СЪБИТИЯaqmn->name

Пеню Костадинов – заложникът на ФБР
Новата книга на проф. Бончо Асенов


24 Февруари 2017

Проф. Бончо Асенов: С тази книга аз изпълних един мой, а и на колегите ми, дълг към Пеню Костадинов, делото на който все още не е оценено, както подобава в нашата страна. 

На 22 февруари в Централния военен клуб в София проф. Бончо Асенов представи най-новата си книга – „Пеню Костадинов – заложникът на ФБР“.

„Бих искал най-напред да кажа, че аз съм автор и съавтор на книгата. Мои съавтори са колеги, които са писали за него. Това са Димо Станков и Любчо Михайлов, които за съжаление вече не са сред нас, няколко журналисти, които са правили интервюта с Пеню, Тодор Бояджиев, който също писа за него и самият Пеню Костадинов. Във втората част на книгата представям на читателите негови статии. Блестящи анализи, които той  прави на обществено-политическата действителност в нашата страна“, каза по време на представянето проф. Асенов.

Събитието бе организирано от Асоциацията на разузнавачите от запаса с председател полк. /ОР/ Горан Симеонов. Сред присъстващите имаше много съученици, приятели и колеги на Пеню Костадинов, които в емоционални слова и с голямо вълнение разказаха за него.

Проф. Йордан Начев:
„Аз имах удоволствието да работя с Пеню Костадинов. Той беше мой колега, а след години стана и мой пряк началник до неговото пенсиониране. Имали сме възможности многократно да обсъждаме професионални въпроси. И благодарение на него и на покойния вече Любчо Михайлов, едно от направленията в работата беше издигнато на изключително високо ниво и заслуга за това имат те двамата“.

Генерал Тодор Бояджиев разказа за случая „Пеню Костадинов“:
„В случая има неща, които не се казват, а трябва да се кажат, тъй като са съществени. Опитваха се да покажат Пеню Костадинов като жертва на ФБР. На практика той е победителят в много сериозен сблъсък, който не се свеждаше само до това, че го арестуваха в момента, в който подставата му пробутва документи за ядрено оръжие. Това очевидно беше едно много активно и сериозно подготвено действие срещу  България, с което искаха да покажат, че страната ни шпионира грубо, тайно и как ли още не. И друго, което също не се казваше е, че искаха тази кампания да придобие своя антисъветски характер. Всичко беше предаврително подготвено. Тогава, в ресторанта, сервитьорите бяха агенти на ФБР. Дори и медиите вече бяха там и чакаха да снимат задържането. А Пеню Костадинов се държа повече от достойно. Ние знаехме, че той никога няма да ни предаде“.

Проф. Бончо Асенов:
„С тази книга аз изпълних един мой, а и на колегите ми, дълг към Пеню Костадинов, делото на който все още не е оценено, както подобава в нашата страна. С нея изразявам моето уважение към този скромен човек, който посвети живота си в защита на националната сигурност на България. И накрая искам да кажа, че в книгата правя следното заключение – непознатият Пеню Костадинов. Той за мен наистина бе едно откритие“. 

Пеню Костадинов е арестуван от ФБР на 23 септември 1983 г. в Ню Йорк. Тогава той е служител на Научно-техническото разузнаване и работи под прикритие на Търговската мисия в посолството на България в САЩ. Това е единственият офицер от българското разузнаване, който е лежал в американски затвор. На 11 юни 1985 г. на моста „Глиникер“ (Glienicker) между Източен и Западен Берлин, заедно с още трима други разузнавачи, ги разменят срещу 25 агенти и дисиденти.