КАУЗИ И ИДЕИ

Априлци – искрата, която наричаме гражданско общество
/А в днешния ден.../

Априлци – искрата, която наричаме гражданско общество

15 Май 2017

...Българите вече са обект и субект на европейската история. Никога в европейската история един погром не е предизвиквал толкова голям морален, политически и емоционален триумф...

„...Отегченият от банални исторически комбини интелектуален климат на Европа изведнъж бива нарушен от започналата голяма балканска криза. През 1875 г. пуква първата невестинска пушка и се чува фразата „Странни слухове се носят из Цариград“... Така започва всичко – като журналистическа сензация. Оказва се, че християни, славяни, /едва на трето място/ българи са заклани безпричинно, брутално, по един методично зверски начин. Кой ли по това време няма да се замисли за моралното здраве на тогавашното европейско общество?! Народът, който най-малко е познат, се оказва мъченик, носител на християнска, славянска цивилизация, култура и история.

...Априлското въстание е емоция. Неговото отражение в чужбина е емоция. Въстанието се е развило в една контактна зона – българският народ става тема на цялата европейска, а до известна степен и отвъдатлантическа общественост. Уилям Стед – журналист, загинал на кораба „Титаник“ – казва: „Днес столът на главния редактор е по-важен от трона на всеки европейски монарх“. Това е искрата, която днес наричаме гражданско общество!
/А в днешния ден.../

Как беше възможно българският въпрос да придобие такава популярност в европейския свят, така че и досега в енциклопедия „Британика“ да има понятие „българска агитация“?! Това е тайнството, енигмата на това въстание. В Англия дори казват, че от времето на чартистите не е имало такова стълкновение и разделение в британското общество. Англия, най-последователният противник на освобождението на България, става историческо и лабораторно отечество на най-пробългарските чувства. Идеята е да се покаже, че българите са убивани без причина. Да се обърне внимание на България – това ни е липсвало тогава. Американското посолство в Цариград е било много активно – и в проектите за устройство на бъдеща държава, и в анкетите, и в събиране на сведенията. Ние отправяме почит към хората, които не са се ръководили от политически мотиви.

Априлското въстание не е бунт в цифри. Най-сетне за българите се научава. Българите вече са обект и субект на европейската история. Никога в европейската история един погром не е предизвиквал толкова голям морален, политически и емоционален триумф...

Още по темата: 

Четвърти национален дискусионен форум Брод за България

Априлското въстание - брод към свободата

Към корените на историята

В дълг пред историята и паметта на героите

Американците и Априлското въстание

на горе