СЪБИТИЯaqmn->name

30 години Българска национална комисия по военна история
Юбилейна конференция

30 години Българска национална комисия по военна история

07 Май 2017

Полк. проф. Димитър Минчев: „Водеща идея през годините неизменно е популяризирането на официалните позиции на българската военна историография в чужбина“.

4 май 2017 г. Юбилейна конференция по повод 30 години от създаването на Българската национална комисия по военна история се проведе в Централния военен клуб в София.

Председателят на Комисията полк. проф. Димитър Минчев постави акцент върху приноса на организацията: „Водеща идея през годините неизменно е популяризирането на официалните позиции на българската военна историография в чужбина. В рамките на 3 години организирахме 3 световни конгреса, като през 2012 г. за първи път в 75-годишната история на Международната комисия по военна история, България беше домакин на нейн конгрес в София. Това е голям успех за нас, който се оценява в света от нашите колеги“.

Почетни участници в юбилейния форум бяха проф. Масимо Де Леонардис, президент на Международната комисия по военна история, полковник о.р. Уилард Снайдер, член на Бюрото на Международната комисия по военна история и член на Българската национална комисия по военна история, проф. Бернард Кук и д-р Дейвид Мур – преподаватели в Университет Лойола, Ню Орлиънс, САЩ.

В конференцията участваха български студенти, които представиха доклади на историческа тематика.

Преди началото на форума участниците поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин.

Българската национална комисия по военна история е създадена на 17 март 1987 г. като част от Института за военна история. Смисълът на нейното съществуване е членството на страната ни в Международната комисия по военна история , създадена през 1938 г. като една от международните организации на ЮНЕСКО и като част от Международния комитет за история.
В изпълнение на своите задачи Комисията участва в световни конгреси с доклади на български военни историци.

Още по темата: 

Проф. Де Леонардис: войната е инструмент на дипломацията 

на горе