БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

„НЕЖНА СИЛА“ - филмът за Ваня Велкова
Вярата е генератор на живота

„НЕЖНА СИЛА“ - филмът за Ваня Велкова

16 Август 2017

Брод за България превъплъти вечния ни изстрадан идеал за опазване на българщината в едно непреходно доказателство, че тя е по-силна от времето, пространството и обстоятелствата.

  

Вдъхновени от Българката на годината д-р Ваня Велкова - една от учредителките на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина (АБУЧ), провокирани от самоотвержената й дейност, обществения форум Брод за България представи продукцията „НЕЖНА СИЛА“. Филм за пътя към единението, един художествен репортаж за символите, носители на българското самосъзнание, култура и традиции, филм за авоарите на вярата, постоянството и силата да отстояваш Родината си и да бъдеш Брод към нея. Ваня Велкова е един брод към България. „НЕЖНА СИЛА“ показва, че не съществуват шенгенски, географски, политически и времеви граници за българския дух, който броди през вековете и търси спасението си.

На християнския празник Голяма Богородица /покровителка на майките/ Брод за България отъждестви инициативата си под знака на "Майка България" Лъвицата на Александър Дяков, символ на сплотената и независима Родина – с натежалите си гърди за своите рожби – Мизия, Тракия и Македония... Нарекохме я БРОД КЪМ БЪЛГАРИЯ. Инициативата е надеждата за убежище на българския дух по света, притегателен център за всички българи, които с идеите и мисълта за страната си, раждат онова духовно средище, гарантиращо националната незаличимост.

"... Кауза за единение на нагласата, за съхранение на израза на националната духовност, делата на всички тези българи, взели трудното решение да бъдат тук, макар и далеч. Това е личностен проект, в който политиката няма значение..."

Коментар на Габриела Табакова

Обръщение на Брод за Бълагрия към Форума

Рада Коджабашева

Брод към България е общуване на духа през времето и пространството. Това е инициатива за съзидание на храм на българския копнеж към родното, вечното, красивото. Кауза за единение на нагласата за творчество, за съхранение на израза на националната духовност през делата на всички тези българи, взели трудното решение да бъдат тук, макар и далеч. Това е личностен проект, в който политиката няма значение. Това е духовен проект, чийто смисъл е събиране. Събиране на разпилените  по света български съдби в един център на изявата на българския ген и гордост.

Брод към България е инициатива, подкрепена от личности. Вдъхновени от примера на множество българи, които със своя напорист стремеж за градивност и осъзнато съхранение на същността си, развиват творческия си и интелектуален ген /или гении/, далеч от Родината. Българските жени Бояна Иванова, Снежина Мечева, д-р Ирина Владикова, д-р Ваня Велкова, основатели на АБУЧ, Калина Кюпер, Петя Цанева, Ружка Николова, всички те обречени да бъдат Българки през годините, брод към България, пример, вдъхновителки. 

Създаването на филма „НЕЖНА СИЛА“ е изява на благодарност  и копнеж  към родното.  Той е едно начало на  завръщане към българската цялост. Цялостта е природно обоснована. Нищо не съществува в своята индивидуалност. И всяка индивидуалност се обезсмисля извън цялото. Затова и символът на брод към България е нереализираният проект на скулптура Александър Дяков. Лъвицата Майка България. С трите гърди – Мизия, Тракия и Македония с лъвска утроба, скулптура – музей, в която да е събран българския дух и смисъл.

Днес, ние, в нарушение на демагогията и предпазливостта, с благословията на автора Александър Дяков,  искаме с този символ, в този символ да събираме разхвърленото време  и да запазим ценността на всички онези български сърца, които  по света реализират България чрез себе си.

Сърцата на учителите – просветители от Асоциацията на Българските училища в чужбина, които упорито пазят от забравата българския език, реч, слово, букви в Чикаго, Лондон, Мадрид, Кувейт, Скопие, Букурещ, Одеса, Берлин, Сидни, Виена, Вашингтон, Кишинев, Москва, Париж.....

Сърцата на творците, изплакали и усмихнали България в стих, песен, картина, танц, философия, наука, в осъществяване на ценностната си принадлежност към Родината.

С амбицията, активността и ресурса на инициаторите на Брод за България ще се изгради единен културно-информационен център в България, който да е мястото на срещата за онази духовна общност, която иска да сподели и общува отдалече и близо, да реализира връзката на света с центъра на произхода и да реализира приемствеността към поколенията българи.
 
А филмът „НЕЖНА СИЛА“ е пример за този път .


Д-р Ваня Велкова

Благодаря на всички, които през годините бяха с мен. Благодаря за пореден път на Асоциацията на българските училища в чужбина, считам, че това е най-активната и най-голямата българска неправителствена организация на българите зад граница, която развива на 6 континента родолюбива просветителска дейност и факта, че ги има тези 300, а дори се говори и за 350, български училища зад граница, говори и за това, че българските общности, където и да са  по света, са сплотени. Асоциацията на българските училища в чужбина през тази година ме номинираха за българка на годината 2016. Наградата приех с голяма отговорност и с много  вдъхновение, даде ми още повече сили да продължа избрания от мен път, да осъществявам нови обществено-значими проекти, да привличам към благородната българска кауза все повече съмишленици от България и от света. Работя за това да направя България по-близка за света.


Лазар Мурджев 

Много се радвам, че с Асоциацията на българските училища в чужбина тръгнахме в някаква степен съвместно в проекта Брод към България, който олицетворява нашето желание да създадем културно-информационен център, средище за взаимодействие с българите творци, интелектуалци и хора на науката и образованието по света... Защото те така или иначе развиват своята дейност - с или без институции, с или без държавата. Мисля, че това е една огромна общност, която ние трябва да подкрепим и имаме през Ваня Велкова един скромен пример за това как оживява националния ни дух.


Боянка Иванова

Асоциацията ни привлича българки, които носят точно този инстинкт – да съхраним поколенията, така че да носят езика, паметта, националните ценности, историята, културата и традициите. Една активна дейност, за която всички българи можем да се вдигнем заедно, е подкрепата на петицията за признаване на българския език в образователните системи на европейските страни. Езикът е националният ни признак. Загубим ли език, ние губим гражданите. Загубим ли гражданите, губим държавата. Искаме да сме единни за тази кауза. Наред с езика, когато е нямало държава, Българската православна църква е тази, която е съхранявала езика ни. От години сътрудничим с Българската Патриаршия, за да сме по-силни и по-единни. Вярата и езика винаги за били носители на идентичност.
 


проф. Валери Стефанов

Ние казваме, че България е една и единна. Тя е единна, но не е една, има различни Българии. Има една България, която е на нашите деди и прадеди, наричат я изгубената България. Важно е да пазим тази България, защото тя е нашето усещане за идентичност, нашето събиране, тя е място на памет. Т.е. без онази България, която вече я няма, но по особен начин присъства, ние няма да имаме онова, което се нарича символна идентичност. Идентичност се добива чрез разкази, чрез места на памет, чрез пантеон на героите. Това, което правите вие, е да пазите една друга България. Затова названието на начинанието  Брод към България много отговаря на символната стойност на това, което правите. Важно е да се пазят символичните Българии на паметта – само така ще постигнем идеята за единство. Вие ни преподавате урок за това какво е България и как се пази тя.
 


проф. Евгений Сачев

Правилно Брод към България и АБУЧ свързват своите проекти, защото вие сте съмишленици и съдейственици в това славно дело - съхраняване на българското.Това е единствения начин, по който можем да покажем кои сме ние, какъв е нашия принос за световната цивилизация, как да отстояваме себе си, като се отнасяме с любов към родното и българското. "НЕЖНА СИЛА" е една изповед, светооглеждане в смисъла на това Кой съм аз и Какво трябва да правя, където и да се намирам. Радвам се, че има инициативи, които се обединяват под общия надслов Брод към България.


Илиана Манчева /Радио Татковина/

Вашата дейност да съхранявате и предавате на децата родното, е заразителна. Вие сте нашето спасение. защото това, което пазите в чужбина и което имате, наистина е стойностно. 
 

на горе