КАУЗИ И ИДЕИ

Декларация-обръщение към гражданите на Република България

Декларация-обръщение към гражданите на Република България

16 Май 2022

Най-голямата заплаха, която носи русофобията за нашата Родина е, че тя подрива трите носещи социо-културни устои на България – на българският дух, основател и първопроходец на великото културно съкровище, опиращо се на кирилицата, на славянството и на православието.

Светът днес устремно търчи по една все по-тревожна и губителна спирала. Все още тук и там върлува неутихващият и непредвидим коронавирус. Надига се все по-висока инфлационна вълна като отговор на мащабното печатане на долари, евро, лири и други парични единици. На вратата „чука“ глобална икономическа криза в нейните енергийни, производствени, продоволствени и прочее параметри.

Най-значителната опасност, обаче, е, че въоръженият конфликт в Украйна между Западът и Русия в един ужасен въртоп завлича все повече и повече САЩ, НАТО и ЕС във взаимно разрушителна конфронтация с Руската федерация. Този конфликт заплашва да прехвърли безумната черта на ядрения апокалипсис.

Динамиката на тази налудничавост се подхранва от невижданата масова русофобска кампания, надхвърляща по размери на ненавистта средновековните религиозни войни и лудостта на Гьобелсовата нацистка пропаганда.

Най-трагичното за нас – българите в случая е въвличането на нашата Родина в този „кръстоносен поход“, за което активно работят, както могъщи западни сили, така и различни политически и прочее кръгове у нас. Правителство, мнозинството от депутатите в Народното събрание, основните политически партии – управляващи и опозиция гласуваха включването на България във враждебните действия срещу Русия, макар и под благовидния предлог, че това щяло да бъде само ремонт на военна техника. В тази ситуация не е от значение това, че българската „помощ“ ще играе някаква решаваща роля от военно-политическа и материално-техническа гледна точка. Важно е друго - страната-майка на Славяно-православната Кирилска цивилизация да регистрира участие в тази евро-атлантическа атака срещу основния стълб на Славяно-православния свят днес – Руската федерация.

Наред с това не може с мълчание да се отмине активното участие на ключови средства за масова информация – БНТ, БТВ, Нова и други, както и на отделни личности - политици, журналисти, коментатори и анализатори, в русофобската кампания. Тази кампания с призивите за т.нар. „депутинизация“ на българското общество придобива отровен фашизоиден оттенък. Тя не просто задълбочава разделителните линии на и без това дълбокото имуществено и социално-класово разслоение в Отечеството, но разхвърля искрите на засега „Студена гражданска война“.

Най-голямата заплаха, която носи русофобията за нашата Родина е, че тя подрива трите носещи социо-културни устои на България – на българският дух, основател и първопроходец на великото културно съкровище, опиращо се на кирилицата, на славянството и на православието. Всичко това в условията на тежка социо-демографска катастрофа, на ускоряваща се икономическа криза, на задаващо се политико-институционално разстройство, както и на фона на вече започналата Глобална метеж-война и хаос, може да окаже смъртоносно въздействие по отношение на българската държавност и съществуването на българската нация.

Спасителният път в това смутно и грозно време е пред погледа на тези, които вземат решения у нас, но те предпочитат да си затварят очите. То е „България - Зона на мира, България - Брод за мир“. Тази общобългарска платформа, подкрепена от мнозинството българи, ще стане „живата вода“, която да лекува разделеното българско общество, която ще върне стари международни приятелства и ще създаде нови по целия свят. Затова се обръщаме към всички български граждани да подкрепят призива: „Не на участието в Глобалната метеж-война и поредния западен кръстоносен поход срещу Русия! Да на България - Зона на мира, България - Брод за мир“!

За Български Национален съвет за мир

Проф. Нако Стефанов

За Брод за България

Лазар Мурджев

За Български евразийски научен център

Проф. Минчо Минчев

За Български евро-атлантически разузнавателен форум/БЕАРФ/

Генерал Тодор Бояджиев

За Обществена академия за наука, образование и култура/ОАНОК/

Проф. Стойчо Симов

на горе