КАУЗИ И ИДЕИ

Международно движение русофили

Международно движение русофили

05 Юни 2023

Внукът на генерал Шарл де Гол - Пиер де Гол и Николай Малинов при учередяването на Световното движение на Русофилите
На конгреса дойдоха различни инициатори за раждането на Международно движение русофили, които подкрепиха идеята на Малинов. Сред тях бяха известният бразилски публицист и политолог Пепе Ескобар, американски актьор и режисьор Стивън Сегал, лидерът на Международния съвет на руските германци Валдемар Гердт, писателят и преводач принцеса Витория Алиата (Италия), внукът на френския президент Шарл дьо Гол и основателят на фондация „За мир, хармония и просперитет на народите“ Пиер дьо Гол (Швейцария), френският политолог Фабрис Сорлин, пенсионираният дипломат, публицист и преводач Ндиайе Сюлейман Анте (Сенегал), ливанският адвокат Ели Хатем, индийският общественик, докторът по математика Рави Кроввиди.

Ноевият ковчег, наречен – Русия

Създадено бе Международно движение русофили
Да засеем разумното, доброто, вечното
Вероятно едва след известно време ще можем напълно да оценим съдбовното значение на състоялия се в Москва учредителен конгрес на Международното движение на русофилите (МДР), който събра 87 участници от 42 страни от Европа, Азия, Африка и Америка.
Но дори и сега, без да чакаме окончателната присъда на ис- торията, нека приемем с голяма степен на сигурност, че сме свидетели на раждането на „световно движение на здравия разум“, което по силата на самата си същност  –  след  кратък период от време – ще обедини около себе си всички здрави сили на света, които искат „да спасят Земята като човешка планета от хора“, а не като общност, създадена от глобалистите, където понятията „майка“ и „баща“ са заменени с фразите „родител 1“ и „родител 2“.
Както каза при откриването на форума един от неговите идейни вдъхновители, лидерът на Българ- ското национално движение „Русофили“ Николай Малинов, „светът днес е  разделен  на  добро  и зло, на светла и тъмна страна“.
За да декларира ясно и  кратко  пред  света своите цели, конгресът единодушно прие „Манифест на основателите на Международно движение русофили“. В него се казва, че Русия „поради исторически, цивилизационни и културни причини предизвиква искрена симпатия, уважение и дори любов далеч отвъд своите граници“.
„Много хора по света, водени от топли чувства към Русия и руския народ, се интересуват от нейния език и култура, стремят се към общуване и по-добро разбирателство с руския народ, търсят достоверна и идеологически необременена информация за икономическия и поли- тически живот на Русия“, се отбелязва в манифеста.
Изразявайки „убедеността, че без активен и добронамерен диалог с Русия, нашият глобален свят е непълноценен и нестабилен“ 
„Нашият път е пътят на любовта, добротата и верността. Вървейки по този път... можем да бъдем изключително полезни за културните, икономическите и социалните институции в нашите страни, да насърчаваме търсенето на взаимно разбирателство и да работим за преодоляване на враждебността, дезинформацията и недоверието в съвременния свят на конфликти“, се казва в манифеста на Международно движение русофили.

Русия оцени

Обръщайки се директно към участниците в конгреса, Лавров каза:
„Фактът, че сте дошли в Москва в толкова напрегнато време, заслужава най- дълбоко уважение. Днес това наистина е проява на смелост“.

Русия оцени порива на своите приятели по света. Руският външен министър Сергей Лавров, който участва във форума, обяви поздравленията на президента на Русия Владимир Путин към  неговите делегати. 
„Участниците в конгреса са обединени от искрена любов към Русия, нейната история и култура, интерес към всичко, свързано с нашата страна. Високо ценим Вашата твърда решимост да се противопоставите на русофобската кампания, желанието Ви за развитие на диалог и взаимноизгодно хуманитарно сътрудничество“, предава Путин.

Основателят на „Первый Русский“, заместник-председателят на Световния руски народен съвет Константин Малофеев обяви приветствието на Негово Светей- шество Патриарх Кирил – Патриарх Московски и на цяла Русия.
„В Москва се събраха хора, които искрено обичат Русия, нейната многовековна култура и руски език. Съвременното общество е изправено пред сериозни предизвикателства, като войнстващ секуларизъм, морален релативизъм, чувство за национално превъзходство и откровена русофобия. Поради това защитниците на традиционните ценности повече от  всякога трябва да усещат подкрепата на съмишленици. Това е необходимо, за да отстояваме заедно истината, която се състои в правото на човек да остане себе си, да запази вярата и традициите на своите предци“, се отбелязва в посланието на патриарха.
Русофилите са тези, които обичат преди всичко родината си каза Малофеев

Утре или вдругиден ще прочетем и чуем оценките за това събитие
„Със сигурност, както при последните събития в Молдова, в Грузия ще се каже, че това отново са машинации на Москва, интрига, която цели да привлече хората на тяхна страна с обещания, под- купи. Сигурен съм, че ще започне такава кампания срещу нашето движение“, каза министърът. 
Но трябва да се каже още. Участниците във фо- рума, завръщайки се у дома, със сигурност, ще се сблъскат с трудности от много различно естество. Николай Малинов, например, беше сравнително скоро арестуван за приятелството си с руснаците. Да си русофил и да го декларираш публично е ре- ална опасност и в България, и във Франция, и в Гер- мания, и в Италия. Особено като се има предвид, че участниците в конгреса решиха да създадат официални клонове на МДР в своите страни. Но, както каза един от ораторите на конгреса:
„ние се нуждаем от антиглобалистки съюз и Русия играе решаваща роля в това“

на горе