СЪБИТИЯaqmn->name

Полк. Снайдер: България строи международно разбирателство
Интервю

Полк. Снайдер: България строи международно разбирателство

18 Май 2017

Аспектът на сътрудничество между държавите ще бъде решаващ и съдбоносен.

Уилард Снайдер е роден през 1940 г. в Канзас, САЩ. Придобива степен д-р по право в университета в Канзас. Изучава и международно право в Дижон, Франция и Хага, Холандия. След дългогодишна кариера в американската армия се оттегля с чин полковник. Днес е член на редица международни организации в областта на правното и военното дело.
Полк. Снайдер взе участие в Четвъртия национален дискусионен форум Брод за България и в конференцията по случай 30-годишнината от създаването на Българската национална комисия по военна история.

Полк. Снайдер, Вие сте член на борда на Международната комисия по военна история. Какви са целите ѝ днес, когато светът ни изправя пред различни предизвикателства в сравнение с последните десетилетия?

Според мен това е изграждането на по-добро разбиране между отделните страни. Аз участвах в Студената война. Видях демаркационната линия между Източна и Западна Германия. Радвам се, че Германия се обедини. Мисля, че разбирателството, което може да се установи посредством Комисиите, е безценно. И както съм научил от някои от колегите ни, които вече не са сред нас – във време, когато страните не са общували помежду си чрез езика на дипломацията, са можели да се срещнат на академично ниво, на ниво историческо наследство и да изразят своите гледни точки. Изграждането на комуникация се е пренесло в академичната среда.

Бихте ли ни казали нещо повече за практическата част от дейността ви?

Тя се определя в зависимост от събитията на деня и от вида на конфликтите. Един от най-големите проблеми, пред които сме изправени днес, са LIC (low intensity conflicts) – конфликти с нисък интензитет, което включва тероризъм, неуниформени армии, които се бият помежду си – те са повече от партизански бунтовнически отряди, които са в конфликт помежду си, но все още не водят война. И ние използваме голям набор от специални сили, за да се справим с тях. Ние можем само да ги ограничим в действията им. Участвах в редиците на Специалните сили и разбирам природата на тази материя. Този процес допълва дипломатическата линия.

На посещение сте в България по повод 30-годишнината от създаването на Българската комисия по военна история. Какъв е приносът ѝ досега? Каква е ролята на България днес?

Приносът ѝ? 3 конгреса – и това е благодарение на нейния президент – полк. Минчев, който се справи заедно със своя екип. Много други страни не успяха в това начинание. В България са разработени и прокарани много видове дейност, за които хората не са си помисляли и не са виждали до този момент. Вие вече строите международно разбирателство. Също така участвате в инициативата Ден на Международния музей и сте членове на Международния съвет на музеите. По предложение на полк. Минчев сме отворени и към потенциална възможност България да бъде домакин на Международен конгрес по военна история през 2021 г. Това дава шанс на хора, които не са били тук преди, не познават вашата култура, история и начин на живот, да дойдат и да се запознаят с тях. България участва и в редица академични експертизи, които са част от практическия ѝ принос.

Каква е визията Ви за днешното политическо и военно положение в света? Съществуват много горещи точки на конфликти.

Както професор Масимо де Леонардис каза – Войната е дипломация с други средства. Тогава, когато всички други мерки се провалят. Ако искаш мир готви се за война. Днес наблюдаваме рамкирани конфликти, за които не искам да мисля задължително и само като мюсюлмански. Според мен, единствен начин да се борим с тях, е чрез войски, подготвени за специални операции – хора, които са добре организирани, обучени и екипирани, а не чрез редовна армия. Разполагаме с американските Делта сили, военоморските тюлени – много от тези групировки са готови да бъдат разположени, където е необходимо, но те са много малки. Всяко от предизвикателствата, пред които сме изправени, трябва да бъде анализирано и третирано по отделно. Тук намесваме и фактора разузнаване, защото в момента се води война и на това поле – кои са играчите, къде са, къде ще бъдат, какво ще направят.

В думите Ви се съдържа и отговора на друг въпрос, а именно какви са средствата, с които можем да се преборим с предизвикателствата.

Аз смятам, че те не могат да бъдат преборени. Според мен не можете да елиминирате тероризма. Винаги ще съществуват пирати, опасности в Африка, в Южна Америка, Сияйна пътека (Перуанската комунистическа партия – бел.ав.), независимо дали каузата е религиозна или е трафик на наркотици. Разрешаваме един проблем и на негово място веднага идва друг. Навън има хора, които не уважават Вашите права, Вашия живот или Вашата собственост.

Смятате ли, че съществуват условия, при които  страните могат да преодолеят различията си, за да се справят с днешните конфликти?

Абсолютно – това е един от ключовете, за да се справим с тях. Сътрудничество – военно и в областта на разузнаването, извършвано от хората или с електронни средства. Службите си сътрудничат – независимо дали са руски, американски, британски, френски или български. Само така биха успяли да разобличат хората, които създават проблеми. Естествено, както казах, не може да заловите всички – не може да ги изкорените, но може да ги намалите. Аспектът на сътрудничество ще е решаващ и съдбоносен.

на горе