БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Нататък, накъдето те води духът
Танцов състав за банатски български танци „Фалмис“ взе участие в международен фестивал

Нататък, накъдето те води духът
Aвтор:  Ваня Иванова 

24 Ноември 2016

Съхранение на културата, традициите и обичаите на банатските българи.

Танцов състав за банатски български танци „Фалмис“ взе участие в XIII-то издание на междуетнически международен фестивал  „Яко Ронков“, който се проведе на 19 ноември в Стар Бешенов – най-голямото българско село в Банат, Румъния.

Публиката аплодира представения с много дух и ентусиазъм спектакъл, очарована от изпълненията на всички участници. Фестивалът беше открит от най-малката формация на ансамбъл „Палукенка“.  В него взеха участие фолклорни и музикални състави от България, Румъния, Сърбия, Унгария и Германия.    

Танцьорите от „Фалмис“ спечелиха симпатиите на журито с изпълнението на традиционни и автентични банатски български танци,  наследени от техните предци и се завърнаха с награда от фестивала.

Приветствия към участниците поднесоха кметът на Стар Бешенов – Боно Кукалан и директорът на Културния дом – Павел Велчов.

Бишновският международен фестивал се провежда за първи път през 2004 г. по инициатива на Съюза на банатските българи. Водеща идея през годините неизменно е съхранението на културата, традициите и обичаите на банатските българи. Фестивалът носи името на Яко Ронков, изследовател на етнографското наследство на българите в Банат,  учител  в училищата в Стар Бешенов и Винга и създател на мъжкия хор, който днес гордо носи неговото име. 

Заедно с мъжкия хор от Стар Бешенов, танцов състав „Фалмис“ взе участие и в концерт в Бело блато /Сърбия/, като представи едни от най-красивите танци от банатския български фолклор.  

Съставът е създаден в София през август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България, с цел да популяризира банатския български фолклор. Негов основател е Светлана Караджова, председател на Дружеството.      

на горе