БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Изграждат мемориал върху могилата на кан Кубрат в Украйна
Към Завета

Изграждат мемориал върху могилата на кан Кубрат в Украйна

06 Януари 2017

Организират Всебългарски събор край Полтава през септември 2017 г. 

Българи-родолюбци от България и Украйна учредиха в разгара на Коледните празници инициативен комитет „Към Завета“, който да организира предстоящия Всебългарски събор – 2017 в село Малая Перещепина, край град Полтава в Украйна, по случай 105 години от откриването на гроба на канас юбиги (владетел от Бога) Кубрат. За дати на събора бяха определени 16 и 17 септември 2017 г.

Инициативният комитет ще покани българи от цял свят да се включат в Събора и да подпомогнат доизграждането на паметния комплекс на големия български държавник.

За председател на комитета бе избран президентът на Фондация „Кан Кубрат“ – Румен Спасов, който бе основен двигател в изграждането на първата част от комплекса край Полтава, подпомогнат от много български общини. В ръководството на инициативния комитет за заместник-председатели бяха избарни – Делян Дамяновски, председател на Националната Асоциация на председателите на общинските съвети, Патриция Кирилова – ПР, журналист и председател на Сдружение „Велика БОЛГАРИА“, Красимир Богданов – депутат и бивш зам.-кмет на Враца, Ивелин Михайлов – председател на Фондация „Въздигане“.

 „Ще търсим партньори – организации на българите от цял свят, които да подкрепят инициативата. Включително и Агенцията на Българите в чужбина“, каза по време на срещата г-н Дамяновски, който е инициатор на ежегодни срещи с българите в Албания, Македония, Сърбия и други държави.

„През 2017 година всички българи по света имат повод да се гордеят с произхода си – навършват се 1300 години от героичната победа на внука на Кубрат Тервел, над ислямското нашествие, тръгнало към Европа. Днес цяла Европа е заплашена от ново нашествие, което прави тази годишнина още по-важна за нас. Нека успоредно с годишнината от откриването на това най-голямо царско погребение за средновековната епоха да почетем и друг велик българин – Тервел, предложи Патриция Кирилова.

Срещата започна с едноминутно мълчание в знак на почит към г-н Симеон Симеонов, член на МБФ „Кан Кубрат“, достоен българин и патриот.

На срещата, която се проведе в офиса на Отечествения Съюз присъстваха Симеон Симеонов –  председател на Съюза, Делян Дамяновски – председател на Националната Асоциация на председателите на общинските съвети, Красимир Богданов – народен представител, Патриция Кирилова – Сдружение „Велика БОЛГАРИА“, Чавдар Гагов – кинорежисьор, Ненко Ненковски, Енчо Стайков – директор „ДОРОТЕЯТУР“, Васил Точков – Отечествен Съюз, Румен Спасов –  президент на МБФ „Кан Кубрат“, Елма Илиева, Божана Богданова, Емил Захариев – изследовател-публицист и Лиляна Анастасова. Беше осъществена конферентна скайп-връзка с членове на МБФ „Кан Кубрат“ от Украйна –  Димитър Христов – вицепрезидент на МБФ „Кан Кубрат“, Емир Валеев –  представител на татарската общност в Украйна, Весела Залогина, Георги Цанков, Найден Стамболов, Теодор Александров и Катерина Иликчиева. В инициативния комитет бяха включени още: Лучия Остерлунд – подпредседател на Асоциацията на българите по света, Иван Момчев – писател, Нели Цигульова, Тодор Канев –  член на МБФ „Кан Кубрат“ и Мариета Гергинова.

Инициативният комитет взе решение да продължат действията по изграждане на паметника на Кан Кубрат и Мемориалния комплекс; да бъдат приобщени към организацията на събора и изграждането на паметника, родолюбиви българи, хора с българско самосъзнание, организации от страната и чужбина, български държавни органи и учреждения, и други. Също така да се открие дарителска сметка, да се информира обществеността в страната и чужбина за дейността по провеждането на събора, по изграждането на паметника и мемориала, дарителските акции и други.

Източник: ВЕЛИКА БОЛГАРИА

на горе