БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина
„10 ГОДИНИ АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА – ВЪЗРОДИТЕЛ И ПОСЛАНИК НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА 2007-2017″

Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

26 Юли 2017

„Образованието е един от най-преките начини, с които можем да утвърждаваме връзката между българите, независимо къде живеят.”

На 26.07.2017 г. Брод за България присъства на Конференция по случай 10-годишнината на Асоциацията на българските училища в чужбина. 

Лазар Мурджев, проф. Валери Стефанов, Рада Коджабашева и бившият посланик на Република България в Кралство Испания Константин Коджабашев (2012-2016 г.) се срещнаха с членове на Управителния съвет на Асоциацията. Те обсъдиха идеята в рамките на формата Брод за България да се изгради културно-информационен център, който да обединява българите творци в чужбина.

На конференцията бе изтъкнат приноса на Асоциацията относно каузата за признаването на българския език като матуритетен в държавите-членки на ЕС чрез отправената петиция до Европейския парламент с това искане, бяха връчени почетни грамоти „Неофит Рилски“ на учителите от съботно-неделните училища, бяха поднесени поздравителни адреси от вицепрезидента Илияна Йотова, Българската православна църква, Народното събрание в лицето на Комисията по образование, Асоциацията на българските учители, Министерство на образованието и др. 

Илияна Йотова /Вицепрезидент на Република България/

Уважаеми сънардоници, България е уважаван член на Европейския съюз вече 10 години, на колкото години е и Вашата организация. Предстоящото ни председателство на Съвета на Европейския съюз дава възможност за популяризирането на страната ни зад граница – на нашите обичаи, култура, културно-историческо наследство. Много разчитаме на вас, българите зад граница, да ни помагате, да бъдете наши посланици в страните, в които живеете. Разчитайте на подкрепа от мен и президента Румен Радев.

Красимир Вълчев /Министър на образованието и науката/

Благодарение на ползотворния диалог, който Министерството на образованието и науката има с Асоциацията на българските училища в чужбина, ние добавяме по нещо всяка година към нашата политика спрямо тях. В днешния глобален свят и общество нашата родина във все по-голяма степен ще бъде обединена от нашия език и култура. Предстои да разработим заедно с АБУЧ учебни програми по история и география. Трябва да развием дистанционно обучение, за да обхванем повече деца чрез българските неделни училища. Министерството на образованието подкрепя усилията за признаване на българския език за матуритетен.

Петър Харалампиев /Председател на Държавната агенция за българите в чужбина/

Продължаваме да поддържаме максимален диалог (с Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Президентството, Парламента), за да намираме решения и да очертаваме срокове, с които да бъдем полезни както по отношение на българите в чужбина, така и най-вече за възпитаването на българските деца зад граница. Категорично подкрепяме усилията да направим българския език матуритетен – първо там, където има големи български общности, след това и в други страни. Вече в някои американски щати българските деца, след като положат изпита с български език, могат да продължат своето образование в американски университети.

Д-р Ирина Ботева – Владикова /Председател на Асоциацията на българските училища в чужбина/

Българите сме мъдър народ, където и да отидем градим свое училище. Наследили сме го от дедите си, носим и днес в сърцата и го завещаваме на децата си. Българите продължават да градят свои училища като броят им днес надвишава 300. Днес Асоциацията дава саморазпознаваем пример за добра съвместна работа между държавните институции и НПО-ии. Образованието е един от най-преките начини, с които можем да утвърждаваме връзката между българите, независимо къде живеят. През многовековното робство българският народ е оцелял, защото мъдро е успявал да съхрани своето слово. Загуби ли един народ своя език, с него е свършено. Подкрепата на Българската Православна Църква за АБУЧ следва възрожденската традиция и безспорно допринася за духовното и нравствено изразстване на младото поколение българи и за съхранение на националното ни съзнание.

Асоциацията внесе петиция е Европарламента за въвеждане на матури по български език и литература в системата на обучение на страните-членки на ЕС. Ще прдължим да настояваме за създаването на Институт за разпространението на българския език и култура.

Средно и западноевропейски митрополит Антоний

Бъдете все така неуморни сеячи на семената на познанията за света, пазители на езика, историята, традициите на нашата мила Родина, защото именно вие сте онези Апостоли, за които нашият Спасител Иисус Христос изрече думите „Идете и поучете всички народи“. Всички знаем, че когато живеем далеч от нашата Родина, българското училище е онзи световен мост към нея, който ни връща с красотата на българския език, с родовата памет, с прекрасните традиции, които са ни съхранили като нация.

Анета Писарова /Представител на Комисията по образование и наука в Народното събрание/

Мисията ви на Апостоли винаги е с нас, за нас тя е животоспасяващо дело.

Д.ик.н. Янка Такева /Председател на Синдиката на българските учители/

Обучението върви заедно с нашата православна вяра и това са две неизменни взаимосвързани неща. 

Деница Сачева /Заместник-министър в Министерство на образованието и науката/

Тази година 13 334 деца ще говорят български език и това заслужава уважение.

Светла Коева /Директор на Института за български език към БАН/

По изследване на Института за български език от миналата година, което се базира на информация от Агенцията на българите в чужбина, хората, които говорят български език в България и по света са около 15 милиона. Затова смятам, че наша основна задача е да създадем мрежа от съмишленици, както в България, така и по света, която неуморно да работи за това българският дух да се запази.

Доц д-р Боян Кулов /Един от основателите на Българското училище „Св. Климент Охридски във Вашингтон, бивш председател на АБУЧ/

В законотворчески план най-важните неща бяха програмата за родна реч и култура зад граница и постановление 334. Смятам, че българските училища в чужбина трябваше да влязат по по-съществен метод в последния закон за образованието, затова разчитам на нашите приятели за поправка. Признанието на матурите в ЕС би трябвало да бъде един от приоритетите на България в бъдещото й председателство на Съвета на Европейския Съюз.

Събитието продължава с лекции и семинари в Рилския манастир на 27-28.07.2017 г. 

Още по темата: 

Жалоните на пътя към Родината

на горе