, човешка, българска, че силите на егото ще отстъпят пред силите на единството за бъдещето на България. И не само надежда, а оценка на ситуацията, която изисква действие, а не думи.

В мандата на 44-то НС вероятно ще влезе и председателството на ЕС. Ситуация, която ще изиска отношение и към новата президентска република Турция както от името на суверенна България, така и от името на ЕС. Сложна и важна ситуация, която може да създаде условия както за силен въртящ момент, така и за възможен блокаж на диференциала...

Важно е какъв ще е резултатът... Да, изисква се и морал и практичност, в тяхната понякога несъвместимост, но и в техния баланс на съществуването, защото много воля, интелект и умения са нужни, за да има пробив – пробив в състоянието на икономиката, на образованието, здравеопазването, сигурността, пробив, който да покаже, че единението е възможно, а с него и промяната...

....Но.... ако погледнем реалистично, ако се позовем на техническия анализ, който изследва миналото поведение на „акциите“ и прави изводи за възможната им котировка сега, то ще изведем „закона за слабата ефективност на българския политически елит в съдбовни ситуации“, формулиран от доц. Д-р Йордан Величков.

Лесно е да се каже... ще поживеем и ще видим... трудно е да участваш от резервната скамейка или от публиката, но остава... остава надежда, че всеки ще сложи едно камъче повече в строежа на нашата разглобена Родина, вместо в този на заинтересованите от нейния срив.

Ами... наслука... на 4х4... което значи единство в усвояването на положителните ситуации и преодоляване на трудните..., което значи възможност... На нас ни остава да видим... кой и как ще я разграничи.

на горе